ONLINE: Velká cena Belgie 2017 (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Belgie 2017 (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Belgie 2017.

Kvalifikace začíná ve 14:00

Z tréninků lze velmi těžké soudit, kdo dnes bude v kvalifikaci nejrychlejší. Kimi Räikkönen byl nejrychlejší v prvním a třetím tréninku, zatímco Hamilton dominoval druhému tréninku, který byl narušen deštěm. Obecně se předpokládá, že zde bude Mercedes rychlejší díky lepší pohonné jednotce v zádi vozu. Ferrari je považováno za lepší vůz na pomalejších, více technických tratích. Mercedes zcela jistě v trénincích neukázal ani zdaleka vše, co v něm je.

Red Bull za Ferrari s Mercedesem opět zaostává. Nejlepší ze zbytku by mohl být Renault nebo Force India,  nicméně střed pole je velmi těsně semknutý. Chvost tabulek téměř bez výjimek obsazují vozy Sauberu, který zde se starou pohonnou jednotkou hodně ztrácí.

Okruh Spa-Francorchamps je zřejmě zbytečné zdlouhavě představovat, je to jeden z nejstarších a nejlegendárnějších okruhů světa s těmi nejslavnějšími zatáčkami jako je Eau Rouge a Raidillon, Pouhon nebo Blanchimont. Je to nejdelší trať v kalendáři, první a třetí sektor se vyznačují velmi vysokými rychlostmi díky rychlým zatáčkám a rovinkám. Prostřední sektor je trošku náročnější na přítlak a mechanickou zdatnost vozů. Piloti zde mnoho zatáček projíždí na plný plyn a proto je to také značně fyzicky náročná trať, letos více, než kdy předtím.

Nejúspěšnějším pilotem ze současného pole je Kimi Räikkönen, který zde posbíral celkem čtyři vítězství. To poslední z nich bylo v roce 2009 a zůstává jeho posledním vítězstvím s týmem Ferrari.

Více informací o okruhu naleznete zde

Q1

18:00 – Zelené vlajky! První kvalifikace po třech týdnech letní pauzy začala! Hamilton je prvním pilotem na trati. Kousek za Hamiltonem je i Perez, který ale zajel zpátky do boxů. Räikkönen už je také na trati, ale hlásí velké vibrace ze zádi vozu.

15:30 – Hamilton už je v měřeném kole. Bottas o něco později také. Oba Mercedesy jedou na super-měkké směsi, ultra-měkkou si šetří na později.

14:00 – První Hamiltonův čas je 1:44.316. Bottas je o půl sekundy pomalejší. Hamiltonovi se nepovedl závěr kola, Bottasovi durhý sektor.

13:00 – Vettel je v prvním letmém kole. Mezitím Stroll zajel na ultra-softech čas o dvě a tři čtvrtě sekundy pomalejší, než Hamilton. Vettel jde do čela o čtyři setiny sekundy. Räikkönen jde zatím na třetí místo, Räikkönen byl pouze o čtyři setiny rychlejší, než čtvrtý Bottas, Finové tedy zatím při prvním pokusu příliš nelétají. Räikkönen říká, že vibrace vozu na zádi se trošku zlepšily, ale pořád je to dost špatné a nemůže jet naplno. Zajíždí do boxů. Vibrace ze zádi vozu ale většinou neznamenají nic dobrého.

11:00 – Vandoorne je momentálně na pátém místě se ztrátou 1,4 sekundy na Hamiltona. Vandoorne zajel čas na ultra-softech. Hamilton je mezitím v dalším letmém kole na super-měkkých pneu. Vettel už je také v boxech. Ferrari také jezdí na super-softech, stejně jako Mercedesy.

10:30 – Verstappen podporován zástupy holandských fanoušků jde na třetí místo.

10:00 – Hamilton jde na první místo, zlepšil se o pár desetin, je nyní o desetinu rychlejší než Vettel.

8:00 – Většina pilotů je v boxech. Jedinými, kdo vyjel na super-měkké směsi, byli piloti Ferrari a Mercedesu, všichni ostatní jedou na ultra-měkkých pneumatikách.

7:00 – Palmer zajel velmi hezké kolo a jde na osmé místo, Hülkenberg se posunul pouze na jedenácté místo. V odstupové zóně je nyní Grosjean, Kvyat, Stroll, Ericsson a Wehrlein.

5:00 – V boxech jsou nyní všichni krom Magnussena a Grosjeana, tedy oba vozy Haasu. Magnussen je momentálně třináctý, Grosjean šestnáctý. Oba nyní najíždějí do letmých kol.

3:00 – Na trať se nám vydávají další vozy: Vandoorne, Alonso, Massa, Ericsson a další…

2:00 – Grosjean jde na dvanácté místo, ale Magnussen se posouvá na deváté místo a Grosjean tedy ihned klesá na třinácté místo. V boxech zůstávají Mercedesy, Ferrari, Red Bully, Force Indie a Lance Stroll. Ti už další kolo opravdu nestihnou.

0:00 – Alonso jde na jedenácté místo. Do cíle se blíží ale ještě hodně vozů. Massa jde na patnácté, Ericsson zůstává devatenáctý, Kvyat zůstává sedmnáctý, Sainz jde ale až na osmé místo! Wehrlein zůstává poslední, Hülkenberg jde na osmé místo před Sainze. Vandoorne se posouvá na desáté místo, velmi hezké kolo od pilota McLarenu.

KONEC Q1! Nejrychlejší byl Lewis Hamilton, vypadává Massa, Kvyat, Stroll, Ericsson a Wehrlein.

Vypadly Williamsy a Saubery, k tomu ještě Kvyat, který přišel o třetí trénink kvůli problémům s motorem, zatímco jeho týmový kolega Sainz se vyšvihl až na osmé místo.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace začíná. Hamilton dostává připomínku, že na těchto pneumatikách pravděpodobně bude startovat, tak je nemá moc zničit. Na trati je s ním několik dalších pilotů, včetně Bottase nebo Verstappena.

13:00 – Räikkönen říká svému týmu, že vibrace na jeho voze nezmizely, jsou lepší, ale stále jsou cítit. Dostává odpověď, že se holt budou muset pokusit nějak dostat skrze Q2 a pak na tom můžou zase trošku pracovat. Kdyby však museli vyměnit něco, co se po trénincích nesmí, čelil by penalizaci.

12:00 – Hamilton je v letmém kole, ale udělal chybu na konci druhého sektoru, to mu moc nepomůže. Bottas je ale stejně pomalejší. Räikkönen nakonec je také pomalejší, jde jenom na druhé místo. Räikkönen na Hamiltona ztratil 1,6 desetiny sekundy. Vettel je až na čtvrtém místě se ztrátou přes čtyři desetiny. Nikomu z velké čtyřky se letmá kola moc nepovedla, samozřejmě Räikkönen bojuje s technickými problémy.

10:00 – Verstappen jde na čtvrté místo, Ricciardo je šestý. Alonso jde zatím na sedmé místo, Sainz na osmé.

9:00 – Hamiltonův čas i přes chybu má hodnotu 1:43.539, což je velmi dobrý čas. Momentálně jsou oba Mercedesy i obě Ferrari v boxech.

8:00 – Palmer jde na sedmé místo před obě Force Indie. Hülkenberg v druhém žlutém voze je pouze na jedenáctém místě.

7:00 – Grosjean jde pouze na třinácté místo za Magnussena. Sainz je čtrnáctý a Vandoorne zatím bez času.

6:00 – Hülkenberg není spokojený se zádí svého vozu. Je to divné, že je o dvě desetiny pomalejší, než Palmer. Nicméně střed pole je opravdu shluknutý blízko k sobě, rozestupy jsou tu minimální.

5:00 – Palmer byl zavolán na náhodné vážení FIA, ale už se z něho nemohl odlepit, říká, že selhala spojka. Mechanici Renaultu ho teď tlačí přes velkou část pitlane.

4:00 – Mezitím zpátky na trať míří Lewis Hamilton a Valtteri Bottas.

2:00 – Ferrari a Red Bully zůstávají v boxech. Všichni ostatní jsou na trati a to včetně Jolyona Palmera, jeho Renault zřejmě mechanici rozchodili bez větších problémů.

1:00 – Alonsovi opět pomáhá Vandoorne, který před ním rozrážel vzduch na rovince Kemmel Straight, čímž Alonsovi zlepšil top-speed, uvidíme, jak se to Alonsovi vyplatí. Zřejmě moc ne, protože Alonso zpomalil těsně před koncem kola a zajíždí do boxů.

0:00 – Hamilton vylepšil svůj čas na 1:42.927, nový rekord tratě. Grosjean se posouvá pouze na dvanácté místo, Magnussen zůstává třináctý. Perez jde na osmé místo, Hülkenberg jde na deváté místo.

KONEC Q2! Nejrychlejším byl opět Lewis Hamilton. Odstupují Alonso, Grosjean, Magnussen, Sainz a Vandoorne.

Palmerovi to dnes jede, skončil nakonec na sedmém místě. Fernando Alonso není příliš spokojený. Dojel se svým vozem do boxů, vystřelil z něj a ihned zmizel v útrobách garáže, kam už za ním kameru nepustili. Za jeho opuštění letmého kola může zřejmě motor, v rychlém posledním sektoru to nevydržel a Alonso se do vysílačky zmohl jenom na výkřiky „NO POWER! NO POWER!“

Q3

12:00 – Poslední část kvalifikace začíná! Získá Hamilton své 68. pole-position a vyrovná tak rekord Michaela Schumachera? Na trati jedou za sebou Räikkönen, Hamilton, Vettel a Bottas.

10:00 – Räikkönen první v měřeném kole, Hamilton si stěžuje na vibrace svého vozu. Máme žluté vlajky ve třetím sektoru, Jolyon Palmer odstavuje svůj vůz s kouřící zádí vozu. Velká škoda, Britovi to po letní pauze šlo velmi dobře.

8:00 – Räikkönen zatím jde na první místo, čas 1:43.270. Hamilton jde ale ihned před něj, Vettel jde na třetí místo, Bottas jde na třetí místo před Vettela. Hamilton znovu zlepšil rekord tratě, tentokrát na 1:42.907.

7:00 – Verstappen jde na páté místo, Ricciardo na šesté za Verstappena. Räikkönen na druhém místě ztrácí na prvního Hamiltona téměř čtyři desetiny. Hamilton vypadá naprosto nepřekonatelně.

6:00 – Ferrari vyřešilo problémy s Räikkönenovo vozem, který si stěžoval na vibrace. Přišlo se na to, že zadní kola nebyla nasazována úplně dokonale, změnili nástroje a vyměnili šrouby a nyní už by to mělo být v pořádku.

4:00 – Lewis Hamilton míří na trať. Zatím ho nikdo moc nenásleduje.

3:00 – Až nyní z boxů míří Verstappen, Räikkönen a Perez.

1:30 – Hamilton už je ve svém posledním letmém kole. Mezitím Räikkönen hlásí návrat vibrací na zádi svého vozu. Očividně to Ferrari nevyřešilo tak dobře, jak si myslelo.

0:00 – Hamilton se zlepšuje, ještě snížil rekord tratě, čas 1:42.553. Bottas se také zlepšuje a je druhý se ztrátou přes půl sekundy. Verstappen jde na čtvrté místo. Räikkönen opustil letmé kolo a alespoň pomohl Vettelovi na rovince, kdy jel před ním a rozrážel mu vzduch, podobě jako to udělal Vandoorne pro Alonsa. Vettel jde na druhé místo! Ricciardo zůstává šestý za Verstappenem. Hülkenberg je sedmý, Perez osmý, Ocon devátý a Palmer desátý.

KONEC! Lewis Hamilton získává své 68. pole-position a vyrovnává rekord Michaela Schumachera!

Pozice Pilot Tým Čas Ztráta
1    Lewis Hamilton Mercedes 1:42.553  
2    Sebastian Vettel Ferrari 1:42.795 0.242
3    Valtteri Bottas Mercedes 1:43.094 0.541
4    Kimi Raikkonen Ferrari 1:43.270 0.717
5    Max Verstappen Red Bull 1:43.380 0.827
6    Daniel Ricciardo Red Bull 1:43.863 1.310
7    Nico Hulkenberg Renault 1:43.982 1.429
8    Sergio Perez Force India 1:44.894 2.341
9    Esteban Ocon Force India 1:45.006 2.453
10    Jolyon Palmer Renault 1:44.685 2.132
11    Fernando Alonso McLaren 1:45.090  
12    Romain Grosjean Haas 1:45.133  
13    Kevin Magnussen Haas 1:45.400  
14    Carlos Sainz Toro Rosso 1:45.374  
15    Stoffel Vandoorne McLaren 1:45.441  
16    Felipe Massa Williams 1:45.441  
17    Daniil Kvyat Toro Rosso 1:46.028  
18    Lance Stroll Williams 1:46.915  
19    Marcus Ericsson Sauber 1:47.214  
20    Pascal Wehrlein Sauber 1:47.679  
Sdílejte na:
Zavřít