Německá Formule 4: Kraťoučké závody na Nürburgringu

Německá Formule 4: Kraťoučké závody na Nürburgringu

Německý šampionát Formule 4 pokračoval s českou účastí svým pátým podnikem na krátké verzi Nürburgringu. Vítězství si rozdělili Němec Zendeli, Brazilec Drugovich a Armstrong. Opravdové závodění na tomto věhlasném místě motorsportu ovšem zmařily neutralizace a přerušení. Silně zlepšený Čech Beckhäuser snížil svůj odstup na špičku a dokázal již s ostatními na chvostu pole bojovat o pozice.

První závod: Zendeli vítězem 15minutového sprintu

Nejlepší výchozí pozici pro sobotní závod si v ranní kvalifikaci vybojoval Němec Lirim Zendeli (Mucke) před Brazilcem Drugovichem (Van Amersfoort)  a Jihoafričanem Aberdeinem. Favorizovaní  lídři tabulky Juri Vips a Marcus Armstrong (oba Prema) zaznamenali pouze 6. a  zdrcující 13. čas. Za to se vedlo vnukovi Emersona Fittipaldiho, Enzovi, který se při svém debutu v Německu předvedl jako dobrý 9., bezprostředně před rychlým děvčetem Sophií Flörschovou. Spokojen mohl být i český jezdec Tom Beckhäuser. V kvalifikaci dokázal potvrdit formu z volných tréninků, poprvé opustil chvost pole a nechal za sebou tři soupeře. Jeho tah směrem středu pole se tedy daří a i odstup na špičku se mu podařilo radikálně snížit: na Nürburgringu již ztrácel na pole-position pouze 1,2s.

Poleman Zendeli hned po zhasnutí startovních světel agresivně zkřížil Drugovichovi dráhu a první kombinací zatáček projel jako první, zatímco za ním Drugovich kolidoval s Aberdeinem. Již ve druhém kole skončil Nicklas Nielsen před Mercedes-Arenou koly vzhůru a ředitelství závod přerušilo.

V pořadí Zendeli, Schramm, Estner, Scherer, Vips, Gachot a Fittipaldi se po 15 minutách startovalo letmě do zbývající čtvrthodinky. Krátký sprint směrem cíle stačil pouze k tomu, aby se Švýcar Scherer dostal  na 3. pozici, druhé vítězství sezony pro Zendeliho ovšem nikdy nebylo v ohrožení.

Tom Beckhäuser dojel po souboji s Ghattasem a chybičce v šikaně Veedol  25. 

Výsledek 1. závodu:

1. Lirim Zendeli, Mucke
2. Kim Louis Schramm, US
3. Fabio Scherer, US
4. Andreas Estner, Neuhauser
5. Juri Vips, Prema

Druhý závod: Po sedmi kolech byl konec…

Felipe Drugovich v sobotu nebodoval a musel tak v neděli dopoledne z pole-position bezpodmínečně něco pro své bodové konto udělat. Za ním se ke startu připravili Zendeli, Estner, Hanses, Vips a Fittipaldi. Beckhauser směl vyrazit z 23. místa, což představovalo jeho doposud nejlepší výsledek kvalifikace roku.

Brazilec uhájil po startu vedení podobnou taktikou křížení dráhy soupeře, jako Zendeli v sobotu a z prvního kola se pole vrátilo v pořadí Drugovich, Zendeli, Estner, Vips, Hanses a Schramm. Lídr z týmu Van Amersfoort poté dění zcela ovládl a bez potíží ostatním ujel. Za ním dokazoval tah kupředu především Juri Vips: Po pěti kolech předjel třetího Estnera a právě útočil na druhého Zendeliho, když byl i druhý závod víkendu přerušen. Němec Cedric Piro vletěl v první zatáčce bez brzd a řízení do bariéry a musel být opatrně vyproštěn.

Ředitelství závodu při tom seznalo, že bude oprava bariéry trvat příliš dlouho a s ohledem na dodržení startovních časů (a času televizního přenosu GT) ostatních závodů neděle závod již znovu neodstartovalo. Udělovaly se tedy jen poloviční body.

 Výsledek 2. závodu:

1. Felipe Drugovich, Van amersfoort
2. Lirim Zendeli, Mucke
3. Juri Vips, Prema
4. Andreas Estner, Neuhauser
5. Julian Hanses, US

Třetí závod: Armstrong vítězem jediného kompletního závodu víkendu

Novozélanďan Marcus Armstrong zůstal o víkend na Nürburgringu mnohé dlužen, do posledního závodu v neděli odpoledne ale směl odstartovat z prvního místa, protože dojel v sobotu 10. Jezdec výborného týmu Prema-Theodore uhájil po startu bez problémů své první místo, za ním se seřadili Hanses, Fittipaldi, Gachot a Vips. Překvapilo, že se tentokrát jelo celých 30 minut bez jediného přerušení a junior Ferrari Armstrong toho využil aby slavil stylem start-cíl čisté třetí vítězství sezony. Na stupínku ho doplnili domácí Hanses a hostující Endzo Fittipaldi, který v Německu zanechal velmi dobrý dojem. Tom Beckhäuser dojel po bodyčeku týmového kolegy Caldwella a dobrém bojovném výkonu 20.

Dva podniky před koncem sezony (další se koná v polovině září na Sachsenringu) je jasné, že se o třetím mistrovi německé Formule 4 může rozhodnout již jen mezi Vipsem, Armstrongem a Drugovichem.

Výsledek 3. závodu:

1. Marcus Armstrong, Prema
2. Julian Hanses, US
3. Enzo Fittipaldi, Prema
4. Juri Vips, Prema
5. Kim Luis Schramm, US

Celkový stav šampionátu 6 závodů před koncem sezony:

1. Juri Vips                      182,5 b.
2. Marcus Armstrong      171 b.
3. Felipe Drugovich        159,5 b.
4. Kim Luis Schramm    120 b.
5. Lirim Zendeli              103 b.

Sdílejte na:
Zavřít