ONLINE: Velká cena Japonska 2016

ONLINE: Velká cena Japonska 2016

Živý komentář k Velké ceně Japonska 2016. Pro načtení nejnovějšího komentáře znovu načtěte stránku.

Závod začíná v 7:00

Dobré brzké nedělní ráno! Vítejte u dnešního živého komentáře k Velké ceně Japonska na Suzuce. Kvalifikaci, která se rozhodovala až do poslední chvíle, vyhrál Nico Rosberg, který o 13 tisícin sekundy porazil Lewise Hamiltona.

V druhé řadě bude za Mercedesy stát Räikkönen a Verstappen. Vettel obdržel penalizaci za nehodu s Rosbergem z Malajsie a odstartuje ze sedmého místa. Penalizace dostali i Button a Wehrlein. Button před závodem měnil motor, Wehrlein převodovku. Wehrlein odstartuje tak jako tak z posledního, Button z 21. místa. Převodovku musel měnit i Kimi Räikkönen, který tak bude startovat po skvělé kvalifikaci až z osmého místa.

Shrnutí z kvalifikace si můžete přečíst zde, živý komentář zde.

V Japonsku se samozřejmě jede na old-school Suzuce, která se může pyšnit neobyčejnou podobou tratě ve tvaru osmičky, neuvěřitelnou atmosférou a nepředvídatelným počasím. Pro informace a zajímavosti o trati byste měli zamířit sem.

Před závodem je nad tratí zataženo, před závodem lehce pršelo a část okruhu je stále vlhká. Piloti možná budou mít problémy s kluzkou tratí a nízkými teplotami.

START

 TOP10 bude startovat na měkkých pneumatikách z druhé části kvalifikaci, ale zbytek pole má různé strategie. Někteří mají tvrdou směs, někteří středně-tvrdou, někteří měkkou.

ZK – A zahřívací kolo už bylo zahájeno, Nico Rosberg se odlepuje jako první ze své startovní pozice, zbytek pole ho následuje. 

ZK – Vozy už se seřazují na poli.

1/53 – Pět červených světel zhaslo a Velká cena Japonska je odstartována! Hamilton měl příšerní start, Ferraro se obě dostala před něj včetně všech před nimi. Pořadí: ROS, VES, PER, RIC, VET, HUL, RAI, HAM. Vettel jde před Ricciarde před zatáčkou 130R! To je čtvrté místo pro Němce.

2/53 – Osmý Hamilton zatím pouze sleduje záda Räikkönena, který se snaží najít cestu kolem Hülkenberga. Vettel nyní tlačí na třetího Pereze, který výborně odstartoval.

3/53 – V nájezdu do první zatáčky Vettel útočí a už je na třetím místě! Rosberg zajel nejrychlejší kolo. Slyšíme rádiovou komunikaci od Hamiltona k týmu: „Sorry guys…“. DRS je v tomto kole povoleno.

4/53 – Rosberg zajel další nejrychlejší kolo. Mezitím se za ním Perez brání dotírajícímu Ricciardovi. Fernando Alonso mezitím zaútočil na Massu do první zatáčky a moc se do ní nevešel a vyjel mimo trať.

6/53 – Nico Rosberg už má poměrně velký náskok. Räikkönen konečně předjíždí Nica Hülkenberga po vnějšku první zatáčky.

7/53 – O kolo po Räikkönenovi Hülkenberga předjel i Lewis Hamilton.

8/53 – Momentální pořadí: ROS, VES, VET, PER, RIC, RAI, HAM, HUL, GRO, GUT, KVY, SAI, BOT, MAS, ALO,  PAL, ERI, MAG, NAS, OCO, WEH.

9/53 – Kimi Räikkönen vyjel mimo trať na umělý trávník a měl štěstí, že neskončil ve štěrku. Předtím velmi těsně pronásledoval Ricciarda. Nyní však zase něco ztratil. Nicméně poměrně rychle je Räikkönen opět pod sekundu za Ricciardem a vyvíjí tlak znovu.

10/53 – Vettel mezitím na třetím místě vytrvale po malých krůčcích stahuje náskok Verstappena, ten si stěžuje, že už má problém se zadními pneumatikami. Fernando Alonso je v boxech pro tvrdou směs pneumatik.

11/53 – Verstappen i Ricciardo jsou v boxech pro tvrdou směs pneumatik! Verstappen měl naštěstí dostatečný náskok na to, aby nezdržel Ricciarda. Ricciardo se na trati vynořil za Sauberem, na poslední chvíli zkusil zaútočit do vlásenky a jakžtakž se to povedlo, i když to vypadalo, že si není moc jistý. Gutierrez v boxech taktéž.

12/53 – Räikkönen už je nalepený za Perezem na třetím místě. Nico Rosberg na konci kola zajíždí do boxů, nasazuje tvrdou směs pneumatik, Vettel také v boxech, Perez také, Räikkönen také.

13/53 – Perez se vrátil na trať až za Ricciardem, tomu se dřívější zastávka vyplatila. Ricciardo ale udělal chybu při útoku na Palmera na osmém místě, ihned se na něj dotáhl Perez s Räikkönenem.

14/53 – Hamilton v boxech, Räikkönen útočí na Pereze, který útočil na Palmera! Räikkönen na cílové rovince získal dvě pozice. Nicméně nejspokojenější bude Hamilton, který využil pozdního pitstopu a bojů mezi zmiňovanými a je na trati po pitstopu před Perezem i Räikkönenem!

15/53 – A Hamilton se nyní posouvá na šesté místo před Ricciarda a o pár zatáček později předjíždí i Massu, který ještě nebyl v boxech. Ricciarda dojel už i Räikkönen. Ricciardo Massu předjíždí v zatáčce Spoon, zjevně jeho oblíbená předjíždějící lokace.

16/53 – Hamilton mezitím předjíždí i Bottase. Räikkönen opět do první zatáčky předjíždí Massu. Hodně předjíždění i na čele závodu! To se nám líbí! Perez útočí na Massu do vlásenky, ale nedaří se mu dostat před něj.

17/53 – Ricciardo do první zatáčky předjíždí Bottase, o kousek pozadu předjíždí Perez Massu.

18/53 – Räikkönen se posouvá na šesté místo po předjetí Bottase.

19/53 – Perez je nyní za sedmým Bottasem a snaží se najít cestu kolem něj. A Force Indie útočí do první zatáčky, Perez se posouvá na sedmé místo. Mezitím Rosberg ve vedení vůbec není nějak extra rychlý, má náskok pouhé tři a půl sekundy na Verstappena, kterého vytrvale stahuje Sebastian Vettel. Button v boxech.

20/53 – Momentální pořadí: ROS, VES, VET, HAM, RIC, RAI, PER, BOT, HUL, MAS, PAL, GRO, ERI, MAG, NAS, KVY, ALO, SAI, GUT, OCO, BUT, WEH.

22/53 – Momentálně čtvrtý Hamilton zajíždí rychlejší časy než Rosberg ve vedení s volnou tratí před sebou. Räikkönen se nyní snaží dostat pod tlak Ricciarda, ten ale jede solidně a Finovi se nedaří dostatečně dotáhnout.

24/53 – Verstappen opět hlásí, že začíná ztrácet přilnavost na zádi svého vozu. Kvyat v boxech z patnáctého místa, vrací se na předposledním místě.

26/53 – Velké zablokování kol od čtrnáctého Nasra, Alonso se množství kouře od kol skoro lekl, nicméně nyní ho předjíždí do zatáčky 130R, Nasr zpomalil a využil toho i Sainz, který se před něj dostal taktéž. Sainz nyní tlačí na Alonsa.

27/53 – Räikkönen v boxech, byl velmi blízko za Ricciardem, Ferrari se radši pokouší o undercat, Kimi nyní může využít prázdné trati před sebou a až Ricciardo bude v boxech, Räikkönen bude mnohem blíž a rychlejší. Souboj mezi Španěli mezi Alonsem a Sainzem, nakonec Sainz vyjel mimo trať a opět se to uklidnilo. Bottas byl v boxech, pomalá zastávka kvůli pomalé výměně vpravo vzadu.

28/53 – Verstappen si opět stěžuje na zadní pneumatiky, Massa se pokusil zaútočit do první zatáčky na desátého Sainze, ale neúspěšně.

29/53 – Max Verstappen v boxech pro další tvrdou směs pneumatik. RIcciardo také hlásí, že mu odchází pneumatiky, Räikkönen zajel nejrychlejší kolo závodu. Během pitstopů si Williamsy vyměnili pořadí a nyní jede Massa před Bottasem, Massa právě předjel Sainze a jde na desáté místo.

30/53 – Rosberg v boxech na tvrdé sadě pneumatik, vrací se na třetím místě šest a půl sekundy za Hamiltonem. Vettel na moment přebírá vedení závodu. Perez je v boxech pro středně-tvrdou směs pneumatik. Räikkönen zajíždí další nejrychlejší kolo závodu.

31/53 – Vettel si stěžuje na Manor o kolo pozadu, že ho zdržuje. A o půl kola později si stěžuje i na Sauber.

33/53 – Ricciardo v boxech a je to velmi pomalý pitstop, přes 5 sekund! Zdržení u výměny kola.

34/53 – Hamilton v boxech taktéž. Na trať se vrací kousíček před létajícím Räikkönenem, který ho díky brzkému pitstopu a velmi rychlým časům opět dohnal.

35/53 – Sebastian Vettel v boxech, přezouvá na měkkou směs pneumatik a vrací se před Räikkönenem a za Hamiltonem! Pomůže měkká směs Vettelovi získat pódium? Všichni před ním mají tvrdou směs. Ricciardo na šestém místě nyní zajel na nových pneumatikách nové nejrychlejší kolo.

36/53 – Vettel na nových měkkých pneumatikách má neuvěřitelný přítlak a je už velmi blízko za Hamiltonem.

37/53 – Vettel zajel nejrychlejší kolo závodu a je přímo za Hamiltonem, ten ale jede solidní defenzivní jízdu. Pokud se Vettelovi nepodaří předjet Hamiltona brzo, pak by jeho měkké pneumatiky mohly velmi rychle odejít a to by pro něj byl velký problém.

38/53 – Hamilton s Vettelem se nyní prodírají provozem o kolo pozadu. Vettel na rádiu říká týmu, že Hamilton je na rovinkách příliš rychlý, než aby mohl něco zkusit.

40/53 – Hamilton má nyní náskok asi sekundu a půl na Vettela a má tak prostor dohánět Verstappena na druhém místě, který o necelých 6 sekund napřed.

41/53 – Verstappen si stěžuje na vozy o kolo pozadu, tým odpovídá, že na tom pracuje. Problém na Suzuce je ten, že trať je velmi úzká a není vždy jednoduché klidit se z cesty.

42/53 – Dvě a půl sekundy nyní od sebe dělí Hamiltona a Verstappena. Verstappen poté ztrácí 5 sekund na Rosberga. Dokáže Hamilton předjet Verstappena a zkusit ještě chytit Rosberga?

43/53 – Vettel i Verstappen si vytrvale stěžují na další a další vozy o kolo pozadu, které je zdržují.

45/53 – Hamilton už je pouze něco přes sekundu za druhým Verstappenem.

47/53 – Hamilton už je nalepený na Verstappena, ale nyní je na hlavní rovince příliš daleko.

48/53 – Ani o kolo později se mu to na hlavní rovince nedaří.

49/53 – Verstappen má dobrou trakci při nájezdech na rovinky a Hamilton se na nic nezmůže. Nyní se ale oba blíží k provozu o kolo pozadu. Palmer se ale rychle klidil z cesty a to doslova – vyjel mimo trať.

51/53 – Vypadá to, že Hamiltonovi došel dech a nápady. Verstappen jede bezchybně a hlídá si záda.

52/53 – Hamilton útočí na Verstappena do šikany, ale Verstappen se opět hýbe při brzdění a Hamilton musel vyjet mimo trať a vyhnout se nehodě.

53/53 – Poslední kolo! Nico Rosberg si odjel pohodlný závod na čele a má dalších 25 bodů v kapse! Ještě navyšuje svůj náskok v šampionátu na Hamiltona, pro kterého to začíná vypadat špatně. Na druhém místě dojíždí Verstappen, na třetím Hamilton, čtvrté místo získal Vettel, páté Räikkönen, šesté Ricciardo…

Nicméně se dvěma piloty na pódiu si Mercedes zajistil zisk poháru konstruktérů 2016! Gratulujeme!

 

Zajímavostí dnešního závodu je, že všechny vozy dojely do cíle!

Kompletní výsledky připravujeme…

Sdílejte na:
Zavřít