ROC 2017: Šampionem šampionů se stal Montoya, Wehrlein boural

ROC 2017: Šampionem šampionů se stal Montoya, Wehrlein boural

V sobotu se v Miami odehrál první den Závodu šampionů. Kategorii jednotlivců si podmanil bývalý pilot F1 Juan-Pablo Montoya. O rozruch se postaral junior Mercedesu Pascal Wehrlein, který boural s Felipem Massou.

V letošním ročníku Závodu šampionů je hned několik zástupců z řad – ať už současných, nebo bývalých – pilotů Formule 1. Do vozů usedli Sebastain Vettel, Pascal Wehrlein, Felipe Massa, Jenson Button, David Coulthard, Juan-Pablo Montoya, Scott Speed a Alexander Rossi.

Ačkoliv si obhájce loňského titulu Šampiona šampionů Vettel připsal jedno vítězství, tak to nestačilo na postup ze základní skupiny.

„Byl jsem celkem překvapený. Ale stane se. Bavilo mě to, ale teď už je konec a já se můžu jít převléknout,“ byla Němcova reakce po vypadnutí ze skupiny.

Ve skupině B se postaral o pozdvižení junior Mercedesu a pilot Sauberu Pascal Wehrlein, jenž kolidoval s Felipem Massou. Ačkoliv nehoda vypadala strašidelně, tak Wehrlein i jeho spolujezdec vyvázli bez zranění.

„Replay jsem ještě neviděl. Na konci rovinky jsem se Felipeho nějak dotknul. Dotkli jsme se pneumatikami a proto ten přemet. Ale důležité je, že jsme všichni v pořádku,“ popsal mistr světa DTM nehodu ze svého pohledu a Brazilec k tomu dodal: „Byl jsem na mé straně. A ale myslím si, že se dotkl zdi nebo se něco pokazilo na jeho autě.“

Pascal Wehrlein and his passenger walked away from a big crash at #ROCMiami. https://t.co/x1mXvlxydi

— Race Of Champions (@RaceOfChampions) 21. ledna 2017

Zatímco oba Němci vypadli již v základní skupině, tak Massa se dokázal spolu s Coulthardem a Montoyou probojovat až do semifinále.

Jenson Button skončil ve čtvrtfinále, ve kterém nestačil bývalého pilota WRC Toma Kristensena.

„Už je to dlouho, co jsem něco vyhrál… opravdu dlouho.“ povzdychl si britský šampion F1 z roku 2009.

Do finále se nakonec dostal Montoya s Kristensenem, při čemž právě první jmenovaný se mohl radovat z titulu Šampion šampionů.

„Jsem šťastný jako blecha. Nikdy předtím jsem se této akce nezúčastnil a moje manželka mi řekla ‚Chci, abys lépe závodil‘. Přelézáte z auta na rally, do bugin a KTM, je to parádní,“  neskrýval nadšení nově korunovaný Šampion šampionů Montoya.

„Nejprve bych chtěl poděkovat všem, kteří sem dnes přišli. Fredrik Johnson a všichni  organizátoři Závodu šampionů dali dohromady tuto úžasnou akci. Je to neuvěřitelné. Teď lituji, že jsem se nikdy před tím ničeho takového nezúčastnil. Byla to skvělá zkušenost.“

„Není to naše práce, je to jen zábava. Ale když nastoupíte na start, tak chcete zahřát pneumatiky a brzdy. Přemýšlíte, jak pustíte spojku a co uděláte v první zatáčce. Je neuvěřitelné, jak jste soustředění. Je to jako kvalifikace. Nevím, co mě nastartovalo. Nebylo to o hrdosti. Prostě jsem se ptal lidí, co dělají. Tímto způsobem jsem si přidával věci do databáze, co mám dělat.“  uvedl Montoya. „Těsně před finále jsem mluvil s Davidem Coulthardem a zeptal jsem se ho, zda musím v autech přeřazovat, protože jsem neměl tušení. Dopadlo to dobře. Muselo to být štěstí začátečníka.“

Závod šampionů pokračuje dnes od 18 hodin závodem národů.

Rozdelění do skupin

Skupina A

Tým  Jezdec Jezdec
USA NASCAR Kurt Busch Kyle Busch
USA IndyCar Ryan Hunter-Reay Alexander Rossi
USA RallyX Travis Pastarna Scott Speed
ROC Factor Kanada James Hinchcliffe Stefan Rzadzinski

 

Skupina B

Tým Jezdec Jezdec
Velká Británie Jenson Button David Coulthard
Německo Sebastian Vettel Pascal Wehrlein
Seveřané Tom Kristensen Petter Solberg

 

Skupina C

Tým Jezdec Jezdec
ROC Factor Latinská Amerika Heilio Castroneves Gabriel Glusman
Brazílie Tony Kanaan Felipe Massa
Kolumbie Juan Pablo Montoya Gaby Chaves
Sdílejte na:
Zavřít