Německá F4: Hanses, Scherer a Drugovich vítězi na Sachsenringu

Německá F4: Hanses, Scherer a Drugovich vítězi na Sachsenringu

Zlaté poháry německé Formule 4 si na Sachsenringu rozdělili Němec Hanses, Švýcar Scherer a Brazilec Drugovich – o titul ovšem pojedou za týden v Hockenheimu již jen Juri Vips, Marcus Armstrong a Felipe Drugovich.

Tréninky a kvalifikace: Dominace vozů Ralfa Schumachera

V kvalifikaci dominovali čtyři piloti týmu US-Racing Ralfa Schumachera. V pořadí Julian Hanses, Fabio Scherer, Nicklas Nielsen a Kim Luis Schramm obsadili startovní místa jedna, žři, čtyři a pět. Jediný, kdo dokázal homogenitu týmu bývalého pilota F1 prolomit, byl lídr celkového hodnocení, Marcus Armstrong z týmu Prema. Výborná šestá skončila 16letá Sophie Flörschová z týmu Mucke. A tom Beckhäuser? Na obtížném a neznámém okruhu se dokázal rychle učit a zlepšovat. V prvním voném tréninku mu našpičku ještě scházelo 5,6s a byl s odstupem poslední. Ve druhém tréninku dotáhl nejrychlejšího o 3,1s a v kvalifikaci mu na polemana Hansese chyběly 2,2s, což v neuvěřitelně vyrovnaném poli německé Formule 4 (prvních 19 jezdců se vešlo do jediné sekundy) znamenalo 24. čas z 25 účastníků.

Sobotní závod: Hanses vítězí po těžké nehodě Heinricha

Start sobotního závodu poznamenala těžká nehoda. V tlačenici před první zatáčkou se se střetli vozy Belgičana Weertse, Švéda Söderströma a Němce Heinricha. Nejhůře dopadl jediný soukromník pole německé F4, 15letý Heinrich: jeho Tatuus-Abarth se převrátil a dlouho klouzal po asfaltu koly vzhůru, přičemž se pilot bohudík vážněji nezranil. Přesto byl otřesen a  převezen do nemocnice. Závod byl přerušen, což zvláště zlobilo Toma Beckäusera: „Měl jsem výborný start a předjel jsem dva soupeře…“

Po úklidu dráhy se startovalo znovu ve starém pořadí. Poleman Julian Hanses se tentokrát nenechal překvapit a suverénním způsobem až do cíle držel všechny soupeře v šachu. Nejdříve silného Armstronga, Novozélanďan ovšem dokázal v ůplně poslední zatáčce ztratit svou druhou pozici vůči Švýcarovi Schererovi. Čtvrtý dojel třetí z vozů Ralfa Schumachera s Dánem Nielsenm v kokpitu a teprve pátý druhý jezdec stáje Prema, Juri Vips. O šesté místo se celý závod prali Flörschová s jedním z favoritů na titul, Brazilcem Drigovichem. Rychlé děvče z Mnichova se prosadilo.

Tom Beckhäuser, kterého přijela na Sachsenring podpořit celá rodina, od babičky až po přítelkyni, dojel po dobrém výkonu 18., v cíli ale spokojen nebyl: „Po dvou kolech se přede mne dostal Ghattas a zbytek závodu jsem nenašel možnost, jak ho předjet.“ Zvláště ho při tom zlobilo, že pži tom šlo o vítěství v hodnocení nováčků…

Výsledek 1. závodu:

1. Julian Hanses, US
2. Fabio Scherer, US
3. Marcus Armstrong, Prema
4. Nicklas Nielsen, US
5. Sophia Flörschová, Mücke
6. Felipe Drugovich, Van Amersfoort   

Nedělní závod: Poprvé děvče na stupní vítězů – Flörschová třetí

Dominátor soboty, Julian Hanses, si i pro první z obou sobotních závodů zajistil pole-position. Za ním číhali Armstrong, Scherer, Flörschová, Schramm a Drugovich. Tom Beckhauser směl vyrazit z 23. místa. 

Nejlepší reakci předvedl  na startu  v sobotu ráno  Fabio Scherer a usadil se před Armstrongem, Hansesem, Flörschovou a Nielsenem. Ještě v prvním kole havarovali Drugovich se Schrammem, z čehož těžil mimo jiné i Beckhäuser: po dobrém startu se z 1. kola vrátil na dobré 18. pozici. Restart po náskledující neutralizaci ale Čech zaspal a propadl se n a 21. místo.

Po pěti kolech zahodil Hanses uklouznutím na trávu možnost, zopakovat sobotní výsledek. Podobné chyby se o kolo později dopustil při útoku na soupeře i Beckhäuser a skončil ve štěrku první zatáčky.

Následovala další neutralizace po které se špička vrhla v pořadí Scherer, Armstrong, Flörschová a Nielsen do závěrečných 10 minut závodu. Fabio Scherer si poté nenechal vítězství vzít, přičemž ani Armstrong příliš neriskoval a sebral v ohledu na celkovou tabulku jisté body za druhé místo. Sophie Flörschová dojela senzačně třetí a německá F4 tak poprvé ve svých dějinách prezentovala děvče na stupínku vítězů – škoda, že 16letá jezdkyně musí příští rok dát maturitě přednost před sportem…

Výsledek 2. závodu

1. Fabio Scherer, US
2. Marcus Armstrong, Prema
3. Sophia Flörschová, Mücke
4. Nicklas Nielsen, US
5. Frederik Vesti, Van Amersfoort
6. Juri Vips, Prema 

Nedělní odpolední závod: Drugovich uhájil naději na titul

Do závěrečného závodu zábavné F4 na Sachsenringu směl v neděli odpoledne z pole-position vyrazit Artem Petrov a málomluvný Rus této výhody využil výborně. Za ním se zařadili jeho kolegové z týmu Fritze van Amersfoorta, Vesti a Drugovich. Na čtvrtou pozici se během prvního kola prodral před Flörschovou Vips. Tom Beckhäuser byl tak daleko vepředu, jako v Německu ještě nikdy: po prvním kole byl 17! Toto postavení ale dlouho neudržel – po chybičce se propadl na chvost pole.

Na špičce předváděl největší tempo Felipe Drugovich. Posunul se na druhou pozici a začal atakovat Petrova. Sedm minut před koncem převzal Brazilec vedení a pádil směrem plného počtu bodů. Petrov a Vesti doplnili perfektní stupínek vítězů týmu Van Amersfoort. Vips si dojel pro jisté 4. místo, za ním si bodované pozice po trvdém boji rozdělili Scherer, Armstrong, Flörschová a Zendeli. Beckhäuser se dokázal propracovat kupředu na 18. místo.

Výsledek 3. závodu

1. Felipe Drugovich, Van Amersfoort
2. Artem Petrov, Van Amersfoort
3. Frederik Vesti, Van Amersfoort
4. Juri Vips, Prema
5. Fabio Scherer, US
6. Sophia Flörschová, Mücke 

Celkový stav německé F4 před posledním podnikem:

1. Marcus Armstrong           208,5 b.  
2. Juri Vips                           210    b.
3. Felipe Drugovich             190,5 b.
4. Fabio Scherer                   149,5 b.
5. Kim-Luis Schramm          122 b.

Sdílejte na:
Zavřít