Zemřel Chris Amon, nejlepší závodník bez vítězství ve velké ceně

Zemřel Chris Amon, nejlepší závodník bez vítězství ve velké ceně

Svět opustil závodník Chris Amon, o kterém Mario Andretti prohlásil, že je takový smolař, že kdyby se stal majitelem pohřebnictví, lidé by přestali umírat. Bylo mu 73 let.

Novozélandský pilot Chris Amon působil v královně motorismu 1963-1976. V roce 1974 se pak pokoušel prosadit také s vlastním týmem, tato štace však neměla dlouhého trvání. Mezi fanoušky, novináři i kolegy byl považován za jednoho z nejlepších závodníků, kterým se nikdy nepodařilo zvítězit ve velké ceně.

„Kdyby byl majitelem pohřebnictví, lidé by najednou přestali umírat,“ žertoval na jeho adresu Mario Andretti. „Byl to nejlepší závodní, se kterým jsem kdy spolupracoval. Měl kvality hodné mistra světa, ale příliš mnoho smůly, která mu výraznější úspěchy v šampionátu nedovolila,“ řekl o Chrisu Amonovi bývalý technický ředitel Ferrari Mauro Forghieri.

I když ve Formuli 1 absolvoval 96 velkých cen, nikdy se mu nepodařilo dosáhnout na zisk vítězství. O poznání úspěšnější byl v legendárním závodě 24 hodin Le Mans, který se mu povedlo v roce 1966 vyhrát. Zúčastnil se také 29 nemistrovských závodů a zvítězil například ve Velké ceně Argentiny 1971. Ve Formuli 1 získal pět pole positions, jedenáct umístění na stupních vítězů, a 83 mistrovských bodů.

Chris Amon v 73 letech podlehl rakovině, se kterou bojoval už delší dobu.

Sdílejte na:
Zavřít