VC Malajsie: Nečekané vítězství Verstappena, Vettel kolidoval po skončení závodu

VC Malajsie: Nečekané vítězství Verstappena, Vettel kolidoval po skončení závodu

Navzdory tomu, že jsme se nedočkali deště, poslední závod v Malajsii byl napínavý. Dočkali jsme se nečekaného vítěze i kuriózní situace.

Start

Do závodu vystartovalo jenom jedno Ferrari, Räikkönen měl ještě před startem problémy s turbem a ze startovního roštu musel být odtlačen do garáže. Hamilton měl tedy na startu jednoduchou práci a ubránil si první místo. Max Verstappen bojoval s Bottasem, který měl skvělý start a dostal se před Ricciarda.

Vettel se po startu posunul na třinácté místo, spolu s jezdci Sauberu byl jediným, kdo na startu nasadil měkkou směs pneumatik místo super-měkké. Skvělý start předvedl Stoffel Vandoorne v McLarenu, který se posunul na páté místo.

V druhém kole do boxů zamířil Esteban Ocon, který se na startu ocitl v sendviči mezi Perezem a Massou a zřejmě si poškodil pneumatiku.

První stint

Ve čtvrtém kole jsme se dočkali změny lídra závodu. Max Verstappen se v DRS zóně dotáhl na Hamiltona a v první zatáčce se před něj dostal do vedení. Vettel byl tou dobou zaseknutý na jedenáctém místě za Alonsem. V osmém a devátém kole se dostal Perez před Vandoorna na páté místo a Vettel před Alonsa.

Nejvíce pozornosti ale přitahoval souboj Ricciarda a Bottase. Závodník Red Bullu předjel vůz Mercedesy v prvním sektoru, Bottas se ho snažil vytlačit, ale neúspěšně. Na výjezdu za čtvrté zatáčky si Ricciardo pohlídal vnitřní stopu do páté a Bottas musel ustoupit.

V desátém kole začala první vlna zastávek v boxech v podání Hülkenberga a Magnussena. Ve středu pole jsme viděli pěkný souboj o reálné šesté místo mezi Vandoornem, Strollem a Massou, kteří v tomto pořadí vjeli do boxů a poté se opět poskládali za sebe v tomto pořadí, ačkoliv Stroll musel po zastávce předjet Massu, za kterého se propadl.

Ve 26. kole jsem viděli žluté vlajky, Ocon se roztočil v první zatáčce po kontaktu se Sainzem. Ve stejnou dobu začal souboj Vettela a Bottase o čtvrté místo. Do boxů v tomto kole zajel Hamilton a Alonso. Verstappen stavěl o něco později a před Hamiltonem se udržel, ačkoliv rozdíl se zmenšil. Vettel přezouval společně s ostatními a přezouval na měkčí směs pneumatik, zatímco ostatní na tu tvrdší. Zbytek pole totiž Ferrari ukázal, že super-měkké pneumatiky drží dlouho a nemá smysl dále jet na té pomalejší směsi. Vettelovi také zastávka pomohla dostat se před Bottase.

Druhý stint

Ve 30. kole kvůli poruše odstoupil Carlos Sainz. Na zastávkách v boxech ztratil Magnussen, který se z desátého místa propadl na třinácté za oba Renaulty. K tomu ho předjel i Fernando Alonso po kontaktním souboji v prvních dvou zatáčkách. Palmer zhruba patnáct kol před koncem ztratil tři místa během čtyř zatáček. Nejdříve se roztočil v předposlední zatáčce a dostal se před něj Alonso, následně bojoval s Magnussenem, přičemž se znovu roztočil v první zatáčce a dostal se před něj Magnussen i Gasly.

Ve 49. kole zaútočil Vettel na Ricciarda do první zatáčky, ale Australan se skvěle bránil a svou třetí pozici před Vettelem uchránil. Vettel následně velmi rychle začal ztrácet život v pneumatikách a začal na Ricciarda ztrácet.

V 50. kole se před Palmera dostal i Grosjean a tak za Palmerem jely už jenom Saubery. V předposledním kole proběhl ještě souboj o třinácté místo mezi Gaslym a Grosjeanem, vítězně z toho vyšel zkušenější Grosjean.

Finiš

Na prvním místě k radosti holandských fanoušků v Malajsii dojel do cíle Max Verstappen, s velkým odstupem Hamilton a Ricciardo. Za nimi čtvrtý Vettel, pátý Bottas, šestý Perez, sedmý Vandoorne. Williams měl skvělý výsledek v podobě osmého a devátého místa. První desítku uzavřel Ocon.

V kole po projetí cíle měl Stroll kolizi s Vettelem. Oba pomalu projížděli pátou zatáčkou, Vettel najížděl po bok Strolla, došlo k doteku a Vettelovi se zlomilo zadní levé zavěšení a hodně poškodilo záď celého Ferrari. Strollovo vozu se nic nestalo. Vettela do boxů svezl Pascal Wehrlein na svém Sauberu.

Pozice Pilot Tým Ztráta Body
1    Max Verstappen Red Bull   25
2    Lewis Hamilton Mercedes 12.770 18
3    Daniel Ricciardo Red Bull 22.519 15
4    Sebastian Vettel Ferrari 37.362 12
5    Valtteri Bottas Mercedes 56.021 10
6    Sergio Perez Force India 78.630 8
7    Stoffel Vandoorne McLaren 1 Lap 6
8    Lance Stroll Williams 1 Lap 4
9    Felipe Massa Williams 1 Lap 2
10    Esteban Ocon Force India 1 Lap 1
11    Fernando Alonso McLaren 1 Lap 0
12    Kevin Magnussen Haas 1 Lap 0
13    Pierre Gasly Toro Rosso 1 Lap 0
14    Romain Grosjean Haas 1 Lap 0
15    Jolyon Palmer Renault 1 Lap 0
16    Nico Hulkenberg Renault 1 Lap 0
17    Pascal Wehrlein Sauber 1 Lap 0
18    Marcus Ericsson Sauber 2 Laps 0
19    Carlos Sainz Toro Rosso DNF 0
20    Kimi Raikkonen Ferrari DNF 0
Sdílejte na:
Zavřít