Todta svrbí ruka: Hrozí Vettelovi za kolizi v Baku další trest?

Todta svrbí ruka: Hrozí Vettelovi za kolizi v Baku další trest?

Zdá se, že incident z Baku bude mít pro Vettela ještě zajímavou dohru. Vedení Mezinárodní automobilové federace není s jeho chováním nikterak spokojené a pravděpodobně si jej předvolá.

Renomovaný novinář Michael Schmidt z německého portálu auto-motor-und-spord.de přinesl dost zajímavou úvahu ohledně nejprobíranějšího tématu posledních dní, a sice ne příliš sportovního chování Sebastiana Vettela, když v zápalu emocí a snahy vyjádřit svůj nesouhlas s údajným „vybržďováním“ do Hamiltona zboku narazil.

Němec se během osmi měsíců dostal pod drobnohled FIA už podruhé. Poprvé to bylo v Mexiku, kdy měl pořádně spadeno na Maxe Vertappena, což dal najevo přes vysílačku. Nejen, že poslal ostrá slova na účet právě pilota Red Bullu, ale jeho rozčarování se odrazilo i ve vzkazu přímo pro vedení závodu, tedy pro Charlieho Whitinga. „Víš ty co? Tady je zpráva pro Charlieho: Nas** si. Vážně. Nas** si,“ ulevil si tehdy značně vytočený Vettel.

Druhým prohřeškem byla výše zmiňovaná kolize v Baku. Vloni byl inkriminovaný okamžik zameten pod stůl, neboť se Vettel omluvil. Tehdy mu Jean Todt hrozil, že pokud ještě jednou udělá nějaký větší přešlap, tak bude následovat tvrdý trest. A jelikož během Velké ceny Ázerbájdžánu došlo mezi ním a Hamiltonem k vzájemné kolizi, na níž si FIA posvítila a po důkladném prošetření padla vina právě na bedra rodáka z Heppenheimu, tak nad ním už pravděpodobně nebude Francouz držet ochrannou ruku.

Schmidt dále připomíná, že něco podobného se odehrálo i v roce 1997. V té době byl šéfem Ferrari a jeho svěřenec Michael Schumacher přišel kvůli kolizi s Jacquesem Villeneuvem dodatečně o všechny body v šampionátu jezdců. Na tento incident si dobře jistě pamatuje jeden ze sportovních komisařů, který byl u toho jak v Jerezu, tak i v Baku, a sice Švýcar Paul Gutjahr.

Vettel obdržel za své počínání penalizaci 10 sekund stop & go a k tomu tři trestné body. Trest však nijak neovlivnil boj o titul, „jen“ se jím připravil o vítězství v závodě a „očesal“ si tím bodové konto, na kterém přistálo místo 25 bodů jen 12.

Nevýkonný ředitel Mercedesu Niki Lauda je přesvědčený, že najet do Hamiltona bylo Vettelovým záměrem: „Nebylo to tak, že by mávnul rukou a omylem narazil do našeho auta. On tam zatočil.“

Toto tvrzení se pochopitelně dostalo i do Paříže a podle informací AMuS Todt přemýšlí o tom, že si jej FIA předvolá. Zda se tak stane, bychom se měli dozvědět během tohoto týdne.

Sdílejte na:
Zavřít