Alonso dnes poprvé usedne do formule IndyCar, test bude vysílaný živě na internetu

Alonso dnes poprvé usedne do formule IndyCar, test bude vysílaný živě na internetu

Španělský závodník si dnes odpoledne v rámci testů poprvé okusí naostro vůz IndyCar. Celé testy bude možné sledovat od 15:30 na oficiálních účtech seriálu.

Pro Fernanda Alonsa nezačala sezóna ve Formuli 1 vůbec dobře. Po čtyřech odjetých závodech nemá na svém kontě ani jeden mistrovský bod, a aby toho nebylo málo, tak do poslední Velké ceny na olympijském stadionu v ruském Soči ani neodstartoval, protože ho motor nechal ve štychu. Frustrace už je více než evidentní.

Proto se není čemu divit, že si potřebuje pročistit hlavu a alespoň na chvíli se zbavit nespolehlivé a výkon postrádající pohonné jednotky od japonského motoráře. Nedávno oznámil, že se na úkor Velké ceny Monaka zúčastní legendárního oválového závodu 500 mil Indianapolis.

Do Indianapolis si udělal výlet již minulé úterý, během něhož usedl do simulátoru IndyCar od Hondy. „V simulátoru jsem strávil dobré čtyři hodiny. Bylo zajímavé získat první dojem. Ale samozřejmě vím, že opravdová jízda v IndyCar bude něco zcela jiného. V simulátoru můžete zažít to, že proletíte zatáčku v 370, aniž byste ubrali plyn. Tomu v opravdovém autě rozhodně nevěřím! Opravdové ježdění bude úplně jiné. Ale simulátor mi také dal první náznak ohledně síly řízení.“

V Indianapolis mají aktuálně aprílové počasí a předpovědím se nedá věřit. Například ve středu mělo svítit slunce, ovšem nakonec bylo ošklivo a teploty dosahovali nejvíce 15 stupňů. Pěkné počasí by se mělo podle všeho vrátit v neděli, jenže to už je Alonsovi k ničemu…

„Aktuálně sledujeme, co dělá počasí. V Indianapolis je nyní trochu proměnlivé,“ připomíná šampion z let 2005 a 2006, který ještě před oznámením svého dobrodružství v IndiCar řekl: „Jsem si vědom toho, že se toho za velmi krátkou dobu mnoho naučit. Ale to je součástí půvabu.“

Pomocnou ruku při testech mu poskytne sám šéf týmu Michael Andretti, ale také jeho týmový kolega Marco Andretti, který ve středu spolu s Alonsem usedne za volant, aby mu mohl předat nějaké tipy.

„Na test se velmi těším. Kompletně odlišné auto mi dobře prospěje. Jedno je jasné – Formule 1 zůstane středem mého světa. I když se mezi tím budu věnovat jiným. Neustále myslím na to, jak se můžeme zlepšit.“

Honda slíbila, že pro Velkou cenu Španělska doveze zásadní aktualizace svého šestiválcového 1.6 litrového turbomotoru, která je na programu pouhý den před tréninky v Indianapolis, tedy 14. května. 20. května čeká Alonsa za mořem kvalifikace a 28. května odstartuje do svého premiérového závodu Indy 500.

O sledování rodáka z Ovieda na oválu je bezesporu velký zájem. Všichni jsou zvědaví, jak si po relativně krátké přípravě povede. Andretti Autosport se ve spolupráci s americkou televizní stanicí NBC rozhodli, že z testů zprostředkují live stream, který začne v 15:30 našeho času.

Celá show by měla trvat tři hodiny, jejíž hlavním hrdinou bude právě pětatřicetiletý pilot McLarenu v Dillaře poháněné agregátem Hondy.

Mimo Maria Andrettiho, který promluví o Alonsově debutu, se vysílání zúčastní také šéf McLarenu Zak Brown, týmový trenér jezdců Gil de Ferran (vítěz Indy 500 z roku 2003), bývalý závodník Bryan Herta, současný majitel týmu, loňský vítěz Indy 500 Alexander Rossi a samozřejmě také Michael a Marco Andretti.

Jako první do vozu nastoupí Marco Andretti. Alonso by měl podle všeho jezdit v odpoledních hodinách tamního času (u nás v průběhu večera), přesný čas se neví.

Fanoušci, kteří se rozhodnou Indianapolis Motor Speeway navštívit, budou mít vstup na určené tribuny zdarma.

Od 13 hodin tamního času (u nás od 19:00) bude stream pokračovat, ale tentokrát už bez komentáře. To už by měl za volantem sedět Alonso.

Alonsův debut za volantem americké formule můžete sledovat na:

Sdílejte na:
Zavřít