Vestappenův trest je hloupý a politováníhodný, kritizují Lauda s Wurzem

Vestappenův trest je hloupý a politováníhodný, kritizují Lauda s Wurzem

Mladý Holanďan opět předvedl famózní výkon, když se z chvostu pole probojoval až na pódium. Ovšem těsně po finiši přišla ledová sprcha: pětivteřinová penalizace za nepovolené předjetí Kimiho Räikkönena v posledním kole, čímž si komisaři, potažmo FIA, vysloužila nemalou dávku kritiky.

Max Vestappen startoval kvůli penalizaci za výměnu komponent z šestnáctého místa. Po několika kolech jsme jej však zaznamenali na bodovaných pozicích. Během své cesty skrz startovní pole předvedl několik nádherných soubojů. Své „dílo“ dokončil v 17. zatáčce posledního kola, když překonal Ferrari Kimiho Räikkönena na třetím místě a pojistil si tak poslední místo na stupních vítězů.

Ovšem jeho oslavy skočily bohužel dříve, než vůbec pořádně začaly. V cool roomu totiž dostal zprávu, že jej komisaři potrestali za nepovolený manévr na Räikkönena, kterého předjel v době, když byl celým vozem mimo trať, čímž dostal podle komisařů výhodu. Bylo mu k jeho času přičteno 5 vteřin, což Verstappena odsunulo zpět za finského závodníka. Ten závod dokončil čtyři vteřiny před ním.

„Komisaři zkoumali videozáznamy a došli  závěru, že auto 33 (Verstappen) jasně opustilo trať všemi čtyřmi koly alespoň o půlmetru, čímž předjelo auto 7 (Räikkönen). Jezdec tím dostal trvalou výhodu,“ vysvětluje své rozhodnutí FIA v oficiálním prohlášení.

„Ať vás hanba fackuje!“ vzkazuje FIA Jos Verstappen

Šéf stáje Christian Horner na to má ovšem naprosto odlišný názor, při čemž zdůrazňuje, že podobných manévrů jsme viděli během závodu nespočet. Ale žádný z nich nebyl potrestán. V rozhovoru pro britskou televizní stanici Sky verdikt Mezinárodní automobilové federace tvrdě zkritizoval: „Auta vyjížděla z trati celou dobu, ale nijak se to netrestalo. Proto si myslím, že bylo neuvěřitelně drsné dát Maxovi penalizaci. Je to špatně! Podle mě to bylo tvrdé, ale férové závodění. Posudek komisařů není správný.“

Se slovy kritiky se k němu připojil také Vestappenův otec Jos: „Je to hovadina. Sorry, tohle naštve. Ať vás hanba fackuje, FIA!“

Znechucený Verstappen ještě dodal kousavý obrázek, na kterém je logo FIA s nápisem: Ferrari International Assisatnce.

Očividně bylo jednání komisařů ukvapené, neb se Mad Maxe zastal i nevýkonný šéf Mercedesu Niki Lauda a předseda jezdecké asociace Alexander Wurz.

„Je to hloupé rozhodnutí, hloupější už to být nemůže. Fanoušci touží po podívané. A Vestappen si tyto stupně vítězů díky své skvělé jízdě zasloužil. Vedení závodů by do takovýchto situací nemělo zasahovat. Byl to krásný předjížděcí manévr,“ nesouhlasí s penalizací trojnásobný šampion z Rakouska, podle jeho krajana Wurze, je potrestání Maxova manévru „opravdu politováníhodné“, neboť k porušení pravidel nedošlo.

Helmut Marko, sportovní šéf Red Bullu, označil jednání FIA za „pedantské“. „Takováto rozhodnutí sport ničí. Chceme napínavé závody, které máme! Nikdo nechce tato pedantská rozhodnutí.“

Brundle a Herbert: Byl mimo trať, trest je adekvátní

Ale kde jsou zastánci, musí být logicky i jejich protipól. Ani téma „Verstappen vs Räikkönen“ není výjimkou. Martin Brundle připomíná, že to, „proč je trať ohraničená, má své důvody. Nic proti krásnému manévru, o tom žádná. Ale holt byl opravdu mimo trať“ a je přesvědčený, že Räikkönen s útokem nepočítal.

Stejného názoru jako Bundle je Johny Herbert: „Je mi líto, ale není to pravda. Všichni víme, jak je Max dobrý. Ale předjíždět mimo trať pro mě není vynikající jezdecká schopnost.“

A jak se na celou situaci dívá sám pilot Red Bullu?

Nestalo se poprvé, kdy byl dvacetiletý závodník penalizován těsně po závodě a přišel tak o umístění na bedně. Posledně to bylo minulý rok v Mexiku, kde byl rovněž sesazen ze třetího místa.

„Osobně se cítím fajn. Samozřejmě, že je škoda, že jsem potom o pódium přišel. Znovu mi ho vzali,“ lituje Verstappen, podle nějž je jeden z komisařů na něj zasedlý: Mezi komisaři je jeden idiot, který rozhoduje proti mně. Stejně jako v Mexiku. Teď jsem dostal pětisekundovou penalizaci a trestný bod, za co jako?“ ptá se Vestappen. „Koneckonců všichni byli všude širocí, nikde nebyly limity. Diváci to milovali. A my uděláme před celosvětovou televizí něco takového.“

„Vyhodíte někoho z pódia a řeknete mu, ať jde pryč. Nicméně závod jsem měl dobrý. Se čtvrtým místem jsem spokojený. Jen způsob, jakým to udělali, je neuvěřitelný,“ kroutí nevěřícně hlavou, podle kterého přesně tyto verdikty sport zabíjí. „Nemůžete protestovat, jsou to pravidla. Vědí, jak je tvořit.  Momentálně jim to hraje do karet. Oni rozhodnou a vy proti nim nic nezmůžete, což je opravdu příšerné. Ale co můžete udělat. Není to dobré pro lidi. Doufám, že příští rok nikdo nepřijde, neboť takto ten sport nemá smysl.“

„Všichni to milovali, bylo to skvělé. Vyjedete pět nebo deset centimetrů za obrubník, přičemž všichni jsou široký, ale nikdo jim nic neřekne. Taktéž v kvalifikaci všichni vyjížděli v 19. zatáčce, jak se jim zachtělo. A tímto v zásadě sport zabíjejí,“ uzavřel Vestappen, který tento víkend prodloužil s Red Bullem až do roku 2020.

Sdílejte na:
Zavřít