WEC: Duval se vrací

WEC: Duval se vrací

Šampion z roku 2013 se od příští sezony vrací na plný úvazek do WEC.

Francouzský závodník Loic Duval, který opustil WEC na konci sezony 2016, se v příští sezoně do mistrovství světa vytrvalostních závodů vrací na plný úvazek. Pětatřicetiletý pilot uzavřel kontrakt na nadcházející sezonu se stájí TDS Racing, kde budou jeho týmovými kolegy Matthieu Vaxiviere a Francois Perrodo, kteří v týmu působili již loni. Duval u týmu nahrazuje Emmanuela Collarda.

Duval působil ve WEC na plný úvazek v letech 2013-2016, kdy hájil barvy legendy vytrvalostních závodů Audi. Spolu s Tomem Kristensenem a Allanem McNishem se dokonce v sezoně 2013 stali historicky prvními šampiony série. Tento ročník byl pro posádku mimořádně úspěšný, neboť kromě celého šampionátu se jí podařilo triumfovat i ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans. V následující sezoně Duval utvořil posádku opět s Tomem Kristensenem a také se současným šampionem Formule E Lucasem Di Grassim, který nahradil Allana McNishe, který se rozhodl ukončit závodní kariéru. V tomto ročníku se však již posádce příliš nedařilo, když nedokázala zvítězit v žádném závodě. Duval navíc musel po havárii v testech vynechat Le Mans, kde jej nahradil Španěl Marc Gené. Pro rok 2015 závodil Duval po boku Lucase Di Grassiho a nově také po boku Olivera Jarvise, neboť v roce 2014 se rozhodl zanechat aktivní činnosti pro změnu Tom Kristensen. Posádka se opět nedočkala vítězství a obsadila celkové čtvrté místo. O mnoho povedenější však byla pro posádku sezona 2016, kdy si dojela pro dvě vítězství ve Spa-Francorchamps a v Sakhiru, které jí zajistili titul vicemistra světa.

Po této sezoně se ovšem Audi rozhodlo ukončit svůj program ve WEC a Duval se pro sezonu 2017 rozhodl reprezentovat „čtyři spojené kruhy“ v německém šampionátu cestovních vozů DTM, kde se však umístil na posledním osmnáctém místě se ziskem 22 bodů a to i přesto, že se mu podařilo druhý závod na Zandvoortu dokončit na druhé příčce. Krom DTM působil Duval v letošní sezoně také ve Formuli E, kde hájil barvy týmu Dragon Racing. Ani zde ovšem nikterak nezazářil. V konečném pořádí obsadil patnáctou pozici a pro aktuální sezonu jej u týmu nahradil Neel Jani. Dále se jednorázově objevil ve WEC, když pro závěrečný závod v Sakhiru doplnil v jedné z posádek ruského týmu G-Drive Romana Rusinova a Léa Roussela.

Duval má zkušenosti mimo jiné také z Formule Nippon potažmo Super Formule, jejíž šampionem se stal roku 2009 anebo z dalšího japonského šampionátu Super GT, který spolu s Takashim Kogurem opanoval v sezoně 2010.

Sdílejte na:
Zavřít