Williamsová a Stroll se shodují: O angažování nerozhodly peníze, ale talent

Williamsová a Stroll se shodují: O angažování nerozhodly peníze, ale talent

Ačkoliv Lance Stroll vyhrál všechny juniorské série, tak ho kritici označují za platícího jezdce. To ale sám Stroll vyvrací slovy, že si místo ve Formuli 1 zasloužil díky svému talentu.

Ve čtvrtek stáj Williams potvrdila, že pro ně bude příští rok závodit po boku zkušeného Valtteriho Bottase syn kanadského miliardáře a podnikatele Lawrence Strolla.

To zvedlo vlnu reakcí, při čemž se ozvalo i spousta kritiků, kteří tvrdí, že je to jen další platící jezdec. Ale zdá se jako by přehlíželi dost zásadní fakt, a to, že tento mladík vyhrál od roku 2014 ve všech závodních sériích titul. Tento rok dokonce nedal svým rivalům v evropské Formuli 3 šanci a zajistil si titul s náskokem 187 mistrovských bodů na druhého Němce Maximiliana Günthera.

Sezóna Formule 3 čítá celkem třicet závodů na deseti okruzích. Stroll stál na stupních vítězů celkem dvacetkrát. Získal jedno třetí místo, pět druhých míst a z vítězství se radoval čtrnáctkrát.

„Každý má svůj vlastní názor a na tom nemůžu nic změnit. Pocházím z bohaté rodiny a to také nepopírám,“ připouští osmnáctiletý Kanaďan, ale vyvrací pochybnosti některých lidí, že své místo dostal jen díky penězům. „Ale věřím, že jsem dostal šanci ve Formuli 1, protože jsem vyhrál každý šampionát, ve kterém jsem nastoupil. Vyhrál jsem Formuli 4. Šel jsem na Nový Zéland a vyhrál Toyota Racing Series. V roce 2016 jsem vyhrál evropskou Formuli 3.“

Letos FIA změnila pravidla ohledně super licence. Pokud chce pilot závodit v královské třídě, tak musí být plnoletý, v nižších sériích nasbírat během tří let 40 mistrovských bodů a absolvovat 300 kilometrů v monopostu F1.

„Nyní FIA zavedla pravidla pro super licenci, aby si člověk nemohl prostě jen tak zaplatit cestu do Formule 1. Musíte přesvědčit a vyhrát juniorské série. To je vše, co k tomu můžu říct. Nechci říct, kdy přesně budu schopen dokázat, že tu nejsem jen kvůli penězům. Záleží to na mnoha faktorech a spoustu detailech, které se musí sladit,“ připomíná Stroll, který splnil všechna kritéria potřebná pro zisk „řidičského průkazu“ na Formuli 1.

Zástupkyně šéfa týmu Claire Williamsová upozorňuje, že u stáje z Grove při rozhodování, koho tým angažuje, nikdy finanční dispozice uchazečů nerozhodovaly. U nováčka Strolla hlavní roli hrály jeho výkony na trati.

„Vím, že tam bylo hodně komentářů ohledně Lanceho. Ale chci jasně říct, že byl Williams v posledních letech týmem, který jasně říkal, že naše rozhodnutí ohledně výběru jezdců neovlivňovaly finanční aspekty. Ani tento rok to nebude jinak,“ uvedla Williamsová.

Britka také naráží na skutečnost, že peníze auto neřídí, k tomu je potřeba talent: „Buď máš talent, nebo ne. Myslím si, že Lance dokázal, že talent má a místo ve Formuli 1 si zaslouží. Příští rok musí odvést ve formuli 1 práci, a to taky udělá.“

Williamsová je připravená na to, že bude ze začátku dělat chyby. Přeci jen, jak staré přísloví říká: učený z nebe nepadá a také, že se člověk chybami učí.

„Pro Lanceho to bude debutový rok v F1. V zákulisí odvádíme spoustu práce (testovací program s monopostem z roku 2014), abychom se ujistili, že bude připravený, jak nejlépe to bude možné, na to jet příští rok do Melbourne.“

Britka si kvality svého nového svěřence nemůže vynachválit: „Je velmi zdatný, extrémně inteligentní a tvrdě pracuje. Za uplynulých dvanáct měsíců, ve kterých jsem měla tu čest být v Lancově společnosti, jsem o něm zjistila jednu věc, a to, že jeho pracovní morálka je na špičkové úrovni. Jsem si jistá, že bude chybovat, ale to je nevyhnutelné. Ale vypozorovali jsme, že se ze svých chyb velmi rychle učí,“ dodala čtyřicetiletá rodačka z Windsoru.

Sdílejte na:
Zavřít