ONLINE: Velká cena Bahrajnu 2017

ONLINE: Velká cena Bahrajnu 2017

Živý komentář k Velké ceně Bahrajnu 2017

Závod začíná v 17:00

Včerejší velmi těsnou kvalifikaci ovládl Valtteri Bottas v Mercedesu, poprvé se mu podařilo překonat v kvalifikaci Lewise Hamiltona, i když pouze o pár setinek. Ten se postaví vedle něj do první řady. Třetím nejrychlejším byl Sebastian Vettel ve Ferrari, v druhé řadě ho doplní Daniel Ricciardo v Red Bullu. Třetí řadu začíná na pátém místě Kimi Räikkönen, vedle něj ze šestého bude startovat Max Verstappen. Za nimi jsou Massa, Hülkenberg, Grosjean a Palmer, kteří doplňují první desítku.

Pozor si budeme dávat na Sergia Pereze s Force Indií, který včera vypadl už v první části kvalifikace a bude se snažit probojovat dopředu, stejně tak i Carlos Sainz, kterému v první části kvalifikace vypověděl službu jeho vůz.

Poz Pilot Tým   Čas Ztráta
1    Valtteri Bottas Mercedes 1:28.769  
2    Lewis Hamilton Mercedes 1:28.792 0.023
3    Sebastian Vettel Ferrari 1:29.247 0.478
4    Daniel Ricciardo Red Bull 1:29.545 0.776
5    Kimi Raikkonen Ferrari 1:29.567 0.798
6    Max Verstappen Red Bull 1:29.687 0.918
7    Nico Hulkenberg Renault 1:29.842 1.073
8    Felipe Massa Williams 1:30.074 1.305
9    Romain Grosjean Haas 1:30.763 1.994
10    Jolyon Palmer Renault 1:31.074 2.305
11    Daniil Kvyat Toro Rosso 1:30.923  
12    Lance Stroll Williams 1:31.168  
13    Pascal Wehrlein Sauber 1:31.414  
14    Esteban Ocon Force India 1:31.684  
15    Fernando Alonso McLaren    
16    Carlos Sainz Toro Rosso 1:32.118  
17    Stoffel Vandoorne McLaren 1:32.313  
18    Sergio Perez Force India 1:32.318  
19    Marcus Ericsson Sauber 1:32.543  
20    Kevin Magnussen Haas 1:32.900

Okruh v Bahrajnu kdysi byl označován za velmi nudný, nicméně společně s přeměnou na noční závod a úpravou tratě posledních pár let produkuje památné závody a piloti ho mají velmi rádi. Začíná velmi dlouhou rovinkou s tvrdou brzdnou zónou na konci, po třech zatáčkách další rovinka, třetí sektor je trochu více technický s dvěma šikanami a další rovinkou. Ve druhém sektoru je také nejtěžší zatáčky okruhu, číslo 9 a 10, do které piloti brzdí a zároveň zatáčí a je velmi těžké ji projet ideálně. Třetí sektor se skládá víceméně ze dvou zatáček a dlouhé rovinky. DRS je zde k dispozici na cílové rovince a na zadní rovince v druhém sektoru. Více informací o okruhu naleznete zde.

START

Hned na začátku máme špatné zprávy z garáže McLarenu, který potvrdil, že Stoffel Vandoorne do závodu nenastoupí kvůli poruše pohonné jednotky.

ZK – Zahřívací kolo bylo zahájeno, Valtteri Bottas vede 18 vozů za sebou na prohlídku tratě a zahřátí pneumatik a brzd.

1/57 – Závod byl zahájen! Bottas si udržel první místo! Vettel se dostal na druhé místo před Hamiltona! Verstappen se dostal před Räikkönena! A před Fina se dostal i Massa. Bottas s Vettelem trochu poodjeli. Palmer se po startu propadl a nyní se snaží dostat zpět dopředu. Kvyat má trochu potíže udržet své Toro Rosso na trati.

2/57 – Perez si po startu polepšil o pět míst. Stroll se také posouvá nahoru. Verstappen se po startu dostal i před Ricciarda a momentálně jede na čtvrtém místě.

3/57 – DRS je nyní povoleno. Sainz si také po startu polepšil o pět míst, na druhou stranu jeho kolega Kvyat se propadl až na osmnácté místo, Wehrlein se propadl na sedmnácté místo.

4/57 – I s DRS se Vettelovi nedaří dostat před Bottase, který se dobře brání. Hamilton za úvodní dvojicí zatím nejspíše šetří pneumatiky a snaží se zůstat v přiměřené vzdálenosti.

5/57 – Bottas zajel nejrychlejší kolo, ale Vettel je stále v DRS vzdálenosti. Perez jde na dvanácté místo před Palmera.

6/57 – Bottas je varován před přehříváním, ale netušíme čeho. Za Bottasem je velmi blízko Vettel i Hamilton a dokonce i Verstappen se k nim připojil. Bottas zřejmě není tak rychlý, jako piloti za ním.

8/57 – Räikkönen se konečně dostal před Massu s pomocí DRS. Bottas se snaží zřejmě šetřit své zadní kola, která se přehřívají, ale s tím se potýká většina pilotů. Verstappen začíná naznačovat Hamiltonovi, že je za ním a že s ním musí počítat.

9/57 – Verstappen říká, že je rychlejší než Hamilton, ale nemůže se před něj dostat na rovince. Lance Stroll byl v boxech pro nové měkké pneu, potýkal se s probržděnou ploškou na pneumatice, která zhoršovala ovladatelnost.

10/57 – Kevin Magnussen odstupuje za závodu a máme na chvíli žluté vlajky. Bottas hlásí, že zadní pneumatiky už na tom nejsou dobře, dostává odpověď, že tlak zadních pneumatik je velmi vysoký, více než by měl být. A Vettel zajíždí na konci kola do boxů pro super-měkké pneumatiky! Velmi rychlá reakce na Bottasovy problémy a ten pomalý vláček, teď na to Vettel musí šlápnout.

11/57 – Verstappen hlásí, že musí udělat něco podobného, že je zaseknutý a musí se s tím něco udělat. A na konci jedenáctého kola také zajíždí do boxů. Mezitím Vettel zajel nejrychlejší prostřední sektoru. Verstappen se vrací na trať za Vettelem, který mezitím předjel Force Indii Pereze.

12/57 – Max Verstappen končí! Hlásí, že mu selhaly brzdy a prostě dojel do boxů. Räikkönen byl v boxech, pomalá zastávka s problémy.

13/57 – Lance Stroll také odstupuje! Hlásí, že ho někdo naboural dozadu a stojí na trati hned za první zatáčkou! Odstupuje i Carlos Sainz, vypadá to, že se srazili. A máme venku Safety Car!

14/57 – Máme mnoho vozů v boxech, Mercedes obsloužil oba své vozy, což trochu zdrželo Lewise Hamiltona, ale díky brzké zastávce nyní máme ve vedení Sebastiana Vettela, za ním Bottas, Ricciardo, Hamilton, Massa a Räikkönen. Z opakovaných záběrů vidíme, že Sainz vyjel z boxů a chtěl jet na vnitřek, ten mu ale zavřel Stroll, který si nedával moc pozor.

15/57 – Hamilton je vyšetřován za blokování Ricciarda v boxech, když zpomalil, aby dal Mercedesu prostor přezout Bottase před ním.

16/57 – Po patnácti kolech máme venku ze závodu Sainze, Strolla, Verstappena, Magnussena a Vandoorna. Oba Mercedesy mají nyní na sobě žlutou měkkou směs. Ricciardo dostal přes rádio otázku, jestli ho Hamilton hodně zbrzdil na vjezdu do boxů, Ricciardo potvrzuje a nutno říci, že z opakovaných onboard záběrů jde vidět, že Hamilton jel opravdu zbytečně pomalu.

17/57 – Safety Car končí! Vettel si udržuje vedení před dotírajícím Bottasem, mezitím se za nimi Hamilton dostal před Ricciarda, Bottas útočí do třetí zatáčky, ale Vettel si ho udržel za sebou. Massa útočí na Ricciarda a předjíždí ho také! A Räikkönen už je také za Ricciardem, ten se brání, ale Räikkönen na super-měkké směsi má mnohem větší přítlak a předjíždí ho po vnějšku zatáčky! Perez předjíždí Hülkenberga v poslední zatáčce, velmi hezké!

18/57 – Ricciardo na měkkých pneumatikách je holt pomalejší než ostatní na super-měkkých, dostává povzbuzující zprávu, že se ty měkké pneumatiky vyplatí a má dál pokračovat naplno. Ocon se díky odstupům už dostal na desáté místo, obě Force Indie jsou tedy na bodech, Perez je sedmý.

19/57 – Daniil Kvyat tlačí na Palmera na třináctém místě. Grosjean si stěžuje na nedostatek výkonu, tým potvrzuje, že vyšetřuje, proč tomu tak je. Grosjean je posledním vozem Haasu v závodě a jede na devátém místě. Hezký Alonsův manévr na jedenáctého Ericssona v Sauberu, posouvá se o něco blíže k bodům.

20/57 – Palmer se nyní také posouvá před Ericssona na dvanáctém. Nyní je hned za ním Kvyat a Wehrlein a to už je úplný konec pole. A Hamilton dostává penalizaci +5 sekund za pomalou jízdu při vjezdu do boxů.

21/57 – Incident Strolla a Sainze bude vyšetřován po závodě, teď už to moc nemá smysl, když ani jeden nepokračuje.

24/57 – Ricciardo říká, že jeho pneumatiky byly docela špatné, nyní jsou v pohodě. Räikkönen mezitím předjíždí Felipeho Massu na poslední chvíli do první zatáčky. Souboj mezi Palmerem a Kvyatem o jedenácté místo, za nimi na svou příležitost čeká Fernando Alonso.

25/57 – Alonso si neodepřel šťouchnutí do Hondy, stěžuje i na to, že na rovinkách Kvyatovi a Palmerovi nestačí, nyní Alonso zaútočil, ale nic z toho nebylo. Alonso je velmi rychlý v zatáčkách, ale na rovinkách prostě ztrácí hodně.

26/57 – Máme žluté vlajky a zakázané DRS kvůli nějakým úlomkům vozů na trati. A je to kus křídla z Palmerova vozu, který si urazil o záď Kvyata při jeho pokusu o předjetí. Ale nyní už je vše posbírané a máme zase zelené vlajky.

27/57 – Hamilton byl Bottasem puštěn před sebe, nyní se musí snažit stáhnout ztrátu nabranou pětisekundovou penalizací. Na rozdíl od Vettela, Bottase a Räikkönena stále plánuje jet na těchto pneumatikách až do konce, protože ostatní budou muset do boxů. Tým Bottase poprosil, aby Hamiltona pustil, ten to udělal okamžitě.

28/57 – Bottas si stěžuje na na odcházející zadní pneumatiky, doufá, že na měkké směsi to bude lepší. Räikkönen dostává povzbuzení, že Bottas není příliš rychlý a má na to šlápnout. Kimi je nyní šest sekund za Bottasem. Hamilton zatím Bottasovi poodjel o dvě sekundy.

29/57 – Hamilton postupně Hamiltona po kouskách stahuje. Mezitím se Daniel Ricciardo dostává na páté místo před Massu, který ho několik kol nazpátek předjel. Ricciardovo měkké pneumatiky na rozdíl od těch super-měkkých stále velmi dobře fungují.

30/57 – Kvyat se dostává před Palmera a využívá toho i Alonsa, který se před něj dostal v páté zatáčce! Parádní akce od těchto tří.

31/57 – Bottas je v boxech pro měkké pneumatiky, vrací se na trať těsně před Hülkenberga.

32/57 – Romain Grosjean v boxech pro nové měkké pneumatiky. Snaží se přechytračit Hülkenberga, za kterým byl zaseknutý. Bottas je namáčknutý na Perezovi a dostává se před něj v poslední zatáčce. Räikkönen řeší se svým inženýrem Davidem Greenwoodem problémy, které měl ve čtvrté zatáčce, dostává pokyn, co přenastavit.

33/57 – Hamilton nyní Vettela rychle stahuje, Vettel si navíc začíná stěžovat na pneumatiky a na konci tohoto kola vskutku zajíždí do boxů pro měkkou směs. Hamilton se nyní ujímá vedení závodu. Vettel se na trať vrací před Ricciarda na čtvrtém místě. Mezitím se Bottas dostává na páté místo před Massu.

35/57 – Momentální pořadí: HAM, RAI, VET, RIC, BOT, MAS, PER, HUL, OCO, KVY, ALO, PAL, GRO, WEH, ERI.

36/57 – Bottas stahuje čtvrtého Ricciardo tempem sekundu a půl na kolo.

37/57 – A Bottas nyní už Ricciarda předjel a je na čtvrtém místě, v boxech je nyní Perez a Hülkenberg.

38/57 – Räikkönen si stěžuje opět na problémy v zatáčce č. 4. A na konci tohoto kola je v boxech pro nové měkké pneumatiky. Za ním jede do boxů i Felipe Massa.

39/57 – Grosjean předjíždí Kvyata velmi pohodlně na cílové rovince. Vettel mezitím jede na plný plyn a stahuje Hamiltona velmi rychle. Vettel dostává zprávu, že Hamilton určitě ještě bude muset jet do boxů.

40/57 – Ricciardo je v boxech a nasazuje nové super-měkké pneumatiky. Mezitím Räikkönen, se kterým Ricciardo bojuje, zajíždí nejrychlejší kolo závodu. Nico Hülkenberg předjíždí desátého Wehrleina. Esteban Ocon je nyní také za Wehrleinem. A Oconovi se to daří v páté zatáčce, velmi hezké.

41/57 – Mercedes se připravuje v boxech, Hamilton tam zřejmě zamíří velmi brzy.

42/57 – Hamilton v boxech, odpykal si svých pět sekund penalizace a vrací se na trať na třetím mstě se ztrátou deseti sekund na Hamiltona. Räikkönen je za Hamiltonam o sedm sekund pozadu, Ricciardo o osm a půl za Räikkönenem.

43/57 – Hamilton se přes vysílačku ptá, proč mu tým nazul měkkou směs a ne super-měkkou, tým odpovídá, že podle nich je měkká směs lepší. Nejspíše je to pravda, jejich vozy ty super-měkké žvýkají velmi rychle. 

45/57 – Ricciardo po přezutí na super-měkké pneumatiky létal a zajel nejrychlejší kolo, nyní ale Räikkönena moc nedohání, ten naopak nyní docela drží krok s Hamiltonem, který velmi rychle dohání Bottase, už je mezi nimi rozestup pod tři sekundy.

47/57 – Hamilton už se dostává před Bottase! V předposlední zatáčce to hodil na vnitřek a je otázka, jestli Bottas dostal pokyn, aby ho pustil.

49/57 – Vettel se nyní musí probíjet skrze vozy o kolo pozadu, nejdříve Jolyon Palmer. Rozestup mezi Vettelem a Hamiltonem se stále zmenšuje, nicméně Hamilton se poté bude také muset probít kolem vozů o kolo pozadu.

51/57 – Bottas si stěžuje na přetáčivost a špatný stav zadních pneumatik. Räikkönen ho dohání vcelku rychle, nicméně stejně už to nestihne.

52/57 – Ericssonovi se rozbil vůz a odstupuje! Převodovka to vzdala. Náhodou to byl jeden z vozů o kolo pozadu, který nyní Hamilton nemusel předjíždět. To mu pomohlo. Nicméně máme na trati žlutou vlajku.

54/57 – Vettel se nyní probíjí kolem dalších vozů o kolo pozadu, nejdříve Kvyat, pak Alonso, posledním vozem před ním je Wehrlein. Hamilton se k těmto třem už také dostává, Vettel už předjel i Wehrleina a má před sebou volno.

55/57 – Kvyat se dostává před Alonsa na dvanácté místo. Mezitím Perez na sedmém místě dnes získal 11 míst. Alonso hlásí problém s motorem, pomalu se plíží do boxů. Sedmé odstoupení dnešního dne.

56/57 – Hamilton už zpomalil a vzdal pronásledování Vettela, teď se teprve prokousal vozy o kolo pozadu. Mezitím Räikkönen velmi rychle dohání Bottas, pod tři sekundy, ale už to asi nestíhá.

57/57 – Poslední kolo, Vettel si jede pro druhé vítězství této sezony!

KONEC! Sebastian Vettel vyhrává Velkou cenu Bahrajnu 2017! Druhý je Hamilton, třetí dojíždí do cíle Valtteri Bottas!

4. RAI, 5. RIC, 6. MAS, 7. PER, 8. GRO, 9. HUL., 10.OCO.

Výborný závod pro Vettela, který se opět ujímá vedení šampionátu s Hamiltonem v zádech. Smůla pro Bottase, který chtěl bojovat o vítězství, nicméně dnes se spíše trápil s pneumatikami. Red Bull neměl příliš povedený závod, selhání brzd pro Verstappena, smůla pro Ricciarda, který dnes měl maximálně na to páté místo. Skvělý závod pro šestého Massu, který velkou část závodu bojoval s Red Bully a Räikkönenem. Výborný závod měla Force Indie s oběma vozy opět na bodech.

Sdílejte na:
Zavřít