ONLINE: Velká cena Bahrajnu 2017 (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Bahrajnu 2017 (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Bahrajnu 2017.

Kvalifikace začíná v 17:00.

Vítáme vás u třetí kvalifikace letošní sezony, tentokrát na Bahrajnském mezinárodním okruhu v Bahrajnu. Dočkáme se zde pokračování souboje mezi Ferrari a Mercedesem, nicméně podle tréninků lze říci, že Red Bull se rychle dotahuje. Mercedes zde nevypadá, že by měl navrch, v prvním i druhém tréninku byl nejrychlejší Sebastian Vettel s Ferrari. Třetí trénink se věnoval kvalifikačním kolům, nicméně očividně žádný z týmů nechtěl ukázat, na co doopravdy má. Nejrychlejší byl nakonec Max Verstappen.

Shrnutí prvního tréninku naleznete zde.
Shrnutí druhého tréninku naleznete zde.
Shrnutí třetího tréninku naleznete zde.

Okruh v Bahrajnu kdysi byl označován za velmi nudný, nicméně společně s přeměnou na noční závod a úpravou tratě posledních pár let produkuje památné závody a piloti ho mají velmi rádi. Začíná velmi dlouhou rovinkou s tvrdou brzdnou zónou na konci, po třech zatáčkách další rovinka, třetí sektor je trochu více technický s dvěma šikanami a další rovinkou. Ve druhém sektoru je také nejtěžší zatáčky okruhu, číslo 9 a 10, do které piloti brzdí a zároveň zatáčí a je velmi těžké ji projet ideálně. Třetí sektor se skládá víceméně ze dvou zatáček a dlouhé rovinky. DRS je zde k dispozici na cílové rovince a na zadní rovince v druhém sektoru. Více informací o okruhu naleznete zde.

Q1

18:00 – První část kvalifikace začíná, nad okruhem už je docela temno. První na trati jsou vozy Sauberu a v nich Pascal Wehrlein a Marcus Ericsson. Následuje je Lance Stroll ve Williamsu.

16:00 – Wehrlein je prvním pilotem v letmém kole. Jede na super-měkké směsi pneumatik. Na trať vyjíždí Ocon, Magnussen a Grosjean.

14:00 – Wehrleinův první čas je 1:33.502. Ericsson je pomalejší, Na okruh vyjíždí mnoho dalších vozů – Mercedesy, Räikkönen, Kvyat, Perez, Vandoorne Palmer a další přibývají. Räikkönen má na svém Ferrari žluté měkké pneumatiky. Grosjeanův nájezd do prvního letmého kola moc nevyšel, v první zatáčce zablokoval obě přední kola, což mu moc nepomůže.

12:30 – Valtteri Bottas je prvním vozem Mercedesu, který se dostal do letmého kola. Stejně jako Räikkönen i Mercedesy jedou na žluté měkké směsi.

11:00 – Magnussen jde do čela, vzápětí je ale překonán Strollem s časem 1:32.891. Vettel už je na trati, také na měkké směsi. Posledním vozem, který ještě nevyjel, je Renault Nica Hülkenberga.

11:00 – Bottasův první čas ho posouvá na první místo, hodnota 1:31.041. Hamilton zablokoval kola ve zmiňované desáté zatáčce a své letmé kolo opustil.

10:00 – Ocon si stěžuje, že se mu neotevírá DRS. Momentálně je na osmém místě za Wehrleinem. Massa jde na druhé místo se ztrátou tří desetin sekundy, jel na super-měkké směsi.

9:00 – Max Verstappen na super-měkkých pneumatikách jde do čela s časem 1:30.904.

8:30 – Hamilton jde na první místo s náskokem jedné setiny na Verstappena, čas 1:30.814. Vettel jde na třetí místo, Räikkönen pouze sedmnáctý.

7:00 – V odstupové zóně je momentálně Magnussen, Ericsson, Wehrlein, Ocon a Grosjean.

5:00 – Většina vozů je momentálně v boxech. Do  odstupové zóny klesl Stroll po dobrém kole od Pascala Wehrleina, který se posunul na jedenácté místo.

4:00 – Räikkönen vyjíždí na trať na super-měkké směsi. Zajímavé.

3:30 – Vozy se postupně vydávají zpět na trať, Palmer, Kvyat, Alonso a další.

3:00 – Grosjean jde na osmé místo za Räikkönena, který je momentálně v letmém kole.

1:00 – Räikkönen jde na třetí místo po zdržení od Force Indie najíždějící do letmého kola.

0:00 – Čas vypršel, čekáme na několik kol. Palmer jde na sedmé místo, Kvyat na osmé, Ocon na jedenácté, Alonso je jedenáctý. Vandoor pouze šestnáctý, Hülkenberg jde na šesté místo, Stroll na dvanácté. Carlos Sainz zůstává na šestnáctém místě a uprostřed tratě po nahlášení výpadku výkonu, odstupuje.

KONEC Q1! Nejrychlejší byl Hamilton, odstupují 16. Sainz, 17. Vandoorne, 18. Perez, 19. Ericsson, 20. Magnussen.

Překvapivé vypadnutí Sergia Pereze s Force Indií. Carlos Sainz má smůlu, zradil ho vůz, když potřeboval zajet rychlé kolo. Kvyat v druhém Toro Rossu je na devátém místě. Wehrlein se Sauberem jde do Q2 ze čtrnáctého místa, Ericsson končí.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace je zahájena, na trať se ale zatím nikdo moc nežene.

13:00 – Prvním na trati je Valtteri Bottas v Mercedesu. Daniil Kvyat je druhým a za ním jede i Ricciardo a další.

12:00 – Na trati už jsou skoro všechny vozy.

11:00 – Bottas je v prvním letmém kole, Hamilton jede kousek za ním.

10:00 – Bottas jde do čela s časem 1:29.555. Hamilton je o něco rychlejší a jde před něj o dvě setiny. Räikkönen diskutuje se svými inženýry jednu přehřátou pneumatiku.

9:00 – Verstappen jde na třetí místo se ztrátou sedmi desetin na Bottase a Hamiltona. Ricciardo je ještě o dvě desetiny pomalejší.

8:00 – Vettel jde na třetí místo o pouze šest setin za Hamiltona. Räikkönen je o dvě desetiny pomalejší.

6:00 – Momentálně to je Mercedes – Ferrari – Red Bull. Nejrychlejší ze zbytku je Massa na sedmém místě se ztrátou dvou desetin na Ricciardo. Kvyat na osmém ztrácí další dvě desetiny na Massu. Hülkenberg s Palmerem uzavírají TOP10.

4:00 – Alonso končí, v Q2 měřené kolo nezajede, nejspíše problémy s vozem.

3:00 – Stroll, Wehrlein, Ocon, Grosjean, Palmer, Hülkenberg a Kvyat vyjíždí na trať. Massa na sedmém a všichni nad ním zůstávají v boxech.

1:00 – Stroll jde na desáté místo, ale vzápětí ho odsouvá Romain Grosjean, který se posouvá na osmé místo.

0:00 – Palmer jde na deváté místo, Hülkenberg až na páté místo! Kvyat udělal chybu v poslední zatáčce a do Q3 se nedostane.

KONEC Q2! Nejrychlejší byl opět Hamilton, odstupují 11. Kvyat, 12. Stroll, 13. Wehrlein, 14. Ocon a 15. Alonso.

Renault má skvělou kvalifikaci, Nico Hülkenberg na skvělém pátém místě, Palmer na desátém. Smůla pro Alonsa s dalšími potížemi s pohonnou jednotkou. Skvěle je na tom i Romain Grosjean na devátém místě, se kterým může být spokojen.

Q3

12:00 – Zelené vlajky a poslední část kvalifikace začíná. Na trati máme Mercedesy a Red Bully.

10:00 – Na trať se vydává i Massa a Vettel s Räikkönenem.

9:30 – Ricciardo je prvním pilotem v měřeném kole.

8:00 Ricciardo jde na čelo s časem 1:30.007. Bottas je vzápětí s časem 1:28.844 na prvním, ale ihned poté ho překonává Hamilton o pět setin sekundy. Verstappen jde na třetí místo před Ricciardo o více než tři desetiny.

7:00 – Vettel jde na třetí místo se ztrátou téměř půl sekundy, Räikkönen je o další čtyři desetiny pomalejší.

6:00 – Momentálně jsou piloti seřazeni dle týmů. První Mercedesy, pak Ferrari, pak Red Bull. Massa je momentálně na sedmém, Grosjean ani Renaulty ještě časy nemají.

4:00 – Grosjean najíždí do měřeného kol, má pro sebe prázdnou trať.

3:00 – Na trati už jsou Renaulty, Red Bully, Bottas a ostatní rychle následují.

2:00 – Grosjean jde za osmého Massu.

1:00 – Bottas najíždí do posledního měřeného kola. V prvním sektoru byl vlásek rychlejší než Hamiltonův stávající čas. Hamilton je v prvním sektoru podobně rychlý.

0:00 – Bottas je rychlý i v druhém sektoru, jde na prozatímní pole-position! Hamilton v druhém sektoru ztratil přes dvě desetiny! Kde bude Hamilton? Nezlepšil se! Bottas zůstává na prvním místě! Co Ferrari? Räikkönen zůstává až na pátém místě! Vettel zůstává na třetím. Ricciardo je čtvrtý a Verstappen šestý! Hülkenberg zůstává na sedmém místě, Massa je osmý, Grosjean devátý a Palmer desátý!

KONEC KVALIFIKACE! Valtteri Bottas získává své první pole-position v kariéře! 2. Hamilton, 3. Vettel, 4. Ricciardo, 5. Raikkonen, 6. Verstappen, 7. Hülkenberg, 8. Massa, 9. Grosjean a 10. Palmer!

Valtteri Bottas udělal další důležitý krok ve své kariéře, porazil Hamiltona v kvalifikaci a jde na pole-position. Skvělou kvalifikaci má za sebou Renault, Hülkenberg dnes zářil a bude startovat ze sedmého místa, Palmer se do nejrychlejší desítky také vešel. Obě Ferrari dnes byla jasně pozadu a Mercedesu rudé vozy prostě nestačily, Räikkönen navíc bude startovat až za Ricciardem, který opět překonal rychlého Verstappena.

To je pro dnešek vše, děkujeme za čtení a uvidíme se u zítřejšího závodu!

Sdílejte na:
Zavřít