Stroll doplatil na kolizi z prvního kola, Massa na fázi za safety carem a riskantní strategii

Stroll doplatil na kolizi z prvního kola, Massa na fázi za safety carem a riskantní strategii

Dnešní závod na okruhu v Šanghaji si Williams za rámeček nedá. Felipemu Massovi zkazil závod výjezd safety caru, zatímco jeho týmový kolega Lance Stroll nedokončil ani první kolo po kolizi se Sergiem Pérezem.

Osmnáctiletý rodák z Montrealu startoval po nepříliš vyvedeném úvodním podniku v Austrálii do nedělního závodu v čínské Šanghaji ze solidního desátého místa. Jeho slušně rozjetý víkend však skončil prakticky po startu. V desáté zatáčce jej roztočil za ním jedoucí Sergio Pérez na Force Indii. Kanaďan skončil v kačírku, ze kterého se nedokázal dostat ven.

„Narazil do mě zezadu v 10. zatáčce a to byl konec závodu,“ popisuje zklamaný osmnáctiletý pilot stáje z Grove inkriminovaný okamžik. „Byl jsem vepředu a věděl jsem, že zatáčka je moje. Nakonec jsem musel zahnout. Byla to smůla, protože to byl konec. Narazil do mě a tím se poničilo zavěšení a došlo k defektu pneumatiky.“

I přes pokažený závod přeci jen našel na uplynulém víkendu nějaké pozitivum: „Přestože to dnes bylo náročné, tak si z víkendu můžeme vzít nějaká pozitiva, protože kvalifikace byla dobrá, i když závod nevyšel podle našich představ. Ale jsme na začátku a budou další možnosti. Těším se na další víkend v Bahrajnu a na to se nyní soustředím.“

Jedinému nováčkovi na startovním roštu se zatím lepí smůla na paty. Na svém kontě má ze všech pilotů nejméně odjetých kol, a sice z celkových 113 jich odjel pouhých 40.

Ani na druhé straně garáže nevládne nadšení. Pětatřicetiletému rodákovi ze Sao Paula se nepodařilo navázat na slušný výsledek z Melbourne a proťal cílovou pásku až na 14. místě. Za safety carem se velmi trápil. Po restartu zvolili riskantní strategii, která ale bohužel nevyšla. „Jsem opravdu zklamaný, protože se nám nic nedařilo. Na startu mi prokluzovala kola a potom jsme měli za safety carem pět pomalých kol na pneumatikách do sucha, takže nebyly zahřáté. Nemohl jsem jet pořádně, protože to bylo, jako bych jel na ledu. To byla nejhorší část, ve které jsme ztratili spoustu času a pozic. Potom jsme zkusili zariskovat a zajet do boxů dříve než ostatní, pokusit se někoho předjet a udržet si rychlost, ale nedokázali jsme to. Musíme se pokusit zopakovat to, co jsme udělali v Austrálii a tady v kvalifikaci. Nyní se musíme soustředit na Bahrajn,“ zkonstatoval Brazilec.

„Byl to náročný den. V přechodných podmínkách je to vždycky těžké. Bohužel pro Lanceho skončil závod velmi rychle, a to poté, co do něj v 10. zatáčce zezadu narazili, což je škoda po tak silném výkonu ve včerejší kvalifikaci. Pro Felipeho bylo velmi bolestivé odpoledne, protože mu chyběla přilnavost. S odstupem mohu říci, že jsme spoustu věcí mohli udělat jinak. Mám za to, že všichni plánovali jednu zastávku s měkkými pneumatikami, avšak skoro celé pole udělalo jeden pit stop navíc. Bohužel jsme nemohli ukázat pravou rychlost vozu. Máme před sebou spoustu práce a analyzování, abychom byli v budoucnosti silnější. Tohle jsou přesně dny, kdy potřebujeme převést zklamání do konstruktivního vývoje111,“ okomentoval neuspokojivý výsledek nedělního závodu technický ředitel Williamsu Paddy Lowe.

Sdílejte na:
Zavřít