Berlín ePrix: Závod na Karl-Marx-Allee dostal od senátu červenou, alternativou je Tempelhof

Berlín ePrix: Závod na Karl-Marx-Allee dostal od senátu červenou, alternativou je Tempelhof

Závod Formule E v centru Berlína se těšil velkému úspěchu, proto rozhodnutí senátu o zrušení akce na Karl-Marx-Allee je velmi překvapivé. Jednou z alternativ je návrat na Tempelhof, ale ani tato možnost není bezproblémová….

I přesto, že vstupenky na Berlínskou ePrix, která je naplánovaná na 10. června, jsou již od půlky prosince v prodeji, tak v neděli dopoledne informoval Tagesspiegel o tom, že se letos nebude závodit na Karl-Marx-Alle, jak bylo původně plánováno. Stojí za tím nové obsazení senátu, které se závody v ulicích města nesouhlasí.

„Automobilové závody by se měly konat jen na tratích tomu určených. Jsem velmi rád, že nový senát byl proti závodu v centru města. Lidé bydlící okolo Karl-Marx-Allee byli vystaveni masivnímu omezení kvůli výstavbě, průběhu a demontáži a omezovalo to jejich osobní prostor,“ vysvětlil důvody rozhodnutí o přesunu ePrix mluvčí dopravního sektoru strany Svazu 90/Zelených Jonannes Schneider, jehož slova citovala německá webová stránka e-formel.de

Vrátí se Formule E na Tempelhof?

Otázku zůstává, kde se nakonec závod bude konat, pokud tedy nebude zrušen úplně. Na začátku loňského února se rozhodovalo, zda se pojede právě na Karl-Marx-Allee nebo připadala v úvahu také nově navrhovaná trať vedoucí po ulici 17. Juni, která by nabídla dech beroucí kulisu plnou historických památek, jako je vítězný sloup, Braniborská brána a zámek Bellevue. Jenže i druhá jmenovaná možnost se nachází ve stejné části města jako Karl-Marx-Allee, tedy ve správním obvodě „Mitte“.

Berliner Zeitung píše, že senát prosazuje návrat elektrických formulí na bývalé letiště Tempelhof, na kterém se závodilo v premiérové sezóně v roce 2015. Ovšem i tato alternativa má háček, a tím jsou uprchlíci, kteří jsou ubytováni v letištních halách. Tudíž i tam je hrozba blokace závodu stranou Zelených.

„V zásadě nebyl letošní závod Formule E zrušen. Je pravdou, že se závod nebude konat na Karl-Marx-Allee. Zasedání senátu pro životní prostředí, dopravu a ochranu klimatu nyní jedná s pořadateli závodu o možných alternativách,“ zněla slova berlínského senátu na pondělní tiskové konferenci, jenž potvrdil možnost konání závodu na bývalém letišti.

Podle informací, které má e-formel.de, bychom se měli dozvědět konečný verdikt v průběhu tohoto týdne.

Po oficiálních prohlášeních senátu vše ale směřuje k tomu, že se tento rok v Berlíně Formule E neobjeví. V zásadě s tím počítá i sportovní ředitel šampionátu Benoit Dupont.

„Zrušit to by byla škoda, ale jsme důmyslní,“ zkonstatoval Dupont.

Návrh trati kolegy z e-formel.de: Ernst-Reuter-Ring

Redaktor Tobias Bluhm našel další zajímavou alternativu, kde by se mohlo závodit. Vozy by se proháněly na náměstí Ernsta Reutera (Charlottenburg). Rozložení trati se podobá tomu loňskému.

Rovinka se startem/cílem by se nacházela naprotilehlé straně ulice 17. Junii, přímo před hlavní budovou Technické univerzity, dále se pojede směrem na východ až k Braniborské bráně.

Tomuto návrhu by také hrál do karet fakt, že se nachází v místě, kde jsou firemní budovy, které jsou o víkendu prázdné a víceméně by to nenarušilo ani dopravu.

Prodej vstupenek

Prodej na stránkách Ticketmaster.de byl dočasně zastaven. Ale jelikož prodej byl odstartovaný na konci loňského roku, tak někteří fanoušci je už mají doma a právě ty pořadatel žádá o trpělivost: „Okruh pro Berlínskou ePrix 2017 se přesouvá. V nacházejících dnech budou vlastníci vstupenek informování o všech detailech – prosíme o pochopení!“

Sdílejte na:
Zavřít