Vettel se vrátí s „nabitými zbraněmi“, tvrdí Hamilton

Vettel se vrátí s „nabitými zbraněmi“, tvrdí Hamilton

Čtyřnásobný mistr světa Formule 1 očekává, že jeho letošní rival v boji o titul, Sebastian Vettel, se příští rok vrátí „s nabitými zbraněmi“ poté, co se poučil z letošních chyb.

Sebastian Vettel za sebou nemá nejhorší sezónu. Šampionát letos vedl ve více závodech než Lewis Hamilton, celkem ve 12 podnicích z 20. O vedení přišel teprve v Itálii a obrovskou ztrátu začal nabírat během asijské části sezóny.

Německý závodník přišel o mnoho příležitostí na zisk vítězství, a tudíž důležitých bodů, které mu mohly zajistit pátý mistrovský titul. Mezi promarněné příležitosti patří například Baku, kde Vettel najel do Lewise Hamiltona po nešťastné kolizi za safety carem, kterou si Němec vyložil jako úmyslně způsobenou ze strany britského závodníka. Penalizace, kterou dostal za „nebezpečnou jízdu“, ho stála velice pravděpodobné vítězství v závodě poté, co měl Hamilton problémy s opěrkou hlavy, kterou musel vyměnit v boxech. S největší pravděpodobností pak Ferrari prohrálo závod v Singapuru kvůli kolizi po startu závodu.

Brit se těmto trablím dokázal vyhnout a tam, kde jeho soupeř ztratil, dokázal získat výhodu. Mluvíme tu například o zmiňovaném Singapuru, kde se po startu z pátého místa dostal ihned do vedení.

Kvůli nepodařené asijské části byl souboj o oba tituly rozhodnut ještě před posledním závodem v Abú Dhabí. Konstruktérský titul Mercedes vybojoval v USA a pro jezdecký titul si Hamilton dojel v Mexiku, kde mu stačilo pouhé 9. místo v cíli.

Nejúspěšnější britský jezdec Formule 1 říká, že by si měl Vettel vzít ponaučení ze všech chyb, kterých se dopustil během letošní sezóny.

„Neřeknu vám, co jsem se během sezóny naučil já, myslím si, že je to zřejmé z našich výsledků,“ prozradil pro Motorsport.com letošní mistr světa.

„Sebastian by se neměl svým letošním chybám vyhýbat. Určitě se ze svých letošních zkušeností poučí, stejně jako já.“

„Mám za sebou několik sezón, které byly jako ta jeho letošní. On má za sebou několik sezón, ve kterých se mu dařilo stejně jako letos mně. Příští rok se určitě vrátí s nabitými zbraněmi. I přesto si myslím, že neexistuje nic, co bych nemohl dokázat, pokud do toho vložím všechno své úsilí,“ prozradil Hamilton.

Lewis Hamilton se také nechal slyšet, že si není jistý, zda jeho silná forma nevytvářela příliš veliký tlak na německého soupeře, ale řekl, že bylo jeho cílem využít každé malé chyby, kterou Ferrari a Sebastian Vettel udělají.

„Pokud sešlápnete pedál a udržujete konstantní tlak s tím, že ostatní neprojevují žádné náznaky slabosti, potom je to těžké,“ přiznal britský jezdec.

„Podívejte se například na tenis a na Federera s Nadalem. Jakmile jeden z nich u toho druhého vidí sebemenší slabost, snaží se ji využít, i kdyby to byla jen pouhá maličkost. Tohle dělá obrovské rozdíly mezi dvěma rivaly a přesně tohle se stalo v letošní sezóně mezi mnou a Sebastianem.“

Sdílejte na:
Zavřít