Jaké pneumatiky jsou ty nejlepší? Pomohou výsledky testů!

Jaké pneumatiky jsou ty nejlepší? Pomohou výsledky testů!

Pneumatiky jsou na voze to nejdůležitější, jelikož právě ony ovlivňují, jak dobře vaše auto sedí na vozovce. Zaměřit se na jejich kvalitu obvykle znamená zaměření-se i na vaši bezpečnost. Jak ale vybrat ty pravé a neprohloupit?

Vzhledem k současnému období pomůže test letních pneumatik. Bohužel mnoho lidí stále neví, že takové testy existují a mnohdy se nechávají zlákat jenom reklamní kampaní, nebo cenou. Přitom možností, jak zjistit objektivní kvalitu, je více než dost. Stačí se zaměřit na recenze autoklubů, nebo i časopisů, jako:
• ADAC
• ACE
• Autobild
• Autoklub ČR

Co je testováno?
Čím je test rozsáhlejší, tím samozřejmě lépe. Díky tomu máte jistoty spojené s tím, že byly vyzkoušeny veškeré možné parametry pneumatiky. Primárně dochází k testům, které jsou zaměřeny na to, jak dlouhá je brzdná dráha, nebo jaký záběr pneu nabídnou. Na tyto parametry se primárně zaměřuje test zimních pneumatik. Dále je sledována třeba i spotřeba, celková hlučnost, schopnost odvádět vodu, hodnota opotřebení, kvalita dezénu a celá řada jiných parametrů.
Je tedy jasné, že právě testy jako takové nám při nákupu mohou říci podstatně více, než povinné štítky, které zahrnují jenom několik základních hodnot. Kvalitě jako takové se však obvykle vyhýbají.

Kupujte to nejlepší
Kde zjistíte informace o tom, jak která pneumatika dopadla a která je tou nejlepší na trhu? Zkuste web Testkvality.cz, který se pravidelně zaměřuje právě na zveřejňování výsledků do přehledných žebříčků. Díky tomu zjistíte, ž ideální pneumatikou na léto jsou modely Dunlop Sport Blu-Response, Goodyear Efficient Grip Performance, nebo Continental PremiumContact 5.
Pokud se už poohlížíte po kvalitním zimním modelu, i zde platí, že je dobré vsadit na nezávislé hodnocení. To jasně říká nejenom to, že neznámým výrobcům z Číny a jiných zemí je třeba se vyhnout. Říká také, že správnou volbou jsou modely Michelin Alpin 5, Dunlop SP WinterSport 4D a Goodyear Ultra Grip 9. Jak je patrné, v obou segmentech čelo žebříčku okupují stejní výrobci.

Co takhle celoroční pneumatika?
I ta může v řadě případů vyhovovat. Zvláště, pokud se zaměříte na modely Pirelli P7 Cinturato All Season, Goodyear Vector 4Seasons a Vredestein Quatrac 3. Na druhou stranu dodejme, že i když test celoročních pneumatik jasně definoval to nejlepší na trhu, nesmíme zapomenout na charakteristiku daných pneu. A to v souvislosti s tím, že nikdy nedosáhnou v daném období tak dobrých vlastností, jako konkrétní letní i zimní či letní pneumatika.

Do náročných podmínek se příliš nehodí, ale pro nahodilé jízdy hlavně v době ideálních povětrnostních podmínek se hodit rozhodně mohou. Příkladem jejich možného použití jsou třeba kratší cesty na nákupy po suchých, nebo jenom lehce mokrých silnicích. V případě zimy zvládnou menší vrstvu sněhu, ale výrazné přívaly určitě ne.

Sdílejte na:
Zavřít