Jerez de la Frontera: Russell těsně před ziskem titulu mistra GP3

Jerez de la Frontera: Russell těsně před ziskem titulu mistra GP3

Britský junior Mercedesu, George Russell jel k předposlednímu podniku šampionátu GP3 do Jerezu de la Frontera s náskokem 43 bodů na týmového kolegu Jacka Aitkena. Po sobotním závodě svůj náskok zvýšil na 46 bodů a jeho zisk titulu je již jen formalitou.

Kvalifikace

Před měsícem v Monze, měl člen juniorského programu hondy, Nirei Fukuzumi neuvěřitelnou smůlu: Ze své pole-position nemohl do závodu kvůli technickému problému vyrazit. V Jerezu mu kvalifikace vyšla stejně tak navýbornou a znovu si před týmovými kolegy Aitkenem a Russellem zajistil nejlepší startovní místo.  Za trojicí ARTu překvapil chráněnec Red Bullu, Daniel Tucktum (DAMS) čtvrtým časem před dalším jezdcem Francouzů, Hubertem. Nejlepší desítku uzavírali Boccolacci (Trident), Kari (Arden), opětně senzačně naladěná Calderonová (DAMS), penalizovaný Lorandi (Jenzer) A Schothorst (Arden).

Sobotní závod

Na jihu Španělska Fukuzumiho italská smůla nepostihla. Japonec soustředěně zaujal svou pozici na startu a po dobrém odpichu se usadil na špičce pole. Russell využil ještě v prvním kole skulinky a prodral se na druhé místo před Aitkena. Za nimi se seřadili Tictum, Huberta  Kari.

Zatáčkovitá trať v Andalůsii nepřichází soubojům kolo-na-kole právě vstříc, proto nezažila ona hrstka diváků, kteří se zatoulali na tribuny, příliš strhující závod. Fukuzumi si na špičce brzy dokázal vybudovat dostačující 2sekundový náskok, stejně tak ujel Russell Aitkenovi. Ostatní následovali v husím pochodě beze změn pořadí.  Po třetině závodu se dostal Hubert před Tictuma a vozy stáje ART tak zaujaly pořadí 1-2-3-4.

Právě v tomto pořadí „dobzučeli“ Fukuzumi, Russell, Aitken, Hubert a Tictum i do cíle – ano, Jerez to byla spíše demonstrace neduhů moderního automobilového sportu, GP3 zvláště…

První dva piloti ovšem rádi na jakýkoliv nervák zanevřeli: Fukuzumi, kterého příští rok s velkou pravděpodobností uvidíme ve Formuli 2, si dojel pro druhé vítězství sezony a Russell rád sebral body za druhé místo, které ho ještě více přiblížili k titulu mistra.

Výsledek sobotního závodu GP3 v Jerezu

1. Nirei Fukuzumi, ART
2. George Russell, ART
3. Jack Aitken, ART
4. Antoine Hubert, ART
5. Daniel Tincktum, DAMS
6. Niko Kari, Arden
7. Dorian Boccolacci, Trident
8. Giuliano Alesi, Trident
9. Alesio Lorandi, Jenzer
10. Julien Falchero, Campos 

Celkový stav šampionátu 3 závody před koncem:

1. George Russell          180 b.
2. Jack Aitken                134 b.
3. Nirei Fukuzumi         124 b.
4. Antoine Hubert          109 b.
5. Giuliano Alesi           101 b.

Sdílejte na:
Zavřít