Ricciardo vysvětluje Vettelovy emocionální výbuchy

Ricciardo vysvětluje Vettelovy emocionální výbuchy

Podle Daniela Ricciarda může za časté emocionální výbuchy Sebastiana Vettela zejména adrenalin, který jezdci v monopostu zažívají a na každého působí jinak. Dodává však, že jakmile Vettel vystoupí z auta, zchladí si hlavu a je mnohem férovější a klidnější, což může být jeho silná, ale zároveň i slabá stránka.

Ricciardo mezi sezonami 2013 a 2014 přestoupil z Toro Rosso do Red Bullu, kde byl rok kolegou právě Sebastiana Vettela. I díky tomu mohl čtyřnásobného mistra světa lépe poznat a pochopit, co je důvodem Vettelovy výbušnosti a jaké jsou jeho silné a slabé stránky.

Ricciardo zejména vyzdvihl Vettelův přístup a touhu po vítězství, které označil za jeho nejsilnější stránky. Zároveň ale poukázal i na Němcovu výbušnost a přehnané reakce na některé vypjaté situace.

Největší problém nastal letos při Velké ceně Ázerbájdžánu, kdy byl Lewis Hamilton při restartu za Safety Carem příliš pomalý, což se Vettelovi nelíbilo a najel po bok svého britského soupeře a narazil do něj koly. To vyústilo v deseti sekundovou penalizaci stop and go, ale zákazu startu v dalším závodě, po kterém mnozí volali, se Vettel vyhnul.

Podle Ricciarda se tyto situace dějí v zápalu boje a stará se o ně adrenalin, kterého má Vettel na rozdávání, přičemž australský závodním vzpomněl i na další Vettelův výbuch při Velké ceně Mexika vloni, kde nepříliš slušným způsobem vynadal přes týmové rádio i řediteli závodů, Charliemu Whitingovi. Ricciardo ale dodává, že jakmile se Vettel uklidní, tak je z něho férový soupeř.

„Strávil jsem s ním v týmu jednu sezonu, ale byl to jen rok a ten rychle uběhl,“ řekl Ricciardo. „Co jsem si všiml, tak se mu stává, že v zápalu boje trochu vybuchne a je emotivnější než ostatní piloti. Ale jakmile z něj ten adrenalin opadne, tak má na věci velmi jiný pohled a umí přiznat i vlastní chyby.“

„Něco podobného se stalo i vloni v Mexiku, kdy byl nejdřív trochu vulgární a jeho reakce byla přehnaná, ale jsem si jist, že to netrvalo dlouho a sám se nad tím zamyslel a usoudil, že to přehnal. Je velmi emocionální, ale emoce pramení z vášně a té má Sebastian možná nejvíce z celého startovního pole. Formulí 1 žije více než většina z nás a odtud to pravděpodobně všechno vychází.“

Sdílejte na:
Zavřít