ONLINE: Velká cena Velké Británie 2017

ONLINE: Velká cena Velké Británie 2017

Živý komentář k Velké ceně Velké Británie 2017. Mercedes to opět nebude mít jednoduché. Ferrari je po celý víkend velmi rychlé a německé stáji je opravdu blízko. Podaří se Hamiltonovi zvítězit stylem start-cíl, nebo jej porazí jeden z vozů Ferrari?

Závod začíná ve 14:00.

Vítejte u živého komentáře k Velké ceně Velké Británie. Po poměrně napínavém průběhu kvalifikace nakonec získal Lewis Hamilton svou pátou pole-position na okruhu v Silverstonu. Opět se mu podařilo vytáhnout z rukávu super kolo. V první řadě jej tentokrát doplní Kimi Räikkönen. Druhá řada patří Finovu stájovému kolegovi Sebastianu Vettelovi a Maxi Verstappenovi. Za nimi Nico Hülkenberg se Sergio Pérezem. Pro Renault je to nelepší kvalifikační výsledek od návratu do Formule 1.

Rozdávali se také penalizace za výměnu komponent. Valtteri Bottas, který se kvalifikoval na čtvrtém místě, bude startovat po výměně převodovky devátý. Daniel Ricciardo sice zaujal v konečné výsledkové listině poslední místo, ale i přes penalizaci rovněž za výměnu převodovky odstartuje z předposledního místa, jelikož Fernando Alonso dostal po výměně baterie a komponent motoru +30 míst.

Výsledky kvalifikace najdete zde, a pokud vás zajímá její průběh, tak ten si můžete pročíst zde.

Silverstone je jednou z nejstarších a nejdelších tratí v kalendáři Formule 1. První závod se datuje k roku 1950 a vítězem se stal Guiseppe Farina s vozem Alfa Romeo. Nejúspěšnějším britským závodníkem na zdejší trati je Jim Clark s pěti triumfy na kontě, o jedno vítězství méně má Nigel Mansell a Lewis Hamilton.

Na současné specifikaci okruhu drží rekord nejrychlejšího kola závodu Mark Webber, který jej v roce 2013 objel za 1:33.401. Délka závodu je vypsána na 52 kol. Na 5,8 kilometru dlouhé trati je celkem osmnáct zatáček s dvěma DRS zónami, a to na rovince mezi zatáčkami pět a šest a před 15. zatáčkou.

KOMENTÁŘ

13:30 – Kevin Magnussen, Max Verstappen a Carlos Sainz dnes odstartují do svého 50. závodu ve Formuli 1.

13:45 – Na Silverstone se přijel podívat také Nico Rosberg.

13:50 – Britská hymna

 ZK – Zaváděcí kolo odstartováno! Všichni piloti se odlepili bez menších problémů. Palmer hlásí problém s brzdovým pedálem, který se prodlužuje. Tým mu přikazuje, aby vypnul motor. Pro Brita tedy skončil závod dříve než vůbec začal. Nakonec kompletně odešla hydraulika. Máme žluté vlajky!

ZK 2- A máme druhé zaváděcí kolo kvůli stojícímu porouchanému vozu Palmera vedle trati.

1/51 – Je odstartováno! Hamilton si udržel první místo. Verstappen jde před Vettela na třetí místo. Hülkenberg se propadá za Ocona. Bottas se vyšvihl na sedmé míst. Alonso se posunu na sedmnácté místo.

2/13 – Hülkenberg se opět dostává před Ocona na páté místo. Sainz končí po kontaktu s týmovým kolegou Kvyatem. Safety car na trati! 

Průběžné pořadí po dvou kolech: Hamilton, Räikkönen, Verstappen, Vettel, Hülkenberg, Ocon, Bottas, Pérez, Vandoorne, Massa,Grosjean, Stroll, Magnussen, Ricciardo,Ericsson, Alonso, Wehrlein, Kvyat. Nepokračují Sainz a Palmer.

4/51 – Werhlein přezul s tvrdě měkké sady na měkkou specifikaci gum. Safety car stále na trati. Na konci tohoto kola však zajede do boxů.

5/51 – Opět závodíme! Hamilton stále ve vedení. Grosjean si brousí zuby na Massovo desáté místo. Bottas předjíždí v zatáčce Stowe Ocona a posouvá se na šesté místo. Z opakovaných záběrů bylo vidět, že Ricciardo vyjel mimo trať a je opět poslední.

6/51 – Riccardo jde před Ricciarda na šestnácté místo a následně překonává také Ericssona.

7/51 – Druhý Räikkönen ztrácí na lídra závodu Hamiltona přes dvě sekundy. Stejně velký rozdíl je mezi Finem a třetím Verstappenem. Parádní souboj mezi piloty Sauberu. Wehrlein se posouvá na 16. místo. Bottas se s pomocí DRS dostává před Nica Hülkenberga na páté místo.

8/51 – Kvyat má poškozenou podlahu, proto si musí dávat pozor při výjezdech ze zatáček. Alonso se prokousává pořadím nahoru. Aktuálně je 13.

9/51 – Ricciardo předjíždí čtrnáctého Magnussena. Australan už dýchá třináctému Alonsovi na záda.

10/51 – Kvyat dostal penalizaci průjezd boxy za incident se Sainzem, kterého vyřadil ze závodu.

11/51 – Ericsson se opět dostává před Wehrleina. Piloti Force Indie opět u sebe. Patří jim šesté (Ocon) a sedmé místo (Pérez). 

12/51 – Ricciardo bez problémů předjíždí v zatáčce Stowe Alonsa a je blíže k bodům. Aktuálně je 13. Vettel dotírá na třetího Verstappena.

13/51 – Hamilton zaznamenává nejrychlejší kolo závodu v hodnotě 1:32.895. Stroll už je na dostřel Ricciardovi, který se bez potíží dostává také před Williams. Vettel se parádním manévrem dostává před Verstappena. Ten se ale nevzdává a útočí. Vettela předjel, ale během manévru vyjel mimo trať.

14/51 – Těsný souboj mezi Ferrari a Red Bullem probíhá i na dále. 

15/51 – Bottas využil souboje mezi Vettelem a Verstappenem a Němecovi je na dostřel.

16/51 – Ricciardo je už pozici jen jednu pozici před body. V cestě mu stojí Massa. Inženýr pochválil Räikkönena, že zajíždí velmi dobré časy, díky čemuž se jakž takž daří držet prvního Hamiltona, ačkoliv jsou mezi nimi již téměř 4 sekundy rozdílu.

17/51 – Vettel útočí na třetího Verstappena, ten se ale zuby nehty brání. 

18/51 – Ricciardo si dělá zálusk na desáté místo Massy. Vettel zajíždí do boxů. Pokouší se o undercut.

19/51 – Vettel se vrací na trať šestý na čerstvé měkké sadě pneumatik. Riccardo předjíždí Massu a přebírá poslední bodovanou pozici.V boxech také Verstappen.

20/51 – Vrací se šestý, těsně za Vettelem. Rovněž přezul na softy.

22/ 51 – Průběžné pořadí: Hamilton, Räikkönen, Bottas, Vetel, Hülkenberg, Verstappen, Pérez, Vandoorne, Ricciardo a Massa. 

23/51 – Ricciardo předjíždí Vandoorna a zaujímá osmou pozici. V boxech Lance Stroll a vrací se na posledním, osmnáctém místě.

24/51 – Bottas zajíždí nejrychlejší kolo závodu – 1:32.166. Pérez se vrací na třináctém místě. Propadl se tedy i za svého týmového kolegu Ocona. 

25/51 – Räikkönen zajíždí do boxů pro čerstvou sadu žlutě označených pneu. Vrací se za Bottasem na třetím místě. Hülkenberg u svých mechaniků pro nové gumy. Rovněž Hamilton.

26/51 – Brit se vrací těsně před stájovým kolegou Hamiltonem.

27/51 – Piloti Force Indie bojují o poslední bodovanou pozici. Mezi nimi půl sekundy.

28/51 – Räikkönen si stěžuje, že je na jeho voze něco uvolněné, avšak neví, co to přesně je. Další nejrychlejší kolo pro Hamiltona – 1:31.529. Kvyat zajíždí do boxů. Má pravděpodobně zničené zavěšení, které si poškodil při kontaktu se Sainzem.

29/51 – Rus dostal novou sadu pneumatik a vrací se zpátky na trať. Duo Force Indie dojelo osmého Mangussena.

32/51 – Bottas, Ricciardo a Magnussen zatím ještě neabsolvovali povinnou zastávku v boxech. Fin však na konci tohoto kola zajíždí ke svým mechanikům.

33/51 – Bottas se propadá jak za Räikkönena i Vettela. Ricciardo také u svých mechaniků pro čerstvou super-měkkou sadu pneumatik.

34/51 – Vrací se zpět na desáté místo za Péreze. Již téměř tradiční scénář pro Alonsa, který odstupuje ze závodu!

35/51 – Ricciardo předjíždí Péreze po vnějšku v zatáčce Brooklands. A v zatáčce Stowe jde i před osmého Ocona.

36/51 – Australan nasadil smrtelné tempo a předjíždí své soupeře jak na běžícím páse. Nyní se za něj propadl také Magnussen. Na šestého Hülkenberga ztrácí 4 desetiny. Bottas zaznamenává nejrychlejší kolo – 1:31.059. Mezi ním a Vettelem jsou téměř 3 sekundy.

40/51 – Lídr závodu si najel na druhého Räikkönena pohodlný náskok, který aktuálně činí 12.789s. 

43/51 – Vettel se agresivní defenzivou udržel přes Bottasem, který je hladový po Němcovo třetím místě. Fin se snaží využít systému DRS, Vettel se ale urputně brání. Ale při dalším pokusu se Mercedes s Finem v kokpitu dostává na třetí místo!

44/51 – Mercedes Bottase chválí, ten tým žádá, ať na něj příliš nemluví. 

45/51 – Vettel si stěžuje, že jeho přední pneumatiky jsou opotřebované. Ztráta na Bottase se navyšuje. Boxová zídka Red Bullu informuje Vestappena o odcházejících gumách na Ferrari Vettela.

46/51 – Bottas zajíždí nejrychlejší kolo závodu – 1:31.007. Ricciardo stáhl ztrátu na Hülkenberga na 4 sekundy.

47/51 – Fin doslova letí! Zrychlil o další téměř dvě desetiny – 1:30.905.

48/51 – „Doženeš ho (Hülkenberga) dvě kola před koncem,“ hlásí tým Ricciardovi. 

49/51 – Hülkenberg se trápí. Ricciardo je za ním už jen 1.4. Räikkönen v problémech! Sype se mu levé přední kolo a propadá se za Bottase!

50/51 – Verstappen v boxech! Také pro čerstvou sadu. Vettel v trablech! Rovněž levá přední pneumatika jako u Räikkönena! Fin se vrací na třetí místo.

51/51 – Vettel se propadá. Pneumatika roztrhaná na kousky. Aktuálně je sedmý. Absolutně bezchybný Hamilton vítězí ve Velké ceně Velké Británie! Na pódiu jej doplní z devátého místa startující Bottas a jeho krajan z Ferrari Räikkonen. Další solidní výsledek pro šestého Nica Hülkenberga. 

Brit se díky svému vítězství dostává v šampionátu jezdců Vettelovi na dostřel. Aktuálně je dělí pouze jeden bod!

Sdílejte na:
Zavřít