ONLINE: Velká cena Austrálie 2017 (kvalifikace)

ONLINE: Velká cena Austrálie 2017 (kvalifikace)

Živý komentář ke kvalifikaci na Velkou cenu Austrálie 2017.

Kvalifikace začíná v 7:00.

Formule 1 je zpět a zrovna tak i naše živé komentáře. Dnes nás čeká první kvalifikace nové sezony a poprvé tak dostaneme možnost vidět novou generaci vozů jet naplno a dostaneme větší vhled do toho, kdo se letos řadí kam.

Ve většině volných tréninků byly nejrychlejší Mercedesy. Hamilton ovládl první i druhý trénink a to o poměrně značný náskok. Ve třetím tréninku byl na vrcholu Sebastian Vettel s náskokem téměř půl sekundy. Vypadá to tedy, že boj pole-position půjde hlavně mezi piloty Mercedesu a zřejmě se pokusí zapojit i Ferrari. Red Bull vypadá, že na tyto dva týmy trochu ztrácí.

Připomínám, že pro tento víkend nahradil Pascala Wehrleina Antonio Giovinazzi. Wehrleina tým odvolal kvůli obavám z nedostatku fyzické kondice po jeho havárii v závodě šampionů, který se konal letos v únoru. Wehrlein po nehodě musel vynechat první zimní test.

První závod sezony se samozřejmě jede v Austrálii v Melbourne, což je uliční trať, obvykle se používá jako normální silnice. Přes víkend se tedy její povrch s postupným pogumování lepší a s tím i klesají časy na kolo. Ze začátku víkendu si piloti stěžovalo na hodně prachu a omezovalo to jejich jízdy. Trať sama o sobě je středně rychlá, obsahuje několik ikonických šikan, obecně je zde potřeba více přítlaku. Piloti tu mají k dispozici dvě DRS zóny.

Williams má před kvalifikací napilno – Lance Stroll havaroval na konci třetího tréninku a na jeho voze se ještě stále pracuje. Na voze pracují i mechanici Kimiho Räikkönena, který před kvalifikací dostal nové baterie a ovládací elektroniku. Ve třetím tréninku měl problémy, toto by je mělo vyřešit.

Q1

18:00 – První část kvalifikace začala! Máme zelenou vlajku! Jedeme!

16:00 – Zatím všichni, kteří jsou na trati, vyjeli na ultra-měkké směsi, krom Räikkönena na super-softech. Prvním na trati byl Stoffel Vandoorne, který se po instalačním kole vrátil do boxů.

14:00 – Räikkönen s Vettelem jsou v měřených kolech, Räikkönen ale vyjel mimo trať a zkazil své kolo, jede do dalšího.

10:00 – Vandoorne musí do boxů, mají problémy s tlakem paliva, další smůla pro McLaren. Na čele je momentálně Bottas, druhý je Hamilton, třetí Vettel, čtvrtý Perez, pátý Massa, šestý Sainz. Ricciardo je nyní v prvním ostrém kole.

8:00 – Hamilton jde na první místo, Ricciardo jde na páté místo. Verstappen zablokoval kola a trošku vyjel mimo trať, ale v rádiu říká, že musí pokračovat, protože zatím je bez opravdu letmého času.

6:00 – Bez času jsou zatím Vandoorne, Palmer a Stroll, ten poslední ale momentálně jede své ostré kolo. Räikkönen je momentálně na desátém místě a vyjíždí znovu na trať na ultra-měkké směsi.

5:00 – Stroll zajel velmi pomalé kolo a je to zatím nejpomalejší měřený čas. Massa je momentálně na šestém místě, Hülkenberg se posunul v Renaultu na sedmé místo, osmý je Verstappen.

3:00 – V letmém kole je růžový vůz Estebana Ocona.

2:00 – Ocon jde na čtrnácté místo, Magnussen na sedmnácté. Räikkönen se posouvá na ultra-měkké směsi na druhé místo za Hamiltona.

1:00 – V letmém kole je i Antonia Giovinazzi, Alonso a Vandoorne. Giovinazzi pokazil kolo v předposlední zatáčce, Alonso se posouvá na dvanácté, Vandoorne pouze osmnáctý! Ericsson jde na čtrnácté místo!

0:00 – Čekáme ještě na poslední kolo od Jolyona Palmera v Renaultu. Dokončil kolo a je poslední.

KONEC Q1! Vypadávají 16. Giovinazzi, 17. Magnussen, 18. Vandoorne, 19. Stroll, 20. Palmer.

První část kvalifikace skončila, zajímavé je, že každý z pěti pilotů, kteří vypadli, jel v jiném voze. Vypadl nám jeden Sauber, jeden Haas, jeden McLaren, jeden Williams, jeden Renault.

Räikkönen se podle záznamů potýká s ne úplně poslušným předkem vozu, na což si také stěžoval, nemá tolik přítlaku na předku, kolik by chtěl. Problémy má také Red Bull, který nevypadá úplně stabilně při brzdění, což kdysi bývala jedna z jeho nejsilnějších stránek. Verstappen jakmile začal tlačit, tak blokoval kola při brzdění, na což u Red Bullu opravdu nejsme zvyklí.

U některých týmů vidíme obrovské rozestupy mezi jednotlivými piloty. Zatímco Hülkenberg je v Renaultu na pátém místě, Palmer je poslední. Podobné je to u Haasu, kde Grosjean je desátý a Magnussen až sedmnáctý.

Q2

15:00 – Druhá část kvalifikace začíná! Prvním na trati je Mercedes Hamiltona na ultra-měkkých pneumatikách.

13:00 – Na trati už je mnoho vozů, Hamilton s Bottasem jsou v měřených kolech, obě Ferrari také na trati a také na ultra-měkkých pneumatikách.

12:00 – Bottas jde do čela s časem 1:23.215, Hamilton ztrácí čtyři setiny a jde na druhé místo. Blízko okruhu je velký mrak a prší z něj, proto nyní na trati vidíme téměř všechny vozy.

10:00 – Räikkönen jde na třetí místo se ztrátou jedné a půl desetiny na Bottase, Vettel jde na čtvrté místo. Hamilton zajel svůj čas na použité sadě ultra-měkkých pneumatik.

9:00 – Ricciardo jde na páté místo, Verstappen na šesté, Perez na sedmé, Ocon na osmé.

8:00 – Nezapomeňme, že piloti zítra budou startovat na pneumatikách, na kterých nyní v Q2 zajedou nejrychlejší kolo, proto určitě Hamilton přezuje a vyjede znovu.

7:00 – Na sedmé místo jde Felipe Massa, je před oběma vozy Toro Rossa. Mraky se blíží nad okruh, teplota klesá.

6:00 – V odstupové zóně máme Hülkenberga, Grosjeana, Ocona, Alonsa a Ericssona. Alonso hlásí, že v předposlední zatáčce nyní ztratil výkon a zajíždí do boxů k mechanikům.

5:00 – Vettel je na trati znovu na nových ultra-měkkých pneumatikách. Všichni ostatní zatím v boxech.

4:30 – Verstappen míří zpět na trať. Společně s Hamiltonem byl jediným pilotem, který svůj nynější čas zajel na použité sadě pneumatik, proto dává smysl, že je zpět na trati.

3:00 – Vettel zůstává na čtvrtém místě, v posledním sektoru ztratil moc času, ale v prostředním sektoru zajel nejrychlejší čas ze všech.

0:00 – Čas vypršel, ale čekáme ještě na mnoho časů. Massa jde na sedmé, Grosjean na osmé, Perez na jedenácté a spousta dalších časů.

KONEC Q2! Vypadávají 11. Perez, 12. Hülkenberg, 13. Alonso, 14. Ocon, 15. Ericsson.

Infografika FOM lhala, Lewis Hamilton zajel své nejrychlejší kolo na nové směsi pneumatik, ne na použité. Nicméně úplně všichni včetně McLarenu si mysleli, že jede na použité. Nesmíme holt věřit všemu, co vidíme v televizi. :)

Jolyon Palmer si v rozhovoru hodně stěžoval na svůj vůz Renault. Palmer skončil poslední a v rozhovoru nadával na vše, co se našlo – brzdy, přítlak, trakce – všechno bylo „awful“. Mezitím Hülkenberg s tím samým vozem je na dvanáctém místě.

Q3

12:00 – Poslední část kvalifikace začíná! Ale déšť se velmi rychle blíží! Zřejmě už je to nevyhnutelné, Räikkönen už hlásí několik kapek, všichni jedou na ultra-měkké směsi.

10:00 – Na trati je většina vozů, jako první jedou Mercedesy a Ferrari. Bottas jede jako první z těchto čtyř, za ním Vettel, poté Hamilton a pak Räikkönen.

9:00 – Hamilton zajel nejrychlejší první sektor, druhý sektor také. Tohle bude těsné!

8:00 – Bottas jako první, překonává ho Vettel, Hamilton jde nyní na první místo! Räikkönen jde pouze na čtvrté místo s velkou ztrátou. Máme žluté vlajky! Ricciardo se roztočil a je v bariéře! A už máme červené vlajky! Domácí hrdina tak zřejmě velkou radost fanouškům kolem trati neudělal.

Za chvilku bude kvalifikace restartována.

8:00 – Kvalifikace je restartována! Máme zelenou!

7:00 – Na trať se zatím ale nikdo nežene.

6:30 – Až nyní na trať míří Romain Grosjean v Haasu.

6:00 – Zatím je stále jediným pilotem na trati.

5:00 – Grosjean je v letmém kole. Trať má prázdnou.

3:00 . Mercedesy zamířily na trať, Grosjean je pátý se ztrátou sekundy a půl na Hamiltona. Verstappen a Kvyat už také vyjíždí, Massa také, Sainz také a prostě už všichni jedou na trať, všichni na ultra-měkké směsi.

2:00 – Hamilton je v letmém kole. Bottas už také, jede kousek za ním. Hamilton už zajel nový nejrychlejší první sektor, Bottasovi se první sektor nepovedl, Bottas zajel nejlepší prostřední sektor. Poslední sektor rozhodne.

0:30 – Bottas jde na první místo a Hamilton je o tři desetiny rychlejší!

0:00 – Verstappen jde na páté místo, Räikkönen zůstává čtvrtý, Vettel se zlepšuje a jde na druhé místo!

KONEC KVALIFIKACE! Pole-position získává Lewis Hamilton, Sebastian Vettel ho doplní v první řadě. Na třetím místě je Valtteri Bottas, čtvrtý je Kimi Räikkönen s poměrně velkou ztrátou, tato kvalifikace se mu zřejmě úplně nepovedla. Na pátém místě je Verstappen, šestý je Grosjean, sedmý Massa, osmý Sainz, devátý Kvyat a první desítku uzavírá Ricciardo.

Hamilton získal 62. pole-position své kvalifikace, Bottas zjistil, jak rychlý Hamilton doopravdy je, Ferrari se dotáhlo, ale ne dost, Red Bull ztrácí. Tak by se dala shrnout dnešní kvalifikace. My děkujeme za sledování a zítra ráno se uvidíme při závodě!

Sdílejte na:
Zavřít