Tost se zlobí na Péreze, který vyřadil svým odvážným manévrem Kvyata ze závodu

Tost se zlobí na Péreze, který vyřadil svým odvážným manévrem Kvyata ze závodu

Pro Daniila Kvyata skončil závod šest kol před koncem, když se dostal do vzájemné kolize se Sergiem Pérezem při boji o devátou příčku. V tom, kdo je viníkem, má Franz Tost jasno.

„Je to Checova chyba,“ rozčiloval se Tost v rozhovoru pro Motorsport.com. „Tam se takhle nejezdí. Jen se podívejte, co zničil – bočnici (Kvyatův vůz) a levé přední kolo (Pérezův vůz). Nemusíme se o tom bavit – je to stoprocentně Checova chyba. Do incidentu jsme byli s oběma vozy na bodech.“

„Po celý víkend jsme měli konkurenceschopné auto a Carlos odjel fantastický závod, když si svoji šestou pozici ubránil až do cíle. Daniil byl také na bodech, jenže Pérez jej ze závodu vyřadil,“ mrzí ho ztracené cenné body v obou šampionátech.

Saniz se po závodě nechal slyšet, že byla juniorka Red Bullu v Monaku čtvrtým či pátým nejlepším týmem.

Tost si rovněž uvědomuje, že se výkonnost bude odvíjet také od toho, na jakém okruhu se zrovna bude závodit. „Výkonnost je závislá na závodním okruhu. V Kanadě a Ázerbájdžánu to pro nás bude obtížné,“ připouští šéf Toro Rosso. „Ale inženýři budou tvrdě pracovat na nalezení takového nastavení, abychom v těchto závodech získali body.“

„Renault vždycky přijde s nějakými drobnými úpravami. V poháru konstruktérů jsme pátí, devět bodů před Williamsem. O tyto pozice musíme bojovat i nadále, to je náš cíl,“ prozradil jednašedesátiletý Rakušan.

A jaká byla reakce oběti Pérezova troufalého manévru? „Jen jsem si dělal svoji práci, chtěl jsem to dovézt do cíle po tom, co se všechno tento víkend stalo. S devátým místem bych byl opravdu spokojený. Samozřejmě jsem věděl, že je na čerstvějších pneumatikách. Viděl jsem, co udělal Vandoornovi a pomyslel si ‚dobrá, tenhle kluk je opravdu zoufalý,“ popisuje Kvyat.

Třiadvacetiletý rodák z ruské Ufy, jenž musel vloni spolknout opravdu hořkou pilulku, když jej z Red Bullu sesadili zpět do Toro Rosso, se pozastavuje nad Pérezovým smýšlením při provádění ataku.

„Abych byl upřímný, celou dobu jsem si hlídal svou stopu a on se pokusil zaútočit z opravdu velké dálky. Neviděl jsem ho přijíždět. Cítil jsem jen ránu, čímž pro mě závod skončil. Snažil se o mě opřít jako by to bylo na PlayStationu, ale takhle to nefunguje.“

„Jsem velmi, velmi zklamaný. Myslím si, že to byl z jeho strany naprosto zoufalý manévr,“  uvedl Kvyat, jehož Pérezovo chování zaskočilo s ohledem na jeho zkušenosti: „Byl zoufalý. Nechápu to. Tento velmi zkušený chlapík, který bojoval o pódiová umístění, dělá takovéto zoufalé a hloupé kroky. Podle mě jsem dnes odvedl dobrou práci. Takhle jednoduché to je – jedete dobrý závod na bodech, jste uvolnění a pak narazíte na pilota, který vám po*ere celý den. A to je Pérez.“

Avšak i po takto silných slovech, které Pérezovi bez prostředně po závodě Kvyat adresoval, se zdá, že si to mezi sebou vyjasnili a jejich přátelský vztah to nijak nenarušilo. Na instastories totiž Checo zveřejnil fotku s Kvyatem, ke které napsal „Všechno v pořádku! Jsme závodníci a kamarádi“.

Sdílejte na:
Zavřít