Zmizelé závody: Velká cena Jižní Afriky

Zmizelé závody: Velká cena Jižní Afriky

Dnešní zmizelé závody budou patřit Velké ceně Jižní Afriky, tedy závodu, proti němuž byl vyvíjen značný tlak veřejnosti ve snaze o jeho vyškrtnutí z kalendáře Mistrovství světa Formule 1, a nakonec o jeho osudu rozhodly až peníze.

První Velká cena Jižní Afriky se konala v samotném závěru roku i sezony 1962, když se závod odjel 29. prosince na Prince George Circuit v East Londonu, přičemž se z vítězství radoval Graham Hill na BRM. V East Londonu se závodilo již před touto velkou cenou. Okruh hostil motoristické soutěže s přestávkami už ve třicátých letech 20. století. Diváci mohli sedět v přírodním amfiteátru s krásným výhledem nejen na trať pod sebou, ale také i na Indický oceán a vychutnávat si souboje.

Mistrovské velké ceny se v East Londonu konaly pouze tři. Kromě zmíněné historicky první, v roce 1962, se proháněly monoposty Formule 1 na Prince George Circuit i v následující sezoně. Závod, který se opět konal na sklonku roku, 28. prosince, opanoval Jim Clark a získal také mistrovský titul. Poslední mistrovskou velkou cenu hostil East London po roční pauze v sezoně 1965 a zvítězil opět Clark na Lotusu. Tentokrát se nejednalo o závěrečný závod sezony, nýbrž o velkou cenu, která novou sezonu otevírala, a to hned na počátku nového mladého roku 1. ledna.

Následovala další jednoletá pauza, aby se v sezoně 1967, opět na počátku nového roku, královna motorsportu do Jižní Afriky vrátila. Tentokráte se už ale velká cena konala na jiném okruhu. Závodilo se na trati Kyalami, která se nachází dvacet kilometrů od Johannesburgu. V Kyalami se závodilo od roku 1967 do roku 1985, přičemž velká cena ze sezony 1981 nebyla započítávána do mistrovství světa Formule 1 kvůli neúčasti týmů stojících za FISA.

Za připomenutí stojí také hned následující ročník 1982, kdy se jezdci, kvůli novým podmínkám týkajících se superlicencí, rozhodli stávkovat a neúčastnit se prvního tréninku. Závod se nakonec odjel a zvítězil v něm Alain Prost na Renaultu, ale humbuk, vyvolaný bojkotem jezdců a následných protiopatření šéfa FISA Jeana-Marie Balestreho, nějakou dobu ještě trval. Předchozí kontroverzní závod vystřídal tedy další kontroverzní závod.

To vše ale nic není oproti boji proti politickému režimu v Jižní Africe – apartheidu. Kvůli politice rasové segregace volala veřejnost po zrušení Velké ceny Jižní Afriky. Okruh v Kyalami byl ale velmi oblíbený a do historie se zapsala řada vzrušujících závodů, které se zde konaly. Navíc v sedmdesátých letech 20. století měla Jižní Afrika své zastoupení na závodních drahách v podobě Jodyho Schecktera, který zvítězil v domácím závodě v sezoně 1975, a dokonce v roce 1979 získal mistrovský titul. Stále hlasitější volání veřejnosti mělo za následek, že se závod z roku 1985 nevysílal v televizi, což mělo zase za následek velké finanční ztráty. Proto se zde od následujícího roku nejelo.

Formule 1 se do Kyalami vrátila po změně poměrů v období let 1992-1993 na značně modifikovaný okruh, který však nedosahoval kvalit původní verze, a tak Formule 1 africkou zemi i kontinent opustila a dodnes se do něj nevrátila. Můžeme ale vzpomínat na vítězství, kterých zde dosáhly takové hvězdy, jakými jsou Niki Lauda, Alain Prost, Jackie Stewart či například Gilles Villeneuve. 

Sdílejte na:
Zavřít