GP3: Charles Leclerc v Abu Dhabi nebodoval, přesto je šampionem

GP3: Charles Leclerc v Abu Dhabi nebodoval, přesto je šampionem

O šampionovi se rozhodlo již v prvním sobotním závodu víkendu. Oba favorité Leclerc a Albon havarovali, což znamenalo, že Monačanův bodový náskok nebyl v neděli již k dotažení.

V juniorské formuli GP3 nebylo před posledním podnikem v Abů Dhábí ještě definitivně jasno, o zisku titulu Charlese Leclerca ale málokdo pochyboval. Jezdec týmu ART přicestoval do Arábie s náskokem 29 bodů na týmového kolegu Alexa Albona a stačilo mu tedy dojet jednou na lépe bodovaných místech.

Thajec Albon dokázal v kvalifikaci svůj odstup o čtyři body snížit. V pátek si zapsal  svou třetí pole-position sezony, zatímco talent z Monaka Leclerc poněkud zklamal „pouze“ pátým časem za Dennisem, Aitkenem a De Vriesem.

Přesto měl Leclerc v sobotu ráno na startu úvodního závodu realistickou šanci stát se již po nastávajících 18 kolech novým šampionem, následníkem Gutierrezze, Bottase, Kvjata a Ocona. Start v liduprázdném futuristickém areálu (tolik k zájmu „zasvěceného“ publika na rabském poloostrově) Yas Marina vyšel nejlépe Albonovi. Aitken, De Vries a Dennis ho ovšem hned začali atakovat, zatímco se podivuhodně zdrženlivý Leclerc z prvního kola vrátil za Ferruccim jen jako šestý. Pole se poté roztáhlo a GP3 zase jednou prezentovala nezáživný „husí pochod“. O zpestření se postarala až (zcela nesportovní a  zbytečná) neutralizace po lehkém uklouznutí Calderonové o poločas závodu. Alex Albon přišel o svůj dvousekundový náskok  a krátce po re-startu i o vedení, když se před něj protlačil Aitken.  Dvě kola později se Thajec probojoval zpět na první místo, Aitken ovšem kontroval a Albon při pokusu o obranu vletěl přes obrubník šikany do soupeře, přičemž si ulomil zadní kolo. Leclerc se tedy v tomto okamžiku stal mistrem!

První místo v závodě převzal Nyck De Vries před Dennisem, Ferruccim a poněkud bezbarvým novým šampionem. Leclerc se pak čtyři kola před cílem přeci jen pokusil o útok na třetí místo, akce ovšem skončila kontaktem s Ferruccim a i druhý z favoritů skončil s poškozeným vozem mimo klasifikace. Týmový kolega De Vries až do cíle nechyboval a vyhrál svůj druhý závod GP3 před Dennisem a Aitkenem.

Sezonu 2016 uzavíral nedělní sprint, do kterého směl z pole-position vyrazit Rus Konstantin Terešenko. Jezdec Adriana Campose v sobotu získal osmým místem své první body vůbec – tolik ohledně jeho potenciálu… Poleman skutečně dokázal hned v první zatáčce ztratit tři a na následující rovince další čtyři místa, zatímco se před ním seřadili Hughes (DAMS), Aitken (Arden), Fukuzumi (ART), Dennis (Arden), Schothorst (Campos), Palou (Campos) a Joerg (DAMS) . Ještě během prvního kola o sebe ovšem na dlouhé rovince zavadili Albon s Calderonovou. Thajec letěl za vysoké rychlosti do svodidla, jediné děvče GP3 vzdalo s ohnutým závěsem a před lídra se usadil na tři kola Safety Car. Zbývajících 11 kol  po re-startu Jake Hughes nepustil ani jednoho ze soupeřů do svého závětří a s přehledem vyhrál svůj druhý závod GP3 před těsně semknutou skupinou sestávající z Aitkena, Fukuzumiho, Dennise, Paloua a Terešenka.  

Čerstvý šampion Leclerc se z chvostu pole dokázal probojovat kupředu až na deváté místo a právem se těší na postup do GP2.

Konečný stav šampionátu GP3 sezony 2016

1. Charles Leclerc, ART               202 b.
2. Alexander Albon, ART             177 b.
3. Antonio Fuoco, Trident             157 b.
4. Jake Dennis, Arden                  147 b.
5. Jack Aitken, Arden                   146 b.
6. Nyck de Vries, ART                  133 b.
7. Nirei Fukuzumi, ART                  91 b.      
8. Jake Hughes, DAMS                  90 b.
9. Matt Parry, Koiranen                   82 b.
10. Arjun Maini, Jenzer                   50 b.

Sdílejte na:
Zavřít