VirtualGP: Štefanko zvítězil v Mugellu a šampionát se tak rozhodne až v posledním závodě sezony!

VirtualGP: Štefanko zvítězil v Mugellu a šampionát se tak rozhodne až v posledním závodě sezony!

Martinu Štefankovi se podařilo zvítězit v předposledním závodě v Mugellu a zmenšil dotáhl tak svou ztrátu na lídra šampionátu Michala Šmídla. O titulu se tedy bude rozhodovat až v Japonsku!

Štefanko byl ve svém voze Republic of Gamers nejrychlejší už v kvalifikaci, kdy Šmídlovi v BigShocku nadělil desetinu sekundy. Jaroslav Honzík ztratil na Štefanka desetiny tři a získal tak na startu třetí místo. Nejlepší ze středu pole byl Petr Zoubek. Vojtěch Polesný se kvalifikaci moc nevěnoval, protože si z předchozího závodu přivezl penalizaci +5 míst a na start se tak postavil na poslední místo.

Do závodu nejlépe odstartoval Šmídl, který se v první zatáčce dotáhl na bok Štefanka a po několika zatáčkách se před něj dostal. Petr Zoubek se probojoval před Honzíka na třetí místo. V prvním kole došlo k menšímu kontaktu mezi Frajbišem a Blažkem, na což doplatilo několik dalších pilotů. Nejlépe z toho vyvázl Koštialik, který se posunul na šesté místo. Na chvíli byl i pátý, když Zoubek na třetím místě udělal chybu v poslední zatáčce a propadl se až na šesté. Ale po chvíli se Zoubek dostal opět před Koštialika na páté místo. Tito dva jako jediní startovali na alternativní strategii a nasadili měkké pneumatiky, zatímco zbytek pole startoval na středních pneumatikách.

Štefanko se Šmídlem bojovali vpředu velmi těsně, Honzík se držel na dohled, ale nedokázal se do boje zapojit. Za touto trojicí s větší mezerou jel Jan Sýkora s Petrem Zoubkem. Šestý Martin Koštialik za sebou vezl Jana Frajbiše a Vojtu Polesného, který se ale probojovával kupředu a předjel během chvilky Frajbiše i Koštialika. Mezitím se k nim připojil i Richard Chlad, který se po dlouhé době vrátil za volant. Frajbiš na Koštialika zaútočil a došlo ke kontaktu, přičemž se oba roztočili. Toho využil Chlad s Blažkem. Vojta Polesný udělal několik chybek a toho Chlad i Blažek také využili a posunuli se na šesté a sedmé místo, zatímco Polesný skončil v bariéře a klesl zpět za Frajbiše.

Na konci osmého kola zajel Zoubek do boxů, měkké pneumatiky už začaly odcházet, přezul na středně-tvrdou směs. Martin Koštialik zajel do boxů také, ale zradila ho hra a kvůli bugu nedostal nové pneumatiky. Vrátili se na trať na posledních dvou místech.

Na konci desátého kola se v boxech objevil Vojta Polesný na brzkou zastávku a přezul na měkkou směs. Na trať se vrátil mezi Zoubkem a Koštialikem. O kolo později se do boxů vydala úvodní trojice pilotů a na trať vyjeli ve stejném pořadí, tedy Šmídl, Štefanko, Honzík. Všichni přezuli znovu na středně-tvrdou směs. Za nimi v boxech byl i Jan Sýkora s Michalem Blažkem a Janem Frajbišem a znovu se tam objevil i Martin Koštialik, všichni přezuli na středně-tvrdou směs.

Blažek s Frajbišem se vrátili na trať před Polesným a došlo k souboji o sedmé místo. Polesný po chybě Blažka zaútočil, ale došlo ke kontaktu a Polesný na to opět doplatil a rozdíl narostl.

Richard Chlad byl v boxech na konci dvanáctého kola a vrátil se na trať před Janem Frajbišem. Po boxech se nám tedy pořadí ustálilo na Šmídl, Štefanko, Honzík, Sýkora, Zoubek, Chlad, Frajbiš, Blažek, Polesný a Koštialik.

Ve čtrnáctém kole se Štefanko dotáhl přímo na zadní křídlo Šmídla ve vedení a souboj opět nabral na obrátkách. Vše vyvrcholilo v sedmnáctém kole, kdy se Štefanko na cílové rovince rychle dostal po bok Šmídla a hodil to na vnějšek vozu BigShock, udržel se tam a v následující sekci zatáček, která mu šla na ruku se dostal do vedení stejným způsobem, jako to v prvním kole udělal Šmídl.

Na konci sedmnáctého kola v boxech znovu byl Vojta Polesný, který přezul na středně-tvrdou směs pneumatik. Na trať se vrátil na devátém místě. Petr Zoubek do boxů zajel o kolo později a přezul opět na středně-tvrdou směs.

Štefanko ve vedení chytl tempo a udělal si na Šmídla alespoň trošku odstup přes jednu vteřinu. Honzík stále tuto dvojici sledoval s odstupem další sekundy.

Ve devatenáctém kole udělal pátý Richard Chlad v poslední levotočivé zatáčce chybu a dostal přetáčivý smyk. Frajbiš, který ho zblízka následoval, se mu dokázal jen tak tak vyhnout, to se ale už nepovedlo Blažkovi, který vjel do boku neovladatelného vozu Effective Racing. Přes oba se prohnal Petr Zoubek. Chlad pokračoval dále, zatímco Blažek zamířil ihned do boxů.

Na konci dvacátého kola do boxů zamířil Šmídl, který přezul na měkkou směs. Za Šmídlem byl v boxech i Jan Sýkora, který taktéž přezul na měkké pneumatiky. Ve stejném kole v boxech byl i Chlad a Koštialik.

O kolo později do boxů zajel Štefanko s Honzíkem, oba přezuli na měkkou směs, Štefanko ale dokázal udržet náskok a vynořil se na trati před Šmídlem, Honzík opět za nimi. Zoubek se mezitím dokázal dostat před šestého Jana Frajbiše.

V sedmadvacátém kole zaútočil Blažek na sedmého Polesného, ale ten se v první sekci zatáček dokázal ubránit. Mezitím Štefanko už zvládl předjet Chlada o kolo. Šmídlova ztráta na Štefanka byla ale kolem dvou sekund a nijak ji to nerozhodilo.

V poslední zatáčce před cílem Šmídl vyjel trochu široko a mohl toho využít Honzík, který byl velmi blízko, ale také udělal chybu a těsný sprint k cílové čáře se neuskutečnil.

Závod tedy nakonec vyhrál Martin Štefanko, který tak zachránil své naděje na výhru v šampionátu. Navíc zajel i nejrychlejší kolo závodu a získal tak bod navíc. Ztrátu na Šmídla tak snížil na pouhé tři body a v příštím závodě v Japonsku se bude bojovat o vše.

Jaroslav Honzík si zajistil své třetí místo v šampionátu dalším třetím místem. Jan Sýkora zajel svůj nejlepší závod sezony a po velmi klidném závodu dokázal získat čtvrté místo.

V šampionátu ale došlo i k několika změnám. Petr Zoubek se posunul na čtvrté místo před Vojtu Polesného. Jan Sýkora se posunul na sedmé místo před Chlebce s Liščákem za TP-Link, který dnes ale na trať nevyjel kvůli technickým problémům.

Dnešní závod byl derniérou pro Richarda Chlada, který poslední závod sezony zmešká kvůli galavečeru závodní série FIA CEZ, ve které závodí.

Poslední závod sezony se jede 21. října na herním veletrhu FOR GAMES a pojede se na japonském okruhu Suzuka, kam se na závodníky můžete přijít podívat naživo. Do té doby můžete hlasovat o Jezdci dne a tipovat výsledky posledního závodu v naší soutěži o hodinky Certina..

Sdílejte na:
Zavřít