Ferrari bude po 9 letech startovat z první řady s Vettelem na pole position!

Ferrari bude po 9 letech startovat z první řady s Vettelem na pole position!

Tifosi skáčou radostí! Ferrari totiž dokázalo po dlouhých 9 letech obsadit v kvalifikaci první dvě místa. Naposledy se tak stalo ve Velké ceně Francie 2008. Pro Vettela to je první pole position od závodu pod umělým osvětlením v Signapuru před dvěma lety. Hamilton se tento víkend trápí, nedokázal zajet ani jedno reprezentativní kolo.

V první části kvalifikace zvolilo Ferrari pro začátek odlišnou sadu pneumatik oproti ostatním. Zatímco zbytek startovního pole měl obuté ultra-softy, tak Sebastian Vettel s Kimim Räikkönenem měli o úroveň tvrdší směs, ale i přes to ztrácel Němec na v tu dobu vedoucího Hamiltona pouhé čtyři desetiny, což byl slibný náznak na velmi napínavý další průběh.

O vyvěšení dvojitých červených vlajek se postarali hned dva jezdci, a to Pascal Wehrlein, který se dostal do hodin a skončil mimo trať, a Jolyon Palmer, jenž ztratil kontrolu nad svým Sauberem a následně jej zapíchl ve čtvrté zatáčce do bariéry.

Romain Grosjean v Soči velmi trápí. Tento víkend jezdí ve stínu svého týmového kolegy Kevina Magnussena. Francouz bude muset zítra startovat z posledního místa.

Nejlepší čas zaznamenal Bottas – 1:34.041. Do druhého segmentu nepostoupil Palmer, Vandoorne, Wehrlein, Ercisson a Grosjean.

Na začátku následující patnáctiminutovky se ještě odklízel vůz Jolyona Palmera, průběh to ale nijak neovlivnilo. Tentokrát všichni už jezdili na ultra-měkkých gumách. Na předních pozicích probíhali horečné boje mezi Ferrari a Mercedesem. Brit se startovním číslem 44 nebyl schopen poskládat čisté kolo. Překonal jej Räikkönen o necelou desetinu sekundy.

Nejrychlejším mužem byl opět Bottas, před svým krajanem a právě Hamiltonem. Solidní formu potvrdila také Force India, která dostala oba své vozy do třetí části. Toro Rosso bylo od postupu opravdu kousíček. Sainze dělily od desátého Ocona dvě desetiny. Dále nepostoupili Stroll, Kvyat, Magnussen a Alonso.

V závěrečné fázi si řeklo o slovo Ferrari, když zajeli oba jeho jezdci perfektní kola a pojistili si tak první dvě místa. Na chvíli se mezi ně dostal Bottas, jenže Ice Man našel ještě pár vteřinek a druhé místo si vzal zpátky. V Renaultu mají další naději na zisk bodů, a to díky skvělému osmému místu Nica Hülkenberga.

Red Bull tentokrát sledoval souboj Stříbrných šípů a Vzpírajících se koníků jen zpovzdálí. Pátý Ricciardo byl pomalejší o 0.5 vteřiny. Mezi něj a jeho týmového kolegu Maxe Verstappena se vtěsnal Felipe Massa na Williamsu, který po svém návratu z důchodu dokazuje, že do starého železa ještě rozhodně nepatří. Nejlepší desítku uzavřeli, jak je letos již prakticky tradicí, Ocon s Pérezem.

Zítra nás na olympijském stadionu v Soči čeká parádní bitva, kterou si nesmíte rozhodně nechat ujít. Závod odstartuje ve 14:00.

Sdílejte na:
Zavřít