Odchod z F1 by byl pro Ferrari bolestivý, myslí si Todt

Odchod z F1 by byl pro Ferrari bolestivý, myslí si Todt

Ferrari by splněním svých výhrůžek a odchodem z Formule 1 značně trpělo. Myslí si to prezident FIA, Jean Todt.

Prezident Ferrari Sergio Marchionne nesouhlasí s plány Liberty Media a FIA pro rok 2021, od kterého bychom měli v monopostech mít mnohem více standardizovaných částí. Podle jeho slov se Formule 1 mění na globální NASCAR, což se mu vůbec nelíbí.

Marchionne tak v podstatě jen zopakoval slova svých soupeřů z Renaultu a Mercedesu, kteří se změnou stejně tak nesouhlasí. Ale ve svých prohlášeních zašel ještě dále a začal vyhrožovat odchodem Ferrari ze světa F1. Za současných podmínek je Ferrari spolu s ostatními týmy zavázán Formuli 1 smlouvou, ale co bude poté, to už nikdo nemůže zaručit.

Jean Todt, který byl šéfem Ferrari začátkem tohoto století v dominantní éře Michaela Schumachera v týmu byl i během mistrovské sezony 2007, kdy titul získal Kimi Räikkönen, doufá, že Ferrari z Formule 1 neodejde. Podle něj by si tým ublížil nejvíce sám sobě.

„Obávám se odchodu Ferrari nebo Mercedesu. Pokud by odešli, bylo by to jejich rozhodnutí,“ řekl Todt. „Určitě nechceme vidět odcházet nikoho, ale Ferrari je ve světě Formule 1 ikonickou značkou. Je to jediný současný tým, který je součástí šampionátu F1 od úplného začátku a nikdo nechce vidět jejich odchod. určitě by ale případný odchod nebyl dobrý ani pro samotné Ferrari – je to exkluzivní značka. Něco mezi závodními a cestovními vozy. I pro ně by tedy bylo bolestivé, kdyby z F1 odešli. Ale to už není moje starost.“

Ferari má právo veta, které platí od Concordské dohody z roku 1981. Scuderia má tak poměrně velké slovo v oblasti směřování sportu a při změnách pravidel. Na otázku, zda toto právo bude Ferrari mít i v případě nové dohody od roku 2021, Todt odpověděl, že o tom ještě není rozhodnuto.

„Jako prezident FIA chci s Ferrari komunikovat ohledně jejich práva veta. Chci znát jejich názor. O tom, jak to bude od roku 2021, se ještě musíme domluvit.“

Sdílejte na:
Zavřít