Podle Massy měl Sainz dostat stopku na další závod. Pochybil stejně jako Grosjean v roce 2012

Podle Massy měl Sainz dostat stopku na další závod. Pochybil stejně jako Grosjean v roce 2012

Španěl zavinil v Kanadě pořádnou nehodu, kterou vyřadil ze závodu jak sebe, tak i Williams Felipeho Massy. Právě Brazilec je toho názoru, že tato nehoda je identická s tou z roku 2012, jejíž aktérem byl Romain Grosjean.

Jistě si pamatujete na zlověstně vypadající incident z GP Belgie 2012, kdy Grosjean nabral po startu hned několik pilotů a vyřadil je ze závodu. Toto však nebylo jediným selháním francouzského pilota, proto se FIA rozhodla konat proti němu další kroky a patřičně jej potrestala – dostal stopku na nadcházející závod.

Do stejné situace se dostal, tedy alespoň podle Felipeho Massy, v Kanadě Carlos Sainz. V úvodním kole na vjezdu do třetí zatáčky ztratil nad svým monopostem po kontaktu s Haasem Romaina Grosjeana kontrolu a vzal s sebou také zkušeného mazáka z Williamsu, a tím ukončil oběma závod.

Španěl byl za to potrestán propadem o tři místa na startu do dalšího závodu, ačkoliv tvrdil, že byl Francouz v mrtvém bodě, proto nemohl kontaktu zabránit.

„Když jsem se na to díval (záznam nehody), tak jsem viděl, že to celé odstartoval on (Sainz), což je škoda. Nemyslím si, že to bylo o tolik rozdílnější v porovnání s tím, co udělal Grosjean, ale přišel kvůli tomu jen o tři místa na startu,“ kroutí hlavou nad poměrně mírným trestem pro Sainze rodák ze Sao Paola. Dále se mu nelíbí, že stejný trest je udělován pilotům i za drobnější prohřešky, než je ten Sainzův. „Naštěstí se nic nestalo, ale mohla z toho být velká nehoda. A mám za to, že pokud bychom měli velkou bouračku, byl by výsledek jiný, což není dobré. Viděli jsme mnoho pilotů, kteří ztratili tři pozice a přitom způsobili opravdu malou věc, a potom jsou tu mnohem nebezpečnější věci a dostanete také tři místa. Je to nekonzistentní.

Sainz své počínání argumentoval tím, že Grosjeana ve zpětných zrcátkách neviděl. Ovšem není to jeho první pochybení. Podobným způsobem vyřadil také Lance Strolla z Velké ceny Bahrajnu. „Zrcátka jsou problémová. Pokud nevidíte, potom je potřeba změna,“ apeluje na zlepšení situace Massa.

„Myslím, že FIA to musí prošetřit. Pokud někdo nevidí správnou cestu, pak se s těmito zrcátky nemůže závodit. Je potřeba jejich změna. Taktéž zrcátka jsou důležitá pro bezpečnost,“ zdůrazňuje šestatřicetiletý pilot Williamsu.

Sdílejte na:
Zavřít