Dramatickou Velkou cenu Velké Británie vyhrál domácí Hamilton

Dramatickou Velkou cenu Velké Británie vyhrál domácí Hamilton

Lewis Hamilton ovládl nedělní závod na Silverstonu s pořádně dramatickým koncem. Skvělou stíhací jízdu předvedl jak Valtteri Bottas, tak i Daniel Ricciardo. Brit stáhl svým triumfem před domácím publikem ztrátu na lídra šampionátu na pouhý jeden bod!

Ačkoliv se všichni piloti odlepili od startovního roštu bez problémů, tak v průběhu zaváděcího kola musel odstavit svůj vůz Jolyon Palmer. Nejprve hlásil problém s brzdovým pedálem a následně se rozbila také hydraulika. Jelikož Britův Renault stál mimo trať na relativně nebezpečném místě, tak ředitelství závodu poslalo piloty do druhého zaváděcího kola.

Hamilton odstartoval bez jakékoliv chyby a vedení si udržel, avšak za ním došlo k výměně pozic mezi třetím Vettelem a čtvrtým Verstappenem. Ani start v podání Němcova krajana Hülkenberga nebyl perfektní. Se svým Renaultem se propadl za Ocona na šesté místo. Přesný opak byl v případě Bottase, který po penalizaci za výměnu převodovky startoval devátý a během okamžiku se probojoval o dvě pozice výš.

Ve druhém kole si Hülkenberg se vrátil zpět před Francouze, zatímco mezi sebou kolidovali piloti Toro Rosso. Daniil Kvyat nezvládl ukočírovat svůj vůz a následně sestřelil i před ním jedoucího Sainze. Španělovi tím ukončil závod a sám se propadl na chvost. Na trať byl povolán Safety car.

Průběžné pořadí vypadalo následovně: Hamilton, Räikkönen, Verstappen, Vettel, Hülkenberg, Ocon, Bottas, Pérez, Vandoorne a nejlepší desítku uzavíral Massa.

Mezitím byl Pascal Wehrlein již podruhé v boxech, když přezul z měkké sady na středně tvrdou, aby ve čtvrtém kole přešel opět na žlutě označenou specifikaci gum. V tom samém kole zajel zpomalovací vůz do boxů a závod byl restartován.

Ricciardo se mezi tím vypracoval o několik pozic výš, avšak po chybě se opět propadl až na poslední místo, to jej nezastavilo a započal svoji stíhací jízdu. Jeho první obětí byl Wehrlein s Ericcsonem. Tito dva závodníci předvedli parádní souboj kolo na kolo o šestnácté místo, přičemž vítězem se stal první jmenovaný.

V šestém kole měl vedoucí Hamilton již na Räikkönena pohodlný náskok, který činil přes dvě sekundy. Britův týmový kolega si polepšil o další dvě místa, když s pomocí DRS předjel Nica Hülkenberga.

Solidní rozjetý závod měl rozjetý také Alonso, který se během první třetiny závodu propracoval z poslední příčky na třinácté místo.

Je už více méně tradicí, že piloti Force Indie jezdí závod co závod za sebou. Ani tentokrát tomu nebylo jinak a přetahovali se o šesté místo, přičemž tím rychlejším byl tentokrát mladší z dvojice, Esteban Ocon.

O skvělou podívanou se postaral také Vettel s Verestapenem, kteří několik kol bojovali o třetí místo. Němec se před Holanďanův vůz krátce dostal, aby jej Verstappen o pár zatáček opět předjel. Tohoto souboje využil Bottas, který tak stáhl ztrátu a Vettel s ním měl následně plné ruce práce.

Ferrari odstartovalo povinné zastávky v boxech poměrně brzy. Už v osmnáctém kole povolalo Vettla pro čerstvou sadu, čímž se pokoušeli udělat udercut na Verstappena, který jim později také vyšel, když se Verstappen po své zastávce o kolo později vrátil na trať až za Němcem.

Kvyat měl po incidentu se Sainzem mírně poškozený vůz, proto už úvodních kolech jej varovali, aby jezdil do zatáček kvůli poškozené podlaze opatrně. Ve 28. kole zajel do boxů, protože měl podezření, že má poškozené zavěšení. U svých mechaniků se dlouho nezdržel, dostal jen novou sadu pneumatik a vrátil se zpět na trať.

Ve dvaatřicátém kole neměli absolvovanou povinnou zastávku Bottas, Ricciardo a Magnussen. Ale v následujících třech kolech i oni zavítali ke svým mechanikům.

Pro Alonsa měl závod prakticky už tradiční scénář. Když se pohyboval okolo třináctého místa a byla tam alespoň i minimální šance na nějaký ten bodový zisk, tak musel odstoupit.

Ricciardo se mezi tím prokousal na sedmé místo za Hülkenberga, když během jednoho kola odsunul za sebe hned tři vozy, a sice Péreze, Ocona a Magnussena.

Hamilton si jel svou ligu. Na druhého Räikkönena měl náskok přes 12 sekund. Zatímco jejich týmoví parťáci sváděli urputnou bitvu o poslední místo na pódiu. Byť Vettel první pokus Bottasovi překazil velmi agresivní defenzívou, tak ten druhý již Finovi vyšel na výbornou a Němce odsunul na čtvrté místo.

Šest kol před koncem se Vettel stěžoval, že přední pneumatiky na jeho voze jsou už opotřebované, na což těsně před koncem závodu doplatil.

Pouhé kolo před šachovnicovou vlajkou se začala rozpadat Räikkönenovi levá přední pneumatika a musel navštívit své mechaniky. Vrátil se na třetím místě.

 

Vestappen byl rovněž nucen zajet do boxů pro čerstvou sadu. Stejný osud jako Fina potkal také Vettela, kterému se po vzoru kolegy drolila levá přední pneumatika. Do cíle nakonec dojel na sedmém místě.

Hamilton svou bezchybnou jízdou získal další vítězství před domácím publikem. Po skvělé stíhací jízdě jej na druhém místě doplnil Valtteri Bottas. Třetí Räikkönen, za ním Verstappen, druhou stíhací jízdu z posledního místa předvedl Ricciardo, který skončil pátý. Solidní výkon v podání šestého Hülkenberga, sedmý Vettel následovaný duem Force Indie, Oconem a Pérezem, a nejlepší desítku uzavřel Felipe Massa.

Sdílejte na:
Zavřít