Spolupráce mezi Sauberem a Hondou je minulostí, potvrdily to obě strany

Spolupráce mezi Sauberem a Hondou je minulostí, potvrdily to obě strany

Spolupráce Sauberu s japonským motorářem skončila prakticky dříve, než vůbec začala. Stojí za tím odchod šéfky stáje Monishy Kaltebornové. No a názor Hondy a vedení Sauber na budoucí směřování týmu je liší, proto došlo k rozchodu.

Na konci dubna přišel s Sauber s poměrně překvapivým krokem. Dohodl se totiž s Hondou na dodávce motorů od budoucího roku. Na první pohled se to mohlo jevit trochu jako přešlap, ale ve skutečnosti by na tom mohly vydělat obě strany. V útrobách vozů švýcarského týmu by běžely motory aktuální specifikace na rozdíl od letoška, kdy je pohání rok starý agregát Ferrari. A vydělala by i Honda, která by díky tomu získala cenné kilometry navíc a mohla by se zbavit současných problémů s nespolehlivostí a s poměrně slabým výkonem.

Jenže od tohoto oznámení uplynuly necelé tři měsíce a tato spolupráce se začala rozpadat jako domeček z karet. A důvod? Monisha Kaltebornová, která za dohodou s japonskými motoráři stála, po neshodách s novým vedením ohledně budoucnosti týmu, společností Longbow Finance SA, před závodem v Baku s okamžitou platností skončila a tým se tak dostal do nezáviděníhodné pozice – byl bez šéfa.

A aby toho nebylo málo, tak na odchod Kaltenbornové vzápětí reagovala právě Honda. Německá média na začátku července informovala o tom, že kontrakt mezi Sauberem Hondou nikdy oficiálně nevstoupil v platnost. Smlouva byla sjednána před VC Ázerbájdžánu, tedy těsně před odchodem Kaltenbornové.

Podle posledních zpráv z této spolupráce opravdu nic nebude. Ve čtvrtek odpoledne to potvrdily obě strany. „Se Sauberem jsme si vybudovali dobrý vtah a těšili jsme se na společný vstup do sezony 2018. Nicméně během diskuzí po změnách ve vedení týmu jsme uzavřeli ústní dohodu o zrušení projektu kvůli rozdílnému názoru obou stran ohledně budoucího směřování,“ vysvětluje manažer Hondy Masashi Yamamoto důvody předčasného ukončení spolupráce se stájí z Hinwillu, jehož slova cituje Motorsport.com, a dodal: „Chtěli bychom poděkovat Sauberu za jejich spolupráci a přejeme jim do budoucnosti všechno nejlepší.“

Nový šéf stáje Fred Vasseur je z konce projektu z velmi krátkou živostností zklamaný: „Je opravdu smutné, že musíme v tomto stádiu přerušit plánovanou kolaboraci s Hodnou. Nicméně toto rozhodnutí bylo učiněno ze strategických důvodů s ohledem na budoucnost týmu Sauber F1.“

„Rádi bychom poděkovali Hondě za jejich spolupráci a popřáli jim do budoucnosti všechno nejlepší,“ stojí v oficiálním prohlášení Sauberu.

Kdo bude tedy zásobovat Sauber příští rok je aktuálně ve hvězdách… Prodlouží současnou smlouvu s Ferrari, nebo bude závodit s pohonnými jednotkami od Mercedesu či Renaultu?

Sdílejte na:
Zavřít