ONLINE: Velká cena Malajsie 2017

ONLINE: Velká cena Malajsie 2017

Živý komentář k Velké ceně Malajsie 2017.

Závod začíná v 9:00

Po překvapivé kvalifikaci nás dnes čeká zajímavý závod. Sebastian Vettel se bude drát dopředu z posledního místa na startu, aby se pokusil alespoň trošku chránit své šance na titul. Lewis Hamilton má práci jednoduší: dobře odstartovat a udržet se na prvním místě. To mu bude ztěžovat Räikkönen startující z druhého místa. Red Bully na třetím a čtvrtém místě se zcela jistě také budou chtít zapojit.

Výsledky kvalifikace.
Živý komentář ke kvalifikaci.
Výsledky třetího tréninku.
Výsledky druhého tréninku.
Výsledky prvního tréninku.

Se Sepangem se letos na nějakou dobu vidíme naposledy. Organizátoři se rozhodli ukončit smlouvu, neboť se jim pořádání závodu nevyplatí. Sepang je přitom jedním z těch nejlepších výtvorů Hermanna Tilkeho, hlavního traťového designéra F1. Malajský okruh se vyznačuje mnoha rychlými zatáčkami, dvěma velmi dlouhými rovinkami s DRS, obrovským horkem a vlhkostí. Auta zde dostávají řádné zabrat, stejně jako pneumatiky. Více si o okruhu můžete přečíst zde.

Těsně před začátkem startu Ferrari nalezlo problém na voze Kimiho Räikkönena a červený vůz číslo 7 na trati chybí! Fin možná bude startovat z boxové uličky, má problém s turbem, momentálně je kryt motoru sundaný a mechanici se snaží motor opravit a dostat Räikkönena ven z garáže.

START

ZK – Zahřívací kolo začíná, ze startu se odlepilo všech devatenáct vozů, Räikkönenův vůz je stále v garáži a mechanici na něm pracují. Že ale stihnou něco opravit je velmi nepravděpodobné. Všechny vozy mají nasazený super-měkké pneumatiky, pouze Vettel nasadil tvrdší měkké pneumatiky.

1/56 – Závod je odstartován! Hamilton si udržuje vedení, Bottas měl skvělý starty a z druhé zatáčky vyjíždí po boku Maxe Verstappena. Bojují i ve třetí zatáčce, ale Verstappen se udržel na druhém místě. Perez se na startu protáhl před Ocona. Špatný start měl Hülkenberg, který se propadl až za Massu.

2/56 – Pořadí po startu: HAM, VER, BOT, RIC, VAN, PER, OCO, STR, MAS, MAG, ALO, VET, HUL, PAL, SAI, GAS, WEH, GRO, ERI.

3/56 – Esteban Ocon míří do boxů pro měkké pneumatiky! Vrací se na trať na posledním devatenáctém místě. Sebastian Vettel už se posunul na jedenácté místo, zatím mu úvodní kola vyšla velmi dobře.

4/56 – Max Verstappen zaútočil na Hamiltona na konci startovní rovinky a Verstappen předjel lídra závodu a ujímá se vedení! Mezitím se ale Bottas dostal před Ricciarda na třetí místo. Je otázkou, jak by to vypadalo, kdyby v závodě byl Räikkönen ve Ferrari, které zde v závodní simulaci vypadalo nejlépe.

5/56 – Ferrari potvrdilo, že Räikkönen dnes na trať už nevyjede.

7/56 – Vettel je stále na jedenáctém místě a nemůže se dotáhnout na Alonsa, který nyní bojuje s Magnussenem na devátém místě.

8/56 – Verstappen své vedení navýšil už na skoro tři sekundy, Hamilton na něj ztrácí, především v prostředním sektoru.

9/56 – Sergio Perez se protáhl na páté místo před Stoffela Vandoorna. Ricciardo mezitím útočí na třetího Bottase, souboj skrze první tři zatáčky, ale pak se Ricciardo potopil na vnitřek čtvrté zatáčky a to už Bottas nedokázal zachránit.

10/56 – Vettel se nyní přehnal jako velká voda přes Magnussena s Alonsem a už je na devátém místě. Mezitím zajíždí Nico Hülkenberg do boxů pro měkké pneumatiky.

11/56 – Dle zpráv přes rádio Ricciardo stahuje Hamiltona o sekundu na kolo.

12/56 – Verstappen zajel nejrychlejší kolo závodu, jeho náskok na Hamiltona už je pět a půl sekundy. Ricciardo ho stále stahuje. Vettel je na osmém místě za Strollem, Hamilton dostal zprávu, že ke konci závodu je možná Vettel dožené. Lance Stroll ve Williamsu před Vettelem hlásí, že jeho zadní pneumatiky začínají odcházet. A na konci dvanáctého kola společně s Pierrem Gaslym zajeli do boxů.

13/56 – Stroll se na trať vrátil za Felipem Massou, který jede na třináctém místě. Souboj Williamsů je tady. Stroll má sedačku ve Williamsu v příštím kole jasnou, Massa o ní musí bojovat. Stroll nyní dává do vysílačky najevo, že by radši měl volnou cestu dál. Vandoorne v boxech společně s Palmerem. Vandoorne se vrací na jedenáctém místě před oba Williamsy, Stroll už se ale dostal před Massu.

16/56 – Ricciardo hlásí, že jeho pneumatiky stále drží. Momentálně je pět a půl sekundy za Hamiltonem a rozdíl se stále zmenšuje. Mezitím Hamilton na prvního Verstappena ztrácí už přes sedm a půl sekundy.

17/56 – Vettel je momentálně na šestém místě a dotahuje se na Pereze, momentálně zajíždí nejrychlejší časy ze všech.

18/56 – Vettel už je méně než dvě a půl sekundy za pátým Perezem. Perez ale dojíždí i Bottase na čtvrtém místě, kterému to opravdu moc nejede. Na Ricciarda už ztrácí přes třináct sekund.

21/56 – Vettel se v první zatáčce posouvá na páté místo před Pereze. Hamilton je nyní zhruba devět sekund za Verstappenem, Ricciardo pět sekund za Hamiltonem. Rozdíly se nyní trošku stabilizovaly.

22/56 – Vettel je nyní tři sekundy za Bottasem.

23/56 – Vettel už je velmi blízko za Bottasem, rozdíl pod dvě sekundy.

25/56 – Esteban Ocon způsobil na chvilku žluté vlajky v prvním sektoru, v první zatáčce předjížděl Sainze, došlo ke kontaktu a Ocon se roztočil, propadl se na třináctou pozici za Williamsy. Sainz ihned na vysílačce hlásil, že mu Ocon zavřel dveře, ale z onboard záběrů to vypadá, že místa měl Sainz dost.

26/56 – Hamilton zajíždí na konci kola do boxů a přezouvá na měkkou směs.

27/56 – Vrací se na trať před Bottasem s Vettelem. Vettel zajíždí do boxů na konci 27. kola.

28/56 – Vettel se vrací na trať na šestém místě opět za Perezem. Perez na super-měkké směsi jede déle, než Vettel jel na měkké směsi. Stejně tak i Bottas a Ricciardo. Ricciardo se domluvil s týmem, že svůj stint na super-měkké směsi ještě protáhnou. Verstappen byl v boxech ve stejném kole jako Vettel a nyní jede na druhém místě právě za Ricciardem. Bottas zajíždí do boxů na konci 28. kola.

29/56 – Bottas se na trať vrací až za Vettelem, je nyní na šestém místě. Ricciardo v boxech na konci 29. kola.

30/56 – Ricciardo se vrací na třetím místě, Verstappen se ujímá opět vedení. Hamilton je na druhém místě, ale během pitstopů ztrátu značně snížil, nyní je kolem šesti sekund, před zastávkou to bylo kolem deseti sekund. Sainz hlásí, že nemá výkon z motoru a zajíždí do boxů a odstupuje. Na trati nyní sledujeme souboj Ocona s Massou, Massa se brání dost důrazně a vytlačil Ocona ze čtvrté zatáčky, ale souboj pokračuje! Na konci kola zajíždí do boxů Sergio Perez.

31/56 – Perez se vrací na šestém místě. Hamilton opět ztrácí na Verstappena, už je na šesti a půl sekundě.

32/56 – Momentální pořadí: VER, HAM, RIC, VET, BOT, PER, VAN, STR, MAS, OCO, HUL, PAL, MAG, ALO, GAS, WEH, GRO, ERI. Alonso ale nyní útočí na Magnussena do první zatáčky, Magnussen se brání, ale po lehkém ťuknutí pneumatik si Alonso udržel třinácté místo.

33/56 – Massa opět ostrými lokty brání své deváté místo před Oconem a znovu ho vytlačil ve čtvrté zatáčce.

34/56 – Hamilton na Verstappena ztrácí osm sekund. Ricciardo na Hamiltona ztrácí deset sekund, Vettel na Ricciarda jedenáct. Bottasova ztráta na Vettela narůstá a už je kolem desíti sekund. Perez jede poměrně osamoceně na šestém místě a nikde nikdo.

36/56 – Ricciardo trošku stahuje Hamiltona, nyní je rozdíl pod deset sekund.

38/56 – Žluté vlajky, Jolyon Palmer se roztočil ve čtrnácté zatáčce, ale pokračuje dál, nyní se brání před Magnussenem, do toho zasahuje Verstappen, kterého oba museli pustit. Palmer poté v první zatáčce dostal smyk a během tří zatáček podruhé čelil špatným směrem.

40/56 – Rozdíl mezi Hamiltonem a Verstappenem se ustálil kolem devíti sekund. Ricciardo je sedm sekund za Hamiltonem, Vettel je sedm sekund za Ricciardem. Schyluje se nám tu k boji o třetí a možná i druhé místo.

41/56 – Nový závodní rekord na Sepangu od Sebastiana Vettela, 1:34.080. Vzhledem k tomu, že je to na dlouhou dobu poslední Velká cena Malajsie, tak dnešní nejrychlejší kolo dnešního závodu jako závodní rekord tratě nějakou dobu vydrží.

43/56 – Vettel už je dost blízko k Ricciardovi, ten dostává zprávu, že je za ním Vettel pět sekund a během pár kol ho dožene.

45/56 – Rozdíl mezi Ricciardem a Vettelem těsně nad dvě sekundy.

46/56 – Vettel už pouze sekundu za Ricciardem, Ricciardo na druhou stranu začal ztrácet na Hamiltona, už ztrácí osm sekund. Rozdíl mezi prvním Verstappenem a druhým Hamiltonem narostl na téměř deset sekund.

47/56 – Vettel už pod sekundu za Ricciardem, může používat DRS.

48/56 – Vettel je velmi blízko za Ricciardem, ten se navíc musí protloukat skrze vozy o kolo zpět. Nyní do souboje zasáhl Fernando Alonso, který se zařadil mezi Ricciarda a Vettela a několik zatáček strávil na závodní stopě. Vettel s Alonsem nebyl moc spokojený a nelze se divit, Vettel byl nalepený za Ricciardem a nyní ho musí zase dotáhnout.

49/56 – Vettel útočí, ale Ricciardo se tvrdě brání. Ferrari dává Vettelovi nejzbytečnější zprávu sezony: Zaútoč! Zaútoč!

50/56 – Verstappen se protlouká vozy o kolo nazpátek, ale nyní má prázdnou trať a zase na to šlápl, náskok na Hamiltona si hlídá skvěle, alespoň těch osm sekund tam vždy je.

51/56 – Vettel se nyní drží trošku dále za Ricciardem. Jeho super-měkké pneumatiky už budou trošku opotřebované, zatímco Ricciardovo měkké pneumatiky budou pořád v pohodě a postupem čase bude možná i rychlejší.

53/56 – Vettelovi zcela jistě odešly pneumatiky, už je přes tři sekundy pozadu. Verstappen si s chladnou hlavou parádně jede pro své druhé vítězství, ale určitě už je to pro piloty náročné, Verstappen si na rovinkách opírá hlavu o opěrku, je to dlouhý, horký a vlhký závod a on sedí v kombinéze o třech vrstvách v rozpáleném voze Formule 1. A stále jede se skvělou rychlostí a zajíždí stabilně rychlá kola.

55/56 – Předposlední kolo. Hamilton deset a půl sekundy za Verstappenem, ten pořád jede naplno. Ricciardo je jedenáct sekund za Hamiltonem, Vettel ztrácí už skoro šest sekund na Ricciarda. Pierre Gasly pod útokem od Grosjeana, ten se dostává před něj, Gasly se ale nevzdává a s pilotem Haasu bojuje. Prozatím zbytečně.

56/56 – Poslední kolo závodu, Verstappen si jede pro své druhé vítězství kariéry. To první přišlo nečekaně vloni ve Velké ceně Španělska ve svém prvním závodu pro Red Bull Racing po výměně s Kvyatem.

KONEC ZÁVODU! MAX VERSTAPPEN VYHRÁVÁ VELKOU CENU MALAJSIE 2017! Druhý je Lewis Hamilton, třetí Daniel Ricciardo!

Sebastian Vettel předvedl skvělou jízdu z posledního místa a dojel na čtvrtém místě, pátý Valtteri Bottas, kterému se dnes moc nedařilo. Šesté místo obsadil Sergio Perez po solidním závodě, sedmý dojel neuvěřitelný Stoffel Vandoorne v McLarenu! Naprosto neuvěřitelný výkon od belgického závodníka.

Sebastian Vettel po projetí cílem už nedojede zpět do boxů, po projetí cílem se srazil s Lancem Strollem a tento kontakt mu ulomil zadní kolo! Projížděli kolem sebe v zatáčce a možná ani jeden nedával moc pozor a Vettel po svém dobrém závodě skončil takto! Sebastian Vettel alespoň vyhrál anketu o nejlepšího jezdce dne…

Vettelovi po zastavení dal svezení Pascal Wehrlein ve Ferrari. Naposledy, kdy někdo něco takového udělal, byl Webber s Alonsem v Singapuru tři roky nazpátek. Webber za to dostal penalizaci.

Sdílejte na:
Zavřít