Jim Clark revival 2017

Jim Clark revival 2017

Uplynulý víkend se uskutečnila tradiční sportovní akce Jim Clark revival 2017, která je na počest slavného závodníka F1, který na Lotusu vyhrál titul mistra světa v roce 1963 a 1965. Záměrně se koná na trati Hockenheim, kde 7. dubna 1967 zahynul v okrajovém závodu F2. Letos si tím návštěvníci připomněli již 49 let od tragické události. V rámci víkendu jsou organizovány historické závody v různých kategoriích.

Standardně se představuje Special Touren Trophy H and R Cup, kde závodí upravené vozy BMW M1, Ford Capri, Porsche, Alpina, Chevrolet, Ferrari 308 nebo Lamborghini Galardo. Zajímavost reprezentuje Canadian-American Chalenge, což jsou speciály vozů CANAM, kde nechybí tradiční Lola T70 nebo McLaren. Starší auta jsou v FIA Lurani Trophi, kde je mix GP vozů z 50. a 60. let včetně oblíbených doutníků, Formule junior, F2 a dalších nižších sérií než F1. Podobnou závodní disciplínou je UPS4ALL Youngtimer Touring Car Challenge, kde jezdí mix starších Formulí též doutníků a různých odlišných kategorií včetně nižších formulí, mezi nimiž nechybí Reynard nebo Lotus. Mezi doplňkové patří Raceclub Germany, kde závodí upravené cestovní vozy převážně německých značek jako Opel, NSU, Trabant, Datsun, Camaro, VW, Audi TT, Porsche, Ford, Audi, mini Cooper, Alpina, Mercedes, Ford 40 GT i Masseratti. Italové si to vynahrazují samostatným závodem různých typů upravených Alfa Romeo v kategorii Scuderia Alfa Classico. Termín umožňuje sdílet Lotus cup Europe, kde si to mezi sebou rozdávají upravené typy Lotusů 12, Elise, Europe, Exige a Evora.

Vrcholem je každoročně nejvíce očekávaný závod Boss GP, tedy dříve nazývaný Euro Boss, kde je možné sledovat nedávné vozy F1 jako například Jaguar, Benetton, Super Aguri nebo Torro Rosso a v rámci něho i vozy Dallara. Nadšenci rychlých vozů se tak mohli na vlastní oči pokochat nádhernými auty, jak v plné rychlosti na trati, tak v rámci statické předváděcí akce o polední pauze.

Jako bonus byli k vidění sice nezávodící, ale přesto krásné vozy F1 jako Benetton B194, se kterým Michael Schumacher získal svůj první titul v 1994, dále loňský Mercedes v letošním zbarvení, Arrows A22 z 2001 jezdce Verstappena, Toyota TF 104 z 2004 a TF 108 z 2008, na kterých reálně absolvoval Velké ceny Timo Glock a Jordan EJ z 2001 jezdce H. H Frentzena. Nechyběli též osobnosti F1, mezi nimiž se objevili Jochen Mass, Martin Donnelli a Michael Bartels.

Jelikož okruh Hockenheim zahájil pořádání motoristických závodů již v roce 1932, tak má letos jubilejních 85 let existence, což byl podpořeno oslavující párty přímo nad paddockem se živou kapelou. Nechyběly ohně, burácení motorů a skvělá atmosféra až do půlnoci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sdílejte na:
Zavřít