Outsider Sette-Camara vítězem nedělního sprintu ve Spa

Outsider Sette-Camara vítězem nedělního sprintu ve Spa

Před belgickým podnikem nedokázal mladý Brazilec Sergio Sette-Camara získat ani bodík – v nedělním sprintu ovšem vyhrál svůj první závod Formule 2.

V sobotu večer si musel Charles Leclerc připadat jako ve zlém snu: Technická kontrola jeho vítězného vozu dopadla stejně tak, jako před měsícem po kvalifikaci v Maďasrku, diskvalifikací! Podobně, jako roku 1994 v případě Benettonu-Ford Michaela Schumachera, shledali komisaři, že byla plaňka na spodku Prema-Dallary vítěze příliš obroušená a tím mimo předepsaných mír. Stejnou „závadu“ našli stewartové i u vozu druhého Rowlanda a oba tedy ztratili své pozice. Novým vítězem sobotního závodu byl vyhlášen Artem Markelov.

Změny sobotního výsledku měly samozřejmě i dopad na postavení na stratu nedělního sprintu. Z pole-position směl za slunečného počasí startovat Norman Nato. Zkušený Francouz z týmu Arden nevyužil tohoto „dárečku“ nejlépe: Hned po startu ztratil první místo vůči výbormě reagujícímu Sette-Camarovi a na konci dlouhé rovinky přišel i o druhé místo, když ho předjel de Vries. Za nimi se seřadili Merhi, Ghiotto, Malja a Fuocco.

O oba diskvalifikovaní ze soboty? Z chvostu gridu vyrazili výborně a bojovali o 12. místo. Leclerc poté znovu potvrdil své výsadní postavení šampionátu 2017 a nezadržitelně postupoval kupředu: Po šesti kolech již byl na bodech.

Bývalý junior Red Bullu ve službách nizozemské stáje MP, Sergio Sette-Camara zatím držel první místo bez nejmenší chybičky. Sobotní závod pro Brazilce znamenal první body sezony – měl korunovat povedený belgický víkend prvním vítězstvím? Po poločase tomu mnohé napovídalo: měl náskok 2s na de Vriese, za kterým vedl Nato dlouhý vláček konkurentů obsahující Merhiho, Ghiotta, Markelova, Fuocca a brzy i Leclerca. I v této skupině si Leclerc počínal jako dravec. Prodral se před týmového kolegu Fuocca a o dvě kola později i před Markelova, který svému boxu hlásil problém s kouřícím motorem. S Merhim to neměl tak lehké a jejich souboj je na čas zavedl i mimo trať. Lídr šampionátu se nakonec i v tomto duelu prosadil a postoupil na 5. místo.    

Tři kola před cílem Ghiotto právě předjel třetího Nata, když bylo po závodění: Nobuharu Macušita havaroval v obávaném Radillonu. Sekcí následoval těsně za Deletrazem, ztratil proto přilnavost a za špičkové rychlosti skončil napravo v bariéře. Svou ART-Dallaru Japonec zničil, vrak ovšem dokázal opustil bez pomoci.

Závod skončil za Safety Carem. Nejmladší jezdec pole, 18letý Sette-Camara slavil největší triumf své dosavadní kariéry před de Vriesem a Ghiottem. Leclerc zachraňoval z 19. startovní místa pozice co se dalo. Za Monačanem sebrali body Merhi, Fuoco a Rowland.

Celkový stav šampionátu F2 před Monzou:

1. Charles Leclerc            218 b.

2. Oliver Rowland           159 b.

3. Artem Markelov          150 b.

4. Luca Ghiotto                123 b.

5. Nicholas Latifi             115 b.

Sdílejte na:
Zavřít