Vettel v titul stále věří, za jeho vypadnutí mohla nefunkční svíčka

Vettel v titul stále věří, za jeho vypadnutí mohla nefunkční svíčka

Vettel si musel spolknout na Suzuce další hořkou pilulku, když byl nucen po čtyřech kolech odstoupit. Problém však tým objevil ještě před samotným startem, kdy se jej mechanici snažili na startovním roštu v rychlosti vyřešit. Co se týká boje o titul, ještě nehází flintu do žita.

Poslední dva závody si vybralo Ferrari pořádnou dávku smůly. V Malajsii na obou vozech přestalo fungovat turbo. Vettel v kvalifikaci neodjel ani jedno měřené kolo a musel startovat jako poslední. V neděli se ten samý problém objevil u Räikkönena, který nakonec do závodu ani nedostartoval.

I v Japonsku probíhal pátek a sobota poměrně dobře. Räikkönen sice dostal penalizaci za výměnu převodovky, kterou si poškodil ve třetím tréninku, když nezvládl nájezd do deváté zatáčky a zapíchl svoje Ferrari do bariéry. Na druhé straně garáže se zdálo být všechno v pořádku. S třetím nejrychlejším časem byl Vettel spokojený, díky penalizaci Valtteriho Bottase ale startoval z druhého místa po boku Lewise Hamiltona.

Ovšem na startovním roštu tým odhalil na Vettelově voze problém se zapalovací svíčkou. Zdálo se, že se to mechanikům podařilo odstranit. Jenže okamžitě po startu se začal Vettel propadat a hlásil, že nemá žádnou rychlost. Ve čtvrtém kole odstoupil.

„Sebastian Vettel přišel o šanci na boj o vítězství, když se rozbila zapalovací svíčka na jednom z válců,“ stojí v oficiálním prohlášení týmu. „Seb odstartoval skvěle, avšak ne na tolik, aby se ujal vedení, zatímco Kimi získal pozici před tím, než se po výjezdu mimo trať v souboji s Nicem Hülkenbergem propadl. Na Sebově autě byl však už problém se zapalováním a v úvodním kole o jedno místo přišel. Po Sainzově nehodě vyjelo na trať safety car. Sebastian byl šestý a dále se propadal. Vůz číslo 5 byl povolán do boxů, aby se mechanici pokusili problém opravit. Nicméně pár minut na to Seb z kokpitu vystoupil. Zapalovací svíčka  byla rozbitá, tudíž nemělo cenu pokračovat.“

Zklamaný Vettel opustil okruh ještě během závodu, předtím však musel podstoupit povinné rozhovory, ve kterých bylo jeho rozhořčení znatelné.

Třicetiletý rodák z Heppenheimu prozradil, že už v zaváděcím kole zpozoroval, že nemá žádný výkon. Mechanici se snažili ze všech sil závadu odstranit, rovněž Vettel dělal vše pro to, aby mohl odstartovat, ale nepomohl ani restart všech senzorů.

„Ani na startu jsem neměl žádný výkon, jinak bych jej (Hamiltona) předjel,“ věří německý závodník, jehož slova přinesl portál speedweek.com. „Myslím, že tam byl problém se zapalovací svíčkou, ale co ho způsobilo, ještě nevíme. Kdybychom to věděli, vyhnuli bychom se tomu.“

V rozhovoru se Sky Sports řekl: „Je normální, že jste kritičtí. Obzvlášť když se nedaří, takže je to část naší práce.“

Ačkoliv ho mrzí, že jej takovéto problémy potkaly zrovna teď, když se sezóna chýlí ke konci a on je po třech letech na nejlepší cestě k zisku pátého titulu, tak nad týmem neláme hůl a pevně za nimi stojí. Do posledních závodů půjdou ještě s větším nasazením.

„Myslím, že je musím chránit. Zatím jsme odvedli fantastickou práci. Je samozřejmě škoda, že jsme měli v posledních dvou závodech problémy se spolehlivostí, ale víte, občas to tak je. Ovšem, že to bolí a všichni jsme zklamaní. Ale teď se musíme vrátit, odpočinout si a do posledních čtyř závodů jít naplno.“

Lewis Hamilton si nakonec první místo před dorážejícím Maxem Verstappenem z Red Bullu ubránil a poodskočil Vettelovi o dalších 25 bodů. Němec na něj aktuálně ztrácí 59 bodů, což je poměrně hodně, matematická šance tam stále však existuje. Přesto hrozí, že už v Austinu by mohlo být o držiteli titulu jasno, a to ve prospěch Hamiltona. Nicméně Vettel nehází flintu do žita, neboť věří, že trofej může ukořistit on.

„Stále máme šanci… ale ano, nemáme to pod kontrolou tak, jak bychom chtěli. Avšak tým je celkově na dobré cestě. Závod od závodu se zlepšujeme. Podle mě jsme se dostali dále, než si ostatní mysleli. Takže nějaká pozitiva tu jsou, ale teď se pochopitelně nedíváte na pozitiva, neboť to není ten pozitivní den,“ uzavřel čtyřnásobný šampion.

Sdílejte na:
Zavřít