Hockenheim: Mistrem německé F4 je Estonec Juri Vips!

Hockenheim: Mistrem německé F4 je Estonec Juri Vips!

Po dramatickém víkendu v Hockenheimu má německý šapionát po Marvinovi Dienstovi a Joy Mawsonovi svého třetího mistra: Teprve po strhujícím posledním závodě sezony se jím korunoval 17letý Estonec Juri Vips.

K poslednímu víkendu ADAC-Formel-4, tedy k posledním třem závodům sezony přicestovali do Hockenheimu tři jezdci s realistickou nadějí na titul: Estonec Juri Vips, jeho kolega z týmu Prema-Theodore, Novozélanďan Marcus Armstrong a brazilský pilot stáje Van Amersfoort, Felipe Drugovich.

Páteční kvalifikace znamenala obrodu naděje Brazilce Drugoviche. Zatímco dokázal chráněnec Felipe Nasra zajet za Zendelim druhý čas, ztrácel se konkurent Juri Vips na 14. pozici a nešťastný Marcus Armstrong si po uklouznutí zapsal jen bezvýhledný 21. čas.

Drugovich pak sobotní dopolední závod vyhrál před Zendelim a Schererem, zatímco Vips a Armstrong zachraňovali, co se dalo místy osm a deset.

Také do druhého sobotního závodu směl vyrazit z pole-position Lirim Zendeli před Drugovichem. Vips se musel opět smířit se 14. místem a Armstrong dokonce vyrazil jen z poslední pozice, protože v páteční kvalifikaci  nezajel druhé ostré kolo.

V závodě z favoritů tentokrát ovšem bodovali jen Vips s Armstrongem na místech 6 a 9, zatímco Drugovich o přední pozici přišel kvůli technickému defektu. Triumfoval Zandeli před Aberdeinem a senzační Sophií Flörschovou. Čech Tom Beckhäuser dojel dobrý 16.

Musel tedy rozhodnou poslední závod sezony, do kterého šli favorité za tohoto bodového stavu: Vips 230,5, Drugovich 226,5 a Armstrong 223.

Poleman Vips vyrazil dobře, agresivní kolega Armsrong ovšem hned začal útočit.  V Parabolice proto byli oba na brzdě příliš pozdě a do čela se dostal outsider Piro. Armstrong akcí udržel druhé místo, zatímco se Vips propadl za Petrova na 4. místo. Druhovich byl po prvním kole 7. Takový výsledek by znamenal titul pro Vipse, Estonec se ale musel bránit útokům Scherera a Drugoviche, který se po 4 kolech dokázal posunout na šesté místo. Vepředu dotáhli Petrov s Armstrongem  lídra Pira. Tichý, až stydlivý Rus pan Němce předjel, zatímco Armstrong poněkud zaváhal a umožnil tak Vipsovi, aby ho dotáhl. V 7. kole předjeli i oba piloti Premy Pira a jejich souboj o titul pokračoval stylem „muž proti muži“. Vipsovi by takový výsledek stále ještě stačil, přesto Novozélanďana bez ohledu na ztráty několik kol atakoval.

Mezitím jel i Tom Beckhäuser závod svého života a držel po polovině jízdy senzační 14. místo. Tentokrát již neměl dobrý výsledek dát z ruky…

Po osmi kolech se z okruhu uchazečů o titul rozloučil Drugovich: havaroval se Schererem a propadl se na 8. místo. Artem Petrov si poté na špičce uháněl pro vítězství, Vips po čase nesmyslných útoků na Armstronga zanechal a jel si raději pro titul mistra. Gachot dojel po souboji s Pirem čtvrtý před zklamaným Drugovichem a výbornou Flörschovou, která musela startovat kvůli „kauzi Oschersleben“ z poslední pozice. Mimo to zajela, tak jako již v sobotu, nejrychlejší kolo závodu.

Tom Beckhäuser se se svou „učednickou sezonou 2017“ v německé F4 rozloučil jako 14. a může se tedy poohlédnout po slibně stoupající křivce výkonnosti.

Konečné hodnocení německého šampionátu F4 roku 2017:

1. Juri Vips, Estonsko, Prema Theodore                         245,5 b.
2. Marcus Armstrong, Nový Zéland, Prema Theodore      241 b.
3. Felipe Drugovich, Brazílie, Van amersfoort                 236,5 b.
4. Lirim Zendeli, Německo, Mucke                                     164 b.
5. Fabio Scherer, Švýcarsko, US                                       154 b. 

Sdílejte na:
Zavřít