Vettel Hamiltonovi sebral vítězství v Austrálii!

Vettel Hamiltonovi sebral vítězství v Austrálii!

Ferrari se po loňské sezoně bez jediného vítězství znovu dostalo na nejvyšší stupínek díky Sebastianu Vettelovi a povedené strategii!

Sebastian Vettel získal své 43. vítězství v kariéře po povedeném závodu v Melbourne. Na startu se udržel před Bottasem za skvěle startujícím Hamiltonem, který si krátce po startu začal stěžovat na nedostatek přilnavosti. Do boxů zajel velmi brzo pro měkké pneumatiky, zatímco Vettel zůstal na trati ještě několik kol. Hamilton se navíc vrátil na trať za Verstappena, který ještě nebyl v boxech, za kterým byl zaseknutý dlouhou dobu, což Vettelovi umožnilo si na volné trati vybudovat dobrý náskok. Když konečně Vettel zajel do boxů, vrátil se na na trať před Verstappena s Hamiltonem a okamžitě jim začal ujíždět. Když konečně Verstappen zajel do boxů, Hamilton už ztrácel příliš mnoho a navíc za Verstappenem trpěly jeho pneumatiky.

Vettel od té doby kontroloval závod s rozumným odstupem a cílovou pásku proťal deset sekund před Hamiltonem. Ten se navíc posledních deset kol díval do zrcátek, protože se v nich začal hodně rychle zvětšovat vůz Valtteriho Bottase, který se nakonec ale do souboje nepustil.

Trošku neviditelný dnes byl Kimi Räikkönen, kterému to nejelo tak, jako jeho kolegovi. Po startu ze čtvrtého místa dojel na čtvrtém místě, přičemž se v závěru ohlížel přes rameno na dotírajícího Verstappena. Na konci ale vykouzlil nejrychlejší kolo závodu, které je zhruba o dvě sekundy a půl rychlejší, než to loňské. Někdo sice mohl čekat více, ale trať v Melbourne je celkem pomalá, nemá tolik rychlých zatáček a není příliš dlouhá, proto třeba v Číně budou rozdíly mnohem větší.

Verstappen startující z pátého udržel svou pátou pozici, ale oproti vozům před sebou vyzkoušel jinou strategii. Zůstal velmi dlouho na trati, tam, jak už jsme zmínili, trochu zdržel Hamiltona, a následně přezul na super-měkkou směs, která mu umožnila se v závěru přiblížit Räikkönenovi na měkké sadě, ale když se k němu dostal, tak už neměl na to, aby se dostal do DRS zóny a pokusil se o předjetí.

Massa po solidním výkonu dojel do cíle na šestém místě. Oproti tomu jeho kolegovi, nováčkovi Strollovi, se příliš nedařilo. Startoval poslední, během závodu párkrát předjel pár vozů na chvostu, párkrát se dostal do problémů a nakonec musel ze závodu odstoupit kvůli technickým problémům. Nebyl to ideální debut.

Na tento závod určitě bude chtít zapomenout také domácí hrdina Daniel Ricciardo. Po včerejší havárii v kvalifikaci musel měnit převodovku a měl startovat z patnáctého místa. Nicméně cestou na startovní rošt se porouchal elektronický senzor a musel být zatlačen zpět do boxů, kde se ho mechanici snažili dostat na trať, to se jim sice povedlo, ale až dvě kola po začátku závodu. Ricciardo se tak snažil dojet zbytek pole a dostal se do několika hezkých soubojů, nicméně nakonec musel odstoupit kvůli poruše motoru. Holt posbíral všechnu smůlu, kterou mohl.

Velmi špatný výsledek si z Austrálie odveze i Haas. Grosjean odstoupil asi dvacet kol před koncem s hořícím motorem a Magnussen chvíli po něm také. Odstoupil i Fernando Alonso, který po většinu závodu jel na bodovaném desátém místě. Pak se přes něj ale v rámci jedné cílové rovinky dostal Ocon s Hülkenbergem a Alonso odstoupil, kvůli problémům se zavěšením. Celkem nám odstoupilo 7 pilotů.

Výborný závod měly týmy Toro Rosso a Force India, kterým se oběma povedlo dojet do cíle s oběma vozy. Slušný závod měl i nováček Giovinazzi, náhrada Pascala Wehrleina, který dojel do cíle ve voze Sauber na solidním dvanáctém místě.

Pos Driver Team Points
1    Sebastian Vettel Ferrari 25
2    Lewis Hamilton Mercedes 18
3    Valtteri Bottas Mercedes 15
4    Kimi Raikkonen Ferrari 12
5    Max Verstappen Red Bull 10
6    Felipe Massa Williams 8
7    Sergio Perez Force India 6
8    Carlos Sainz Toro Rosso 4
9    Daniil Kvyat Toro Rosso 2
10    Esteban Ocon Force India 1
11    Nico Hulkenberg Renault 0
12    Antonio Giovinazzi Sauber 0
13    Stoffel Vandoorne McLaren 0
14    Fernando Alonso McLaren 0
15    Kevin Magnussen Haas 0
16    Lance Stroll Williams 0
17    Daniel Ricciardo Red Bull 0
18    Marcus Ericsson Sauber 0
19    Jolyon Palmer Renault 0
20    Romain Grosjean Haas 0
Sdílejte na:
Zavřít