Villeneuve označil Pérezovo chování za špinavé, rovněž zkritizoval FIA

Villeneuve označil Pérezovo chování za špinavé, rovněž zkritizoval FIA

Mexičan zřejmě neunesl během Velké ceny Belgie tlak ze strany svého mladšího týmového kolegy Estebana Ocona a hned dvakrát jej natlačil na zeď, přičemž z druhé kolize odešel s větším poškozením právě Pérez. Jezdci počínaje příštím podnikem v Itálii mají zakázáno spolu závodit. Pérezovo chování tvrdě zkritizoval také Jacques Villeneuve, který nesouhlasí s nepotrestáním incidentu z prvního kola.

Není to poprvé, co spolu piloti Force Indie kolidovali. Poprvé se tak stalo v Baku. Tehdy došlo ke kontaktu těsně po restartu. Pérez kvůli poškozením musel svůj vůz zaparkovat a Ocon nakonec dojel na šestém místě. V tomto případě si podíl viny rozdělili. To se však nedá říci závodu v belgickém Spa-Francorchamps.

Hned po startu závodu sedmadvacetiletý závodník natlačil v zatáčce Eau Rouge Ocona na zeď. Z tohoto incidentu oba piloti obešli bez úhony. FIA celou situaci prošetřila, ale nikoho nepotrestala.

Jenže o několik kol později svůj „špinavý“ manévr Pérez zopakoval, avšak tentokrát ho to stálo defekt pneumatiky a dvacetiletého Francouze zničené přední křídlo. A Pérezovi se opět počínání vůči jeho parťákovi tvrdě vymstilo, neboť musel odstoupit.

Po Velké ceně Ázerbájdžánu Force India varovala své piloty, že pokud dojde opakovaně ke vzájemné kolizi, tak spolu nebudou moci nadále závodit. Vedení stáje svůj slib dodrželo a od příštího týdne sáhnou po týmové režii. Tento krok je zcela pochopitelný, neboť díky těmto kolizím přišli o velkou porci cenných bodů jak do šampionátu jezdců, tak i do Poháru konstruktérů.

Pérezovo chování nenechalo chladným ani Jacquese Villeneuva, podle kterého nese plnou vinou v obou přídech ten zkušenější z dua v růžových overalech, Sergio Pérez. „Nezáleží na tom, zda je to stájový kolega. Parťák, neparťák, tohle by se mezi dvěma piloty stávat nemělo. Nikoho nesmíte vystavit nebezpečí,“ zdůrazňuje mistr světa z roku 1997. Sám Ocon byl jednáním Péreze tak znechucen, že na svém účtu na Twitteru napsal: „Dnes jsem limitoval škody. Měl jsem dobrý závod, dokud se mě Pérez nepokusil dvakrát zabít. Mimochodem, nedokázal dokončit na devátém místě.“

Villeneuve připouští, že člověk může chybovat, avšak v Pérezově případě nešlo o jezdeckou chybu. Bylo to směšné, agresivní a špinavé. Navíc také velmi nebezpečné.

„Můžete brzdit příliš pozdě, udělat chybu, fajn, ale na rovince takhle změnit směr a někoho zmáčkout,  to se prostě nedělá. Je to směšné. Část karbonu odletěla ven. Můžete zranit někoho z publika. To musí přestat. Tento Pérezův manévr není závodění, je to čisté blokování. To se nedělá. Je to agresivní a špinavé,“ zlobí se šestačtyřicetiletý Kanaďan.

Rodák ze SaintJean-sur-Richelieu zcela chápe Oconův vztek a zároveň obdivuje jeho nebojácnost: „Ano, Ocon neubral, aby potvrdil, že má pravdu. Jde o ego. Je to interní souboj, ve kterém jde o to, kdo je v týmu silnější. Ocon byl velmi odvážný, zejména v prvním souboji, Wow, jak to udržel. To bylo působivé.“

Villeneuva překvapilo, že první incident ponechali komisaři bez jakéhokoliv trestu, protože to je podle jeho slov „ta nejnebezpečnější věc, kterou můžete při závodění udělat a oni ji nepotrestají“.

„Někdy do sebe nabourají, protože pokazí brždění nebo souboj. To by být penalizováno nemělo, ale potrestají to, jelikož to byla nehoda. Je to trapné. Neudělí za to trest, zejména když FIA tak tlačí na bezpečnost. Dokonce to vidí i čtyřleté dítě. Je to směšné,“ nešetří kritikou ani na adresu Národní automobilové federace. 

Sdílejte na:
Zavřít