F3 ve Spielbergu: Eriksson vítězil Norris sbíral cenné body

F3 ve Spielbergu: Eriksson vítězil Norris sbíral cenné body

K předposlednímu podniku Evropského šampionátu Formule 3 se ve štýrském Spielbergu sešlo 20 konkurentů. Mezi již zavedenými jmény se objevil jeden debutant: Devlin DeFrancesco, startující za tým Carlin. Kanaďan postoupil z britské F4.

1. závod

S děním na špičce neměl DeFrancesco pochopitelně co dělat. Tam se po páteční kvalifikaci objevila známá, kvalitní jména. Prosadil se Callum Ilott (Prema) a po čase tím dokázal vystoupit ze stínu krajana Norrise. Za chladného slunečna se za ním klasifikovali Gunther, Eriksson,  Norris a překvapivě rychlí Makino s Mazepinem.

Pole-position a dobrý start mají na Red Bull-Ringu cenu zlata – napřes jeho dlouhým rovinkám se na něm s moderní Dallarou-F3 téměř nedá předjíždět. Ilott obě tato kritéria zvládl výborně a od prvních metrů si letěl pro vítězszví, které nebylo v žádné fázi soboty ohroženo. Za ním se zařadili Joel Eriksson s Maxi Guntherem a i oni udrželi své pozice beze změny až do cíle. Jedním z mála, komu se dařilo předjíždět, byl favorit Lando Norris. Celý závod se držel za Makinem a těsně před koncem Japonce připravil o čtvrté místo. Jako dobrý šestý dojel domácí matador Ferdinand Habsburg i on předjel soupeře – Němce Beckmana.

O rehabilitaci se po špatném výkonu v kvalifikaci (15.) díky dobrému závodu postaral i Mike Schumacher. Byl pilotem, který předjel nejvíce soupeřů a skončil dobrý 7. před Beckmannem, Zhouem a Pedrem Piquetem.

Lando Norris byl po závodě sice dost nespokojen, jeho ohromnému bodovému náskoku, ale sobota příliš neuškodila.

Výsledek sobotního závodu:

1. Callum Ilott, Prema
2. Joel Eriksson, Motopark
3. Maxi Günther, Prema
4. Lando Norris, Carlin
5. Tadasuke Makino, Hitech
6. Ferdinand Habsburg, Carlin

2. závod

O nedělní postavení na startu se jelo v sobotu večer a byl toŠvéd Joel Eriksson (Motopark), kdo si pro oba zbývající závody víkendu vybojoval nejlepší flek na startu. Jeho čas odolal i pozdnímu útoku druhého Norrise. Za nimi opět překvapil Rus Nikita Mazepin. Rus z týmu Hitech byl rychlejší, než Ilott, Daruvala, Hughes, Aron a Habsburg.

Junior BMW, Eriksson zužitkoval své pole-position výborně a celé první kolo s úspěchem hájil vedení před agresivním Norrisem. Za nimi s z seřadili, Mazepin, Ilott a Daruvala. Pořadí se poté opět ustálilo a většina jezdců se spokojila s čekáním na chybku soupeře.

Eriksson, který v předešlých závodech ztratil příliš mnoho bodů na to, aby mohl Norrise ohledně titulu ještě vážně ohrozit, si dojel pro vítězství. Norris se šikovně soustředil na celkovou situaci a sebral body za druhé místo. Mazepin za sebou dokázal udržet Ilotta a dojel si pro nejlepší výsledek kariéry.

Výsledek ranního nedělního závodu:

1. Joel Eriksson, Motopark
2. Lando Norris, Carlin
3. Nikita Mazepin
4. Callum Ilott, Prema
5. Jehan Daruvala, Carlin
6. Ralf Aron, Hitech

3. závod

Start odpoledního závodu byl přesnou kopií startu z rána: Eriksson reagoval na zhasnutí světel znovu výborně a znovu se dvě kola musel bránit útokům agresivně naloženého Norrise, než se situace „uklidnila“. Za lídry se zařadili Aron, Habsburg, Mazepin a Makino.

Tentokrát se Norris na Erikssona tlačil výrazněji, než dopoledne, dlouho ale nedokázal malých vynucených chybiček Švéda využít. 5 minut před koncem dokonce kolidovali a Angličan si o soupeře poničil přední spoiler. Od té doby se Norris musel soustředit na obranu druhého místa před Aronem a Habsburgem. Nedopadlo to dobře: v posledním kole Aron Norrise otočil a oby skončili ve štěrku zatáčky Krainer.

Eriksson zůstal klidný a mohl slavit své druhé nedělní vítězství. Jako druhý sice projel cílem Habsburg, jeho body ale inkasoval Mazepin, protože byl Rakušan penalizován 5s. jZ druhého místa se radoval Mazepin. Jako třetí směl na stupínek vítězů dobrý Tadsuke Makino.  Maxi Günther, který dlouho patřil mezi favority sezony, dojel za Habsburgem pátý a v celkovém hodnocení se posunul na 2. pozici.

Do finále za tři týdny v Hockenheimu ovšem nastoupí jako favorit Norris, který má na Günthera náskok 72 bodů a na 78 bodů. Pro juniora McLarenu by měl být zisk titulu pouhou formalitou.

Výsledek odpoledního nedělního závodu:

1. Joel Eriksson, Motopark
2. Nikita Mazepin
3. Tadasuke Makino, Hitech
4. Ferdinand Habsburg, Carlin
5. Maxi Günther, Prema
6. Jehan Daruvala, Carlin

Celkový stav evropského šampionátu F3 před posledním podnikem:

1. Lando Norris         411 b.
2. Maxi Günther        339 b.
3. Joel Eriksson         333 b.
4. Callum Ilott           297 b.
5. Jake Hughes          193 b.  

Sdílejte na:
Zavřít