V pátek dominovaly v Daytoně vozy Cadillac

V pátek dominovaly v Daytoně vozy Cadillac

Nejrychlejší čas si připsala v obou volných trénincích posádka Christian Fittipaldi-Joao Barbossa-Filipe Albuquerque.

 

Včera se v Datoně uskutečnil první den oficiálních předzávodních testů. Tomuto dni naprosto vévodily vozy Cadillac. V prvním volném tréninku zvítězila portugalsko-brazilská posádka týmu Mustang Sampling Racing složená z Joaa Barbosy, Filipe Albuquerquea a bývalého pilota Formule 1 Christiana Fittipaldiho. Jejich nejrychlejší kolo mělo hodnotu 1:37,266. Tento čas byl o 262 tisícin sekundy rychlejší než čas, který zajela posádka stáje Konica Minolta Cadillac DPi-VR Jordan Taylor-Renger Van Der Zande-Ryan Hunter-Reay, která obsadila druhou pozici. Vozy Cadillac se umístily také na pozicích číslo tři a čtyři. Zatímco na třetí příčce skončila posádka Spirit of Daytona Racing Matt McMurry-Tristan Vautier-Eddie Cheever III, čtvrtý čas zajela čtveřice složená z bývalého pilota Formule 1 Felipeho Nasra, Mikea Conwaye, Erica Currana a Stuarta Middletona, kteří hájí barvy stáje Whelen Engineering Racing. Nejlepší ze „zbytku světa“ byla posádka stáje CORE Autosport Jon Bennett-Colin Braun-Romain Dumas-Loic Duval. Hned za nimi, tedy na šesté pozici, se umístila zřejmě nejsledovanější posádka letošního ročníku a to posádka týmu United Autosports Fernando Alonso-Lando Norris-Phil Hanson, kteří tak při premiérovém představení v Daytoně rozhodně nevyhořeli. Další fanoušky Formule 1 sledovaná posádka stáje Jackie Chan DCR JOTA složená ze současného pilota stáje Williams Lance Strolla, Felixe Rosenqvista, Daniel Juncadelly a Robina Frijnse, zajela jedenáctý nejrychlejší čas.

Kategorii GTLM opanoval v prvním volném tréninku tým Chipa Ganassiho. Zvítězila posádka Scott Dixon-Ryan Briscoe-Richard Westbrook o 320 tisícin sekundy před svými týmovými kolegy a loňskými vítězi v této kategorii Sebastienem Bourdaisem, Joeym Handem a Dirkem Müllerem. Třetí skončil Alessandro Pier Guidi, který je zde při testech jediným jezdcem stájem Risi Competizione.

V GTD byl nejrychlejší vůz Lamborghini Huracan GT3 stáje GRT Grasser Racing Team, za jehož volantem se střídali Mirko Bortolotti, Rik Breukers, Rolf Ineichen a Franck Perera. Druhý čas zajela posádka týmu Manthey-Racing Matteo Cairoli-Sven Müller-Harald Proczyk-Steve Smith-Randy Walls a třetí pozici obsadila druhá posádka týmu Grasser Racing Christian Engelhart-Christoph Lenz-Louis Machiels-Ezequiel Pérez Companc-Max Van Splunteren.

Během prvního volného tréninku se na trati vůbec neukázaly vozy stáje Mazda Team Joest, který počínaje letošní sezonou vstupuje do WeatherTech SportsCar Championship. Během prvních tréninkových jízd se ovšem ani jedna z jeho posádek Oliver Jarvis-Tristan Nunez-René Rast a Jonathan Bomarito-Spencer Pigot-Harry Tincknell na okruhu neobjevila a nepřipsala si tak žádný měřený čas.

Posádka Christian Fittipaldi-Joao Barbosa-Filipe Albuquerque se na čele udržela i na konci druhého volného tréninku, kdy dokonce vylepšila nejrychlejší čas z 1:37,266 na 1:37,196. Druhou příčku se ztrátou pouhých 107 tisícin sekundy obsadila obsádka týmu CORE Autosport, kde se za volantem jeho vozu Oreca střídali Loic Duval, Romain Dumas, Jon Bennett a Colin Braun. Na třetím místě se se ztrátou rovných dvou desetin sekundy umístila posádka Renger Van Der Zande-Ryan Hunter-Reay-Jordan Taylor. Zlepšení oproti prvnímu volnému tréninku zaznamenala posádka týmu Jackieho Chana Lance Stroll-Felix Rosenqvist-Daniel Juncadella-Robin Frijns, která se posunula o pět pozic a ve druhém volném tréninku obsadila šestou příčku, hned za svými týmovými kolegy Antoniem Felixem Da Costou, Ferdinandem Habsburgem, Ho-Pin Tungem a Alexem Brundlem, kteří skončili na páté pozici. Naopak tomu ovšem bylo u posádky United Autosports Fernando Alonso-Lando Norris-Phil Hanson, která tentokrát nenavázala na šestou pozici z úvodních tréninkových jízd a obsadila třináctou pozici. Na trati se během druhých tréninkových jízd již objevily vozy stáje Mazda Team Joest. Zatímco posádce Jonathan Bomarito, Spencer Pigot, Harry Tincknell se povedlo odkroužit celkem 22 okruhů a zajet patnáctý čas, posádce Oliver Jarvis-Tristan Nunez-René Rast se vedlo již o poznání hůře, když odjela pouhá dvě kola a nepřipsala si žádný měřený čas.

Ve třídě GTLM převzal ve druhém tréninku otěže od stáje Chipa Ganassiho Porsche GT Team, který obsadil první dvě pozice. Rychlejší posádkou byli Laurens Vanthoor, Earl Bamber a Gianmaria Bruni, zatímco Frédéric Makowiecki, Patrick Pilet a Nick Tandy byli pomalejšími z dvojice posádek. Třetí pozici obsadili Sebastien Bourdais, Joey Hand a Dirk Müller.

V kategorii GTD zůstala na čele posádka Mirko Bortolotti-Rik Breukers-Rolf Ineichen-Franck Perera. Ke změně nedošlo ani na druhé příčce, které si udrželi Sven Müller, Matteo Cairoli, Harald Proczyk,Steve Smith, Randy Walls. Třetí pozice ale už stejná nezůstala tentokrát ji obsadila posádka týmu Magnus Racing Andrew Davis-Andy Lally-John Potter-Markus Winkelhock.

Testy pokračují v Daytoně i dnes. Jezdci tentokrát mají na programu hned tři volné tréninky. Zatímco ten třetí odstartoval již v 16:50, čtvrtý je na programu ve 21:30 a poslední jízdy dne, tedy pátý volný trénink, bude zahájen v 0:30.

Kompletní výsledky prvních dvou volných tréninků si můžete prohlédnout zde: http://results.imsa.com/

Sdílejte na:
Zavřít