GP3 ve Spa: Víkend George Russella

GP3 ve Spa: Víkend George Russella

Belgickým podnikem vstoupil šampionát GP3 do druhé poloviny kalendáře a byli to opět favorité z týmu ART, kdo udával celý víkend tempo. Nejlépe si z nich ovšem vedl junior Mercedesu, George Russell, který vítězstvím a druhým místem zvětšil svůj náskok v celkovém hodnocení.

Pátek: Trénink a kvalifikace

K volnému tréninku si piloti GP3 museli přivstat a byl to Francouz Dorian Boccolacci , kdo se očividně probudil nejlépe. Krátce před koncem session si pilot týmu Trident zapsal nejlepší čas před rovněž senzační Tatianou Caldoronovou (DAMS). Favorizovaní jezdci týmu ART Aitken, Russell, Hubert a Fukuzumi pojali páteční ráno velmi zdrženlivě a umístili se poze ve druhé polovině pole.

Pozměněný časový rozvrh tomu ve Spa chtěl, že se kvalifikace GP3 konala již v pátek večer a na mladé talenty čekala za lehkého deště mokrá trať. Favorizovaní borci francouzské stáje ART teď byli náležitě vzhůru a o první sérii rychlých kol vedl časové tabló George Russel před Jackem Aitkenem.  

Pršet sice nepřestalo ani ve druhé polovině kvalifikace, trať ovšem lehce zrychlila. Junior Mercedesu Russell ovšem uhájil svou pole-position před týmovým kolegou Fukuzumim a rychlým Indem Mainim (Jenzer). Za nimi se kvalifikovali Aitken Vaixiviere (DAMS) a nejrychlejší rána, Boccolacci. Calderonová potvrdila dobrou formu 10. časem.

Díky angažmá Juana Correi ve třetím voze týmu Jenzer čítalo pole GP3 letos poprvé 20 účastníků. Američan, který jinak startuje ve Formuli 4, se při svém debutu kvalifikoval jen jako poslední.

Sobota: Hlavní závod

O pozdní sobotní odpoledne vítalo 20 talentů GP3 slunce. Poleman Russell využil své startovní pozice dobře a provedl ostatní zatáčkami La Sorce a následujícími pazáženi Eau Rouge a Radillon. Na konci následující rovinky Kemmel ho ovšem předjel dobře naladěný týmový kolega Fukuzumi. Z prvního kola se za Japoncem a Britem vrátili Aitken, Maini, Tveter, Boccolacci a chráněnec bývalého pilota F1 Jariera, Falchero. Calderonová zahodila všechny své šance tím, že zůstala na startu krátce stát. Rychle ovšem dohnala chvost pole  a po 3 kolech poslala v souboji v šikaně Malmedy týmového kolegu Baptistu do bariéry.

Na špičce zatím ujelo trio ARTu Fukuzumi-Russell-Aitken konkurenci. V 5. kole provedl vrátil Russell Fukuzumimu povedenou akci na konci rovinky a vrátil se na první místo. O dvě kola později se před chráněnce Hondy dostal i Jack Aitken. Souboj Japonce s Anglo-Korejcem o druhé místo pak trval až do posledního kola, což dovolilo Mainimu, aby oba dotáhl.

George Russell z Norfolku se nakonec prosadil s jasným náskokem 7 sekund na těsně sevřenou skupinu Aitken-Fukuzumi-Maini. O páté místo bojovali téměř celý závod kolegové z týmu Trident, Boccolacci a Tveter. Sedmý dojel Giuliano Alesi a osmou pozici, která opravňuje v neděli ke startu z pole-position, obsadil Falchero.

Neděle: Sprint

Také v neděli si jezdci GP3 museli přivstat: Ředitel závodu je již v 9:00h ráno poslal do zahřívacího kola sprintu. Jezdec týmu Adriana Campose, Julien Falchero vyrazil z pole-position hůře, než Alesi z druhého místa a musel „sprintového specialistu“ pustit do vedení (Giuliano Alesi poslední dva sprinty v Silverstone a na Hungaroringu vyhrál). Z prvního kola se za nimi vrátilo pole v pořadí Tveter, Boccolacci, Aitken, Kari a Joerg.

Piloti ARTu vyrazili zdrženlivě. Ovšem pouze do 4. kola, kdy se Aitken pustil do šarvátky s Boccolaccim. Akce skončila srážkou na konci dlouhé rovinky. Aitkenův velký soupeř v celkovém hodnocení Russell musel zaznamenat odpadnutí kolegy s úsměvem O kolo později mohl být Brit ještě spokojenější: podařilo se mu předjet čtvrtého Kariho.

Přesně k polovině kraťoučkého sprintu na 13 kol předjel Tveter Falchera a postoupil na druhé místo. Jeho odstup na lídra činil 1,3s. Na Falchera se již tlačil i výborně naladěný Russell a na dalších místech následovali s větší ztrátou Kari, Maini a Fukuzumi.

Russell potřeboval jen půl kola na to, aby se dostal na třetí místo a začal obřími kroky dotahovat druhého Tvetera. O dvě kola později předjel dlouhán z Anglie i Američana a měl  tedy 4 kola na to, aby dohnal  náskok 2,7s lídra Alesiho. 

17letý syn bývalé hvězdy Ferrari-F1 roku 2017 ale výrazně dozrál a ani s Russellem „na krku“ neznervózněl. Giuliano Alesi s přehledem udržel svůj náskok až do cíle a slavil třetí vítězství ve sprintu GP3 za sebou. Za třetím Tveterem si pro body dojeli Fukuzumi, Falchero,  Maini, Hubert a Jorg.

Na další závody formule GP3 nemusejí fandové dlouho čekat: pojedou se již za týden v Monze.

 

Celkové hodnocení šampionátu GP3:

1. George Russell             137 b.

2. Jack Aitken                  101 b. 

3. Nirei Fukuzumi              95 b.         

4. Giuliano Alesi                87 b.

5. Antoine Hubert              80 b.

Sdílejte na:
Zavřít