Bude Sauber příští rok závodit s motorem Ferrari pod záštitou Alfy Romeo?

Bude Sauber příští rok závodit s motorem Ferrari pod záštitou Alfy Romeo?

V italském padoku se horlivě spekuluje hned na dvou vlnách, neboť Sauber prohlásil, že v neděli nebo v pondělí oznámí něco ohledně sezony 2018. Bude to angažmá talentovaného Charlese Leclerca? Budou pohonné jednotky Ferrari v útrobách Sauberu přejmenovány na Alfa Romeo?

Začněme první šuškandou, o které se mluví již nějaký ten pátek, a sice příchod talentovaného Monačana Charlese Leclerca. Devatenáctiletý závodník, jenž aktuálně vede šampionát Formule 2 s náskokem 59 bodů na druhého Olivera Rowlanda, by tak obsadil místo po svěřenci Mercedesu, Pascalu Wehrleinovi.

Druhým horkým tématem je agregát, který bude pohánět švýcarský monopost. Z dohody s Hondou nakonec sešlo dřív, než vůbec spolupráce začala a stáj se sídlem v Hinwillu se rozhodla setrvat s Ferrari. Oproti letošní sezóně si však polepší. Místo rok staré specifikace motoru budou dostávat aktuální, která by měla nést název Alfa Romeo.

Šéf koncernu Fiat/Chrysler Sergio Marchione se již několikrát nechal slyšet, že by rád viděl Alfu Romeo zpátky ve Formuli 1. „Musí to být na správném místě a ve správný čas. Alfa Romeo by mohla být inkubátorem pro mladé italské jezdce. Už jsem mluvil s technickým šéfem Mattiem Bionottou a šéfem stáje Mauriziem Arrivabenem, jak by to mohlo probíhat,“ řekl Ital na vánoční oslavě Ferrari před dvěma lety, kterého překvapuje jak oblíbená Alfa Romeo stále je: „Je obdivuhodné, kolik místa ještě má v srdcích lidí značka Alfa Romeo. Přemýšlíme o tom, jak ji přinést zpátky.“

V královně motorismu se Alfa Romeo poprvé objevila v roce 1950 při Velké ceně Velké Británie. Během svého 35 letého působení nastoupila do 112 závodů, z čehož jich deset vyhrála. Premiérová sezóna vyšla italské stáji na výbornou, když její jezdec Nino Farina získal titul mistra světa. Úspěch se jim podařil zopakovat také o rok později. Tehdy slavil Juan Manuel Fangio.

Avšak to se nedá říci o posledním roce, tedy roku 1985, neboť byl absolutním fiaskem. Tým se tehdy jmenoval Benetton Alfa Romeo s Eddiem Cheeverem a Riccardem Patresem za volantem. Ani jeden z pilotů nedokázal bodovat.

Emblém Alfy Romeo se vrátil na vozy Sebastiana Vettela a Kimiho Räikkönena v roce 2015 a zdobí jej dodnes. 

Sdílejte na:
Zavřít