McLaren pojmenoval svůj nejnovější supersport na počest motoristické legendy

McLaren pojmenoval svůj nejnovější supersport na počest motoristické legendy

McLaren odhalil nejnovější supersport, který dostal velice zajímavé a známé jméno. Na počest trojnásobného mistra světa F1 byl projekt s kódovým označením P15 pojmenován jako McLaren Senna.

Ayrton Senna závodil za tým McLaren v letech 1988 až 1993. Spolupráce se vyvinula ve velice úspěšnou, za 6 sezón získal Brazilec 3 mistrovské tituly v poháru jezdců a 4 mistrovské tituly mezi konstruktéry. Stalo se tak v letech 1988, 1990 a 1991 (konstruktérský titul získal tým také v roce 1989). Společně s britským týmem vyhrál Ayrton Senna 35 závodů, získal 57 pódií a celkem 46krát stál na pole position.

S britským týmem se rozešel na konci roku 1993, aby podepsal s tehdy dominantním Williamsem. Bohužel, toto spojení skončilo tragicky během GP San Marina 1994, kde Senna havaroval a svým zraněním podlehl.

Supersport McLaren Senna se pyšní motorem vlastní výroby, přesněji čtyřlitrovým přeplňovaným osmiválcem s dvěma turby o výkonu přes 800 koní. Stejný motor je také ve verzi 720S. Bez hybridních pohonů to z něj dělá nejvýkonnější vůz vyráběný pro běžný provoz, který není doplněn elektrickým motorem.

Mimo jiné vůz oplývá karoserií z uhlíkových vláken, je tedy lehčí než předchůdce 720S, váží 1200 kg, což je zhruba o 200 kg méně. Využívá, stejně jako vozy formule 1, pneumatik značky Pirelli, které byly pro tento unikát speciálně navrženy.

Důležité je také zmínit vývojového jezdce projektu P15. Tím nebyl nikdo jiný než synovec zesnulé legendy, Bruno Senna. I Bruno Senna má za sebou kariéru ve formuli 1. Jezdil zde v letech 2010 až 2012 za týmy Hispania Racing, Lotus Renault a také za Williams. Bohužel nenásledoval stopy svého strýce, nejlepším umístěním v jeho kariéře tak zůstává 6. místo z Malajsie v roce 2012.

Supersport uvidíme poprvé naživo při výstavě na autosalonu v Ženevě. Jeho výroba pak začne až v září příští rok. Mělo by vzniknout 500 kusů, každý bude stát 750 tisíc liber, což je v přepočtu 22 milionů korun. Pokud vás napadlo, že byste si „Sennu“ i přes jeho cenu koupili, musím vás zklamat. Všechny zatím ještě nevyrobené kousky jsou již prodané. 

Sdílejte na:
Zavřít