VC USA: Vítězí Hamilton, Vettel druhý

VC USA: Vítězí Hamilton, Vettel druhý

Lewis Hamilton navýšil náskok na Vettela na 66 bodů. V Mexiku mu stačí přijet do cíle na pátém místě a je mistrem světa.

Na startu byl lepší Sebastian Vettel, dostal se před Hamiltona. Pozici si dokázal ubránit jen pár kol, Hamilton ho po aktivaci DRS lehce předjel. Zbytek závodu se Vettel k Hamiltonovi výrazněji nepřiblížil, 17 kol před koncem zkusil alternativní strategii. Podruhé zastavil v boxech a obul super-měkké pneumatiky.

Ani to nestačilo, na Hamiltona se nedotáhl ani z dálky. Zajímavé rozuzlení měl souboj o třetí místo, Verstappen ve stejnou dobu jako Vettel zamířil do boxů na extra zastávku po super-měkkou směs. V posledních kolech stahoval třetího Räikkönena a v úplném závěru posledního kola ho i předjel.

V cool room přišla studená sprcha, Verstappen dostal penalizaci 5 sekund pro krácení zatáčky během předjížděcího manévru na Räikkönena. To ho odsunulo na čtvrté místo a Räikkönena posunulo na pódium.

Nenápadné, až podprůměrné závody odjel pátý Bottas, jehož v stíhací jízdě snadno předjeli Vettel i Verstappen. Nejlepší ze zbytku je Esteban Ocon, ale mohlo to být jinak, kdyby neměli závodníci Force Indie zákaz vzájemných soubojů na trati.

V důsledku tohoto zákazu uvízl Pérez za Oconem na sedmém místě a objel ho Sainz, který si v premiérových závodech za Renault připsal 6 bodů. O deváté místo připravil Massa v posledních kolech Kvyata, ten získal při svém návratu do Toro Rosso bod. První bodované umístění od Velké ceny Španělska.

Fiasko na domácí půdě pro Haas, Grosjean bojoval o poslední bodované místo, ale nakonec skončil až čtrnáctý za nováčkem Hartleyem. Na posledním místě Magnussen, do kterého narazil při souboji Ericsson.

Pro Fernanda Alonsa to vypadalo na osmé místo, odstoupil pro poruchu motoru. Z předních pozic odstoupil pro únik oleje Daniel Ricciardo a závod předčasně skončil i pro Hülkenberga, důvodem byl tlak oleje.

Pozice Pilot Tým Ztráta
1    Lewis Hamilton Mercedes  
2    Sebastian Vettel Ferrari 10.143
3    Kimi Raikkonen Ferrari 15.779
4    Max Verstappen Red Bull 16.768
5    Valtteri Bottas Mercedes 34.967
6    Esteban Ocon Force India 90.980
7    Carlos Sainz Renault 92.944
8    Sergio Perez Force India 1 Kolo
9    Felipe Massa Williams 1 Kolo
10    Daniil Kvyat Toro Rosso 1 Kolo
11    Stoffel Vandoorne McLaren 1 Kolo
11    Lance Stroll Williams 1 Kolo
13    Brendon Hartley Toro Rosso 1 Kolo
14    Romain Grosjean Haas 1 Kolo
15    Marcus Ericsson Sauber 1 Kolo
16    Kevin Magnussen Haas 1 Kolo
17    Fernando Alonso McLaren DNF
18    Daniel Ricciardo Red Bull DNF
19    Pascal Wehrlein Sauber DNF
20    Nico Hulkenberg Renault DNF
Sdílejte na:
Zavřít