GP3 v Malajsii: Charles Leclerc si připravil mečbol

GP3 v Malajsii: Charles Leclerc si připravil mečbol

Testman Haasu-F1 a dorostenec Akademie Ferrari, Charles Leclerc udělal i v Malajsii všechno správně: sice žádný ze závodů nevyhrál, přesto mohl opustit Sepang International Circuit, kde Formule GP3 nastoupila vůbec poprvé, spokojeně. Jeho velký soupeř, Ital Fuoco zažil slabý víkend a Thajec Albon má před posledním podnikem 29 bodů ztráty…

Základní kámen pro zisk vysokého počtu bodů položil pilot týmu ART již v kvalifikaci. Tak jako často, si zde dojel pro pole-position a pro bonus čtyř bodíků. S ohledem na celkový stav šampionátu ho musely zajímat již jen výsledky týmového kolegy Albona a jezdce Tridentu, Fuoca. Zatímco se Anglo-Thajec kvalifikoval také do první startovní řady, pohřbil Ital své poslední naděje na titul slabým desátým časem vlastně již v pátek.

Alex Albon, který měl po slibném začátku ročníku několik slabších závodů, tentokrát udělal všechno dobře. Hned na startu předjel Leclerca a bezchybným výkonem si dojel pro čtvrté vítězství sezony. K tomu přidal i dvěma body hodnocené nejrychlejší kolo závodu.  Lídr celkové tabulky Leclerc měl horší start, po kterém se před něj tlačil i další týmový kolega Nyck de Vries. Po strkanici musel Leclerc opustit ideální stopu a ztratil dvě pozice vůči Aitkenovi a Mainimu, zatímco se Nizozemec propadl až na chvost pole. Výborného Inda Mainiho Leclerc předjel hned v příštím kole, před Anglo-Koreance Aitkena se napříč tvrdému boji až do cíle ale nedostal.

Katastrofálně si vedl Fuoco. Během celého závodu „udělal“ jen dvě pozice a jako osmý ztratil na Leclerca a Albona mnoho cenných bodů.

Fuoco nedokázal náležitě využít ani pole-position v nedělním sprintu. Jeho šarvátky s Fukuzumim šikovně využil Brit Jake Dennis a převzal ve třetí zatáčce vedení. Fuoco se propadl na třetí pozici a hned v příštím kole ztratil další místo vůči Aitkenovi. Nekompromisní start předvedl Leclerc. V prvním kole vytlačil na na trávu Albona, později předjel i pátého Fuoca. Ital poté zajel do boxů pro čerstvé pneumatiky a za pár kol vzdal.

Dennis si dojel pro vítězství a šťastný  Fukuzimi pro druhé místo před dobrým Aitkenem. Leclerc se závěrem závodu ještě pokusil atakovat Parryho, Walesan ale dokázal udržet své čtvrté místo. Albon se dokázal po strkanici prvního kola propracovat již jen na osmou pozici v cíli – Leclerc tedy mohl i ve sprintu zvýšit svůj bodový náskok.

Tak jako GP2, pořádá i GP3 svůj finálový závod až za necelé dva měsíce v Arábii, kde se pojede o maximálně 48 bodů. Při Leclercove náskoku 29 bodů na Albona a 45 na Fuoca letos poputuje pohár mistra s největší pravděpodobností do Monaka…   

Stav šampionátu GP3 před posledním podnikem roku

1. Charles Leclerc, ART            202 b.
2. Alex Albon, ART                   173 b.
3. Antonio Fuoco, Trident         157 b.
4. Jake Dennis, Arden              121 b.
5. Jack Aitken, DAMS               117 b.          

Sdílejte na:
Zavřít