Renault se nebojí porážky od McLarenu v příštím roce

Renault se nebojí porážky od McLarenu v příštím roce

Renault se nebojí toho, že by ho McLaren v příštím roce porazil. Francouzi budou dodávat týmu z Wokingu pohonné jednotky a nahradí tak Hondu, se kterou se McLaren trápil od roku 2015.

Po třech letech trápení došla McLarenu trpělivost a dohodl se na výměně dodavatelů motorů s Toro Rosso. Honda tak přejde právě k juniorskému týmu Red Bullu a Renault bude dodávat agregáty pro McLaren. Šéf Renulatu F1, Cyril Abiteboul, sice uznal, že od příštího roku bude asi McLaren silnější a mohl by být velkým konkurentem právě pro jejich tovární tým, ale konkurence se nebojí.

Přiznal také, že ohledně dohody s McLarenem bylo mnoho lidí v Renaultu skeptických, podařilo se mu je však přesvědčit o správnosti tohoto kroku, který má pomoct jak McLarenu, tak samotnému Renaultu.

„Samozřejmě, byly tam nějaké obavy, takže jsme museli hodně věcí vysvětlovat lidem ve vedení týmu, lidem v továrně v Enstone a každému, koho se to nějak týká. To je naše filosofie a tu neměníme,“ řekl Abiteboul pro Motorsport.com.

„Musíme myslet na taktiku a strategii a není žádným tajemstvím, že nám otevřenost v otázce dodávání motorů jiným týmům přinesla nové možnosti – například příchod Carlose Sainze. Ten by bez nových dohod, které jsme uzavřeli, nebyl možný. Moje ideologie je být otevřený a upřímný ke každému. Všechno tedy sdílím s lidmi s Enstone i Viry. Každý v týmu tedy ví, co a proč se v Renaultu děje.“

„Myslím, že nyní už každý chápe naše krok. McLarenu se nebojíme, protože jestli chceme plnit naše plány a do pár let bojovat o nejvyšší příčky, musíme porazit každého. Navíc se naučíme spolupracovat s novou skupinou lidí, což tým jako takový vždy posune dál.“

I když je dohoda s McLarenem celkově pro obě strany podle Abiteboula výhodná, před jejím definitivním uzavřením musely obě strany souhlasit s nějakými věcmi.

„Nebyli jsme zoufali a neměli jsme migrény kvůli aktivitám, které souviseli s našimi odběrateli motorů. Chceme pracovat s profesionálními týmy, které nám pomáhají a jsou nám loajální. S Red Bullem máme dlouhodobě dobrý vztah a podobně to bylo i s Toro Rosso.“

„Jako každý vztah i tento měl své vrcholy a pády, ale celkově funguje dobře. Proto ho nechceme rušit. Rozhodli jsme se jen změnit jednoho zákazníka za druhého. Náš vývoj a dlouhodobý projekt by to nemělo nijak ovlivnit. Nechceme větší počet odběratelů, než jaký máme nyní. Nestane se tedy, že by naše motory poháněli více než tři týmy. Jestli chce někdo naše motory, musí se dohodnout s některým z našich současných odběratelů a vyměnit ho.“

„I s výměnou Toro Rosso za McLaren jsme souhlasili jen při dodržení určitých podmínek – zejména těch finančních. Rovněž to muselo souhlasit s naší strategií – dohoda bude výhodná pro obě strany a spolupráce bude na vysoké úrovni. Když jsme všechny tyto podmínky splnili, nebyl důvod, proč smlouvu neuzavřít,“ uzavřel Abiteboul.

Sdílejte na:
Zavřít