ONLINE: Velká cena Abu Dhabi 2017

ONLINE: Velká cena Abu Dhabi 2017

Živý komentář k poslednímu závodu sezony 2017 v Abu Dhabi

Závod začíná ve 14:00

Vítejte u posledního závodu letošní sezony. O titulech je již rozhodnuto, pojďme si tedy závod užít! Pole-position si v sobotu vybojoval Valtteri Bottas před Lewisem Hamiltonem a Sebastianem Vettelem. Čtvrtý bude startovat Daniel Ricciardo a pátý Kimi Räikkönen. Max Verstappen doplnil nejlepší šestku a Nico Hülkenberg na sedmém místě byl nejlepší ze zbytku.

Shrnutí kvalifikace naleznete zde, její průběh jsme sledovali zde.

Oficiální podoba dnešního startovního pole:

Komentář

  • Na ultra-měkkých pneumatikách startují všichni kromě Wehrleina, Ericssona a Hartleyho, kteří startují na super-měkké směsi.
  • Hartley je jediným pilotem s penalizací, startuje z posledního místa.

ZK – Zahřívací kolo začíná! Všech dvacet vozů se odlepilo ze svých startovních míst a jedou na prohlídku okruhu. Na rovince všichni jezdí od kraji ke kraji ve snaze co nejlépe zahřát pneumatiky na svých vozech.

1/55 – Poslední závod sezony byl odstartován! Bottas se udržel na prvním místě! Kevin Magnussen se roztočil na výjezdu ze třetí zatáčky, nikoho jiného to zřejmě neovlivnilo. Räikkönen útočí na čtvrtého Ricciarda, ten se ale zatím ubránil, Räikkönen to zkouší na následující rovince, ale opět bez úspěchu! První šestka už se poměrně vzdálila zbytku pole.

2/55 – Momentální pořadí: BOT, HAM, VET, RIC, RAI, VER, HUL, PER, OCO, MAS, ALO, SAI, STR, GRO, VAN, GAS, WEH, HAR, ERI, MAG.

3/55 – Hülkenberg je vyšetřován za zkrácení si zatáčky a udržení se před Perezem, který si na to stěžuje. DRS je povoleno, zkusí to Räikkönen znovu na Ricciarda před sebou? Vypadá to, že je příliš daleko. Alonso na jedenáctém místě za sebou drží Sainze v Renaultu.

4/55 – Stále jsou u sebe velmi blízko Ricciardo, Räikkönen i Verstappen. Vypadá to ale, že Kimi se nedokáže tolik přiblížit Ricciardovi v zatáčkách, aby zaútočil na rovince. Hülkenberg dostává penalizaci pěti sekund, kterou si odbude při pitstopech.

5/55 – Ricciardo se vzdaluje Räikkönenovi, ten se nyní spíše ohlíží do zrcátek na Verstappena za sebou. Hamilton na prvního Bottase ztrácí něco málo přes sekundu, Vettel na Hamiltona ztrácí dvě sekundy, stejný rozdíl je i mezi ním a Ricciardem.

6/55 – Grosjean předjel Strolla na první dlouhé rovince, ten mu to ale ihned oplatil na té druhé.

7/55 – Bottas zajíždí jedno nejrychlejší kolo za druhým. Stroll zahřměl do rádia, že potřebuje od týmu dostávat více informací.

9/55 – Stroll se opět velmi hezky brání před Grosjeanem, který už je na svém čtrnáctém místě velmi nespokojen.

11/55 – Grosjean dostává zprávu, že musí začít dodržovat limity tratě v jedenácté zatáčce, je tam výjezd z druhé boxové uličky a přejetím za čáru dá pilotovi mnohem vetší prostor a vyšší rychlost v zatáčce. Nyní ale opět útočí na Strolla a konečně se mu podařilo dostat se na třinácté místo a Stroll rychle ztrácí. Ihned poté zajíždí do boxů, přezouvá na super-měkkou směs.

12/55 – V první desítce se toho moc neděje. Alonso na jedenáctém místě ale začíná dojíždět desátého Massu.

14/55 – Alonso už je opravdu blízko k Massovi, dokonce je i v dosahu DRS, ale v tomto kole je ještě příliš daleko. Max Verstappen zajíždí do boxů, přezouvá na super-měkkou směs. Red Bull se pokouší o under-cut na Räikkönena, který neměl příliš velký náskok na Verstappena. Verstappen se vrací na devátém místě.

15/55 – Räikkönen odpovídá na Verstappenův pitstop a zajíždí do boxů pro super-měkké pneumatiky taktéž.

16/55 – Vrátí se Räikkönen před Verstappenem? Ano, stihl to jen tak tak. Ale mezi Räikkönenem a Verstappenem je nyní ještě Force India Estebana Ocona, což Räikkönenovi hraje do karet. Mezitím Bottas zajíždí nové nejrychlejší kolo. Jeho náskok na Hamiltona je nyní dvě sekundy.

17/55 – Žluté vlajky! Pierre Gasly se roztočil v předposlední zatáčce, ale nezajíždí do boxů a pokračuje. Propadl se za Hartleyho. Perez byl v boxech, vrací se na třináctém místě za Grosjeana na starých ultra-měkkých pneumatikách. Hülkenberg je v boxech, mechanici pět sekund čekají, než ho začali přezouvat, ale měli problém na zadním levém kole, proto se tam zdržel ještě víc. Hülkenberg se na trať vrátil jen tak tak před Perezem, ten s tím nebude moc spokojen.

19/55 – Massa je momentálně na osmém místě, Alonso je stále nalepený za ním, za sebou má také Sianze.

20/55 – Grosjean se ptá týmu, jestli má za sebou držet Hülkenberga, který už má za sebou pitstop a jede tedy na jiné strategii. Dostává odpověď, že s ním má závodit. Ricciardo v boxech, pitstop to nebyl úplně bezproblémový, kde se vrátí? Vrátil se na svém čtvrtém místě před Räikkönenem. Hülkenberg se dostává před Grosjeana, poprvé se mu to úplně nepodařilo, zkrátil si zatáčky a pustil před sebe Grosjeana zpátky, nyní ho ale dostal definitivně. Vettel v boxech, vrací se pohodlně na třetím místě.

21/55 – Daniel Ricciardo odstupuje! Tým podezřívá selhání hydrauliky. To není poslední závod sezony, který by si australský závodník přál. Bottas v boxech, vrací se na druhém místě. Hamilton zatím pokračuje.

23/55 – Hamilton zatím pokračuje a nezajíždí do boxů. Do boxů ale míří Felipe Massa, nasazuje super-měkkou směs.

24/55 – Massa se na trať vrátil před Alonsa, ten se před něj dostává na první dlouhé rovince, na druhé je příliš daleko na to, aby to Španělovi vrátil. Jde o souboj o jedenácté místo v současnosti, ale až Grosjean zajede do boxů, bude z toho desáté bodované místo.

25/55 – Hamilton v boxech, Bottas se vrací do vedení, Hamilton se řadí na druhé místo se ztrátou necelých dvou sekund. Vettel na Hamiltona ztrácí deset sekund, Räikkönen na Vettela ztrácí devět sekund. Verstappen je k Räikkönenovi velmi blízko, téměř v dosahu DRS.

26/55 – Momentální pořadí: BOT, HAM, VET, RAI, VER, OCO, SAI, HUL, PER, GRO, ALO, MAS, WEH, HAR, GAS, ERI, STR, VAN, MAG.

27/55 – Hartley v boxech, propadá se na poslední místo.

28/55 – Hamilton rychle dohání Bottase, rozdíl se snížil na 1,2 sekundy. Čeká nás mezi piloty Mercedesu souboj o vítězství?

29/55 – Hamilton v DRS zóně, ale Bottas má DRS také díky Grosjeanovi o kolo pozadu. Na druhé rovince je Hamilton příliš daleko.

30/55 – O kolo později se scénář opakuje, oba mají DRS. Tentokrát je ale Hamilton mnohem blíže, nicméně není dostatečně blíže, aby to zkusil i na druhé rovince. Ve třetím sektoru Hamilton udělal několik chyb a propadl se na 1,6 sekundy ztráty.

31/55 – Gasly tlačí a zajíždí do boxů. Mezitím Verstappen je kousíček za Räikkönenem, těsně přes sekundu.

32/55 – Ocon a Sainz v boxech. Na výjezdu z boxů ale má Sainz problém, málem strefil zeď v tunelu a po vyjetí na trať svůj Renault odstavuje! Přední kolo není řádně připevněno k vozu! Sainz vůz odstavil na bezpečném místě.

35/55 – Hamilton se opět přibližuje Bottasovi, rozdíl 1,3 sekundy. Stroll má zřejmě nějaký problém, velmi rychle ho nyní dohnal Marcus Ericsson, který ho nyní na rovince bez problému předjel. Rozhodně s vozem Williamsu musí být něco špatně.

37/55 – Stroll v boxech, přezouvá pneumatiky a vyjíždí zpět na trať.

38/55 – Hamilton na prvního Bottase nyní ztrácí 1,4 sekundy, rozdíl mezi čtvrtým Räikkönenem a Verstappenem je 1,2 sekundy.

39/55 – Lance Stroll jede na osmnáctém a tedy posledním místě, na Ericssona před sebou ztrácí 30 sekund a každé kolo ztrácí spousta dalšího času. Proč ho Williams nechává stále na trati, když má očividně problém s vozem?

41/55 – Räikkönen s Verstappenem se nyní probojovali skrze bojujícího Wehrleina s Magnussenem, Verstappen na tom trošku prodělal. Wehrlein na Magnussena útočí, ten se hodně brání, to dovolilo dotáhnout se Brendonovi Hartleymu. Jde o souboj o třinácté místo.

43/55 – Mezitím se rozdíl mezi dvěma prvními vozy zvětšil na 1,7 sekundy.

46/55 – 10 kol do konce. Hamilton se opět dotahuje na Bottase, rozdíl 1,3 sekundy. Rozdíl mezi Räikkönenem a Verstappenem 1,3 sekundy.

47/55 – Velmi dobrý závod má rozjetý Nico Hülkenberg na šestém místě s náskokem sedmi sekund na Pereze.

48/55 – Verstappen má stále Räikkönena před sebou, 1,5 sekund. Podobně se pohybuje i rozdíl mezi Bottasem a Hamiltonem.

49/55 – Šestnáctý Gasly si stěžuje na vibrace, jede pomaleji a ztrácí z dohledu Brendona Hartleyho, naopak ho dohnal Marcus Ericsson v Sauberu. Hamilton se velmi hodně přiblížil Bottasovi, rozestup pouze půl sekundy!

50/55 – Rozdíl mezi prvními dvěma vozy se opět navýšil na 1,2 sekundy.

51/55 – Momentální pořadí: BOT, HAM, VET, RAI, VER, HUL, PER, OCO, ALO, MAS, GRO, VAN, MAG, WEH, HAR, GAS, ERI, STR.

52/55 – Bottas na to zatlačil, zajel nové nejrychlejší kolo s velkým náskokem, rozdíl na Hamiltona navýšil na 2,3 sekundy.

53/55 – Bottas má nohu přimáčknutou na podlaze, náskok na Hamiltona se zvýšil na 3,6 sekundy, v posledním kole byl o sekundu rychlejší.

55/55 – Poslední kolo závodu! Bottas si jede pro další vítězství, které ubránil před dotírajícím Hamiltonem. Vettel si dojede pro osamocené třetí místo, v závodě byl téměř neviditelný. Räikkönen ubránil své čtvrté místo před Verstappenem. A Nico Hülkenberg si jede pro šesté místo a zajistí tak Renaultu 6. místo v poháru konstruktérů.

KONEC ZÁVODU! VALTTERI BOTTAS VÍTĚZÍ V ABU DHABI! Hamilton druhý, Vettel třetí, Räikkönen čtvrtý, Verstappen pátý, Hülkenberg šestý, Perez sedmý, Ocon osmý, Alonso devátý, Massa desátý!

Mnoho pilotů oslavuje konec sezony doughnuty. Bottas, Hamilton, Massa… Bottas získal svůj první grand slam, tedy pole-position, nejrychlejší kolo i vítězství. Massa se tentokrát definitivně loučí s Formulí 1. Vettel si udržel druhé pořadí v poháru jezdců, Räikkönen se posunul na čtvrté místo před Ricciarda.

My děkujeme za sledování během celé letošní sezony, uvidíme se opět při živých komentářích v Austrálii!

Sdílejte na:
Zavřít