Auto roku v České republice 2018

Auto roku v České republice 2018

Pořadatelem ankety Auto roku v České republice je od jejího vzniku Sdružení dovozců automobilů (SDA), které se prostřednictvím této ankety snaží propagovat nejnovější modely automobilů přicházející na trh a spolu s nimi i přínos technických inovací ať už z hlediska bezpečnosti, tak i šetrnosti k životnímu prostředí a samozřejmě i jízdního komfortu a dalších předností, přicházejících s každou novou generací automobilů.

Anketa Auto roku v České republice vstupuje do svého 24. ročníku v novém konceptu.
– Pořadatel Sdružení dovozců automobilů se touto anketou snaží propagovat nové modely automobilů přicházejících na trh a jejich technické přednosti
– O vítězi ankety Auto roku 2018 v České republice bude rozhodovat odborná porota složená z motoristických novinářů
– Veřejnost bude volit vítěze ve čtyřech kategoriích
– Do ankety Auto roku 2018 v České republice bylo nominováno celkem 36 vozů ve čtyřech kategoriích

 Anketa Auto roku v České republice vstupuje do svého 24. ročníku. Pořadatelem ankety Auto roku v České republice je od jejího vzniku Sdružení dovozců automobilů (SDA), které se prostřednictvím této ankety snaží propagovat nejnovější modely automobilů přicházející na trh a spolu s nimi i přínos technických inovací ať už z hlediska bezpečnosti, tak i šetrnosti k životnímu prostředí a samozřejmě i jízdního komfortu a dalších předností, přicházejících s každou novou generací automobilů. Také touto cestou se SDA snaží přispět k modernizaci vozového parku v České republice, jehož průměrný věk je na poměry země EU mimořádně vysoký.

 Od svého vzniku v roce 1994 anketa prošla mnoha proměnami. O vítězi rozhoduje hlasování odborné poroty složené z předních motoristických novinářů a dalších odborníků. Do hlasování se tradičně zapojuje i veřejnost.

V reakci na vývoj automobilového trhu a automobilové techniky v posledních letech SDA reagovala tím, že připravila zcela nový koncept ankety. Automobily jsou voleny porotou odborných motoristických novinářů nezávislých na kterékoli vyrábějící nebo dovážející firmě, zatímco hlasování veřejnosti bylo opět zcela odděleno.

Pro účast v soutěži musí každý automobil být novinkou na českém automobilovém trhu uvedenou v období od 30. října 2016 do 31. prosince 2017 a být sériově vyráběn a prodáván v České republice nejpozději do 31. prosince 2017. Do ankety Auto roku 2018 v České republice bylo nominováno celkem 36 vozů. Potvrzením nominace potvrdí dovozce nebo výrobce automobilu, že nominovaný vůz splňuje podmínky ankety.

Členové poroty, nominované SDA, budou volit ve dvou kolech na základě dvou kol testovacích jízd. V prvním kole budou vybírat ze všech přihlášených vozů pětici finalistů. Ve druhém kole porotci přidělí finalistům body podle jednotlivých kritérií (technika a technologie, jízdní vlastnosti, užitná hodnota, ekonomika provozu, design). Ze součtu bodového hodnocení jednotlivých porotců vzejde vítěz ankety.

Velmi důležitou změnou nového konceptu ankety Auto roku 2018 v České republice jsou změněná kritéria volby. Porotce musí zohlednit pozici daného automobilu především v konkrétním segmentu a v realitě českého provozu.

Kromě vítěze ankety Auto roku 2018 v České republice bude odborná porota hlasovat i o vítězi ocenění Ekologické auto roku a Technická inovace roku. Nedílnou součástí ankety bude opět i vyhlášení výsledků akce Dodavatel pro Auto roku 2018 v České republice, v jejímž rámci Sdružení automobilového průmyslu zveřejňuje všechny firmy, které jsou dodavateli jakýchkoliv dílů pro vítězný automobil ankety.

Veřejnost volí automobily pouze ve čtyřech kategoriích: malé vozy, velké vozy, malá SUV a SUV, přičemž tyto kategorie zohledňují složení nominovaných vozů. Hlasování veřejnost bude motivováno cenami. První cena v hlasování bude zapůjčení vítězného vozu ankety Auta roku 2018 na 1 rok, 2. cena sada litých kol DOTZ a 3. cena sada pneumatik Continental.

Vítěz ankety Auto roku 2018 v České republice, držitelé ocenění Ekologické auto roku a Technická inovace roku, stejně jako čtyři držitelé ocenění Vítěz v kategorii podle hlasování veřejnosti budou vyhlášeni na rozšířené tiskové konferenci 5. ledna 2018.

Sdílejte na:
Zavřít