Německá F4: Velký duel Mawsona a Schumachera

Německá F4: Velký duel Mawsona a Schumachera

V Motorsport-Aréně Oscherslebenu u Magdeburgu uzavřel našlapaný německý šampionát Formule 4 první polovinu sezony.

Nejlepší místo na startu si pro první závod v sobotu vybojoval syn rakouské motocyklové legendy Andyho Preininga, Thomas. Pro jezdce stáje Lechner Racing to byla první pole-position jeho kariéry. Do první řady se vedle něj postavil Mick Schumacher. Za nimi číhali lídr šampionátu Mawson z Austrálie s Finem Laaksonenem  a Brazilec Drugovich s Jihoafričanem Aberdeinem.

Start na sluncem rozpáleném asfaltu vyšel nejlépe Preiningovi, zatímco Schumacher své druhé místo ztratil vůči Mawsonovi. To vše ovšem zase jednou „platilo“ jen několik set metrů: v první šikaně totiž havarovalo půl tuctu monopostů a závod byl přerušen.

Pravděpodobnému opakování situace chtělo vedení podniku zabránit a podruhé se startovalo za Safety Carem. Zatímco Preining chladně udržel své vedení, vrhli se ostatní na Schumachera. Po dvou kolech se na druhé místo dostal Mawson. Po polovině jízdy byl silný Mawson již v Preiningově závětří. Pět minut před koncem Rakušan nedokázal svou první pozici uhájit a musel před sebe Mawsona pustit. Také Schumacher hned na Lechnerova pilota zaútočil, uklouzl při tom ale v šikaně a spokojil se pak raději se třetím místem. Za vítěznou trojkou dojeli v podobně těsném semknutí Drugovich, Correa a Ortmann. Nejlepším děvčetem byla opět Sophia Floerschová na 14. místě.

Do druhého závodu v Oscherslebenu, který se jel v neděli ráno kupodivu za sucha, směl z pole-position vyrazit Joey Mawson. Mick Schumacher svého rivala ani tentokrát neztrácel z očí a postavil se před Preiningem a Laaksonenem hned vedle Australana. Povzbuzen vítězstvím ze soboty zůstal Mawson na startu klidný a čistým způsobem provedl Schumachera a Preininga první šikanou. Také zbytek pole projel touto kritickou pasáží výjiměčně bez nehody. První tři poté bez chyby a bez změny pořadí dojeli do cíle, za nimi se ovšem postarala skupina obsahující Ortmanna, Laaksonenea, Zendelliho, Drugoviche a Schramma o zajímavé souboje. Smůlu měl při technické přejímce Preining: v jeho nádrži zbylo příliš málo paliva a byl diskvalifikován.

Také do třetího závodu víkendu se v neděli odpoledne startovalo za suchého počasí. Výhodu nejlepšího startovního místa měl desátý ze soboty, Kim-Louis Schramm. Jezdec z týmu Ralfa Schumachera dosprintoval do šikany jako první a ostatní se za ním z prvního kola vrátili v pořadí Hoogenboom, Aberdein, Laaksonen a Schumacher.  Mickův velký soupeř a vítěz obou předešlých závodů, Mawson havaroval již ve druhém kole s Fittjem – Schumacher tedy měl výbornou příležitost, stáhnout Australanův bodový náskok. Po nehodě Drugoviche se pole ovšem muselo seřadit za Safety Carem a organizátor si při novém startu dovolil těžký Faux-pas: vodící vozidlo zhaslo světla a jezdci se připravovali na letmý start. Když ovšem střed pole za téměř  plné rychlosti zatočil na startovní rovinku, musel shledat, že je Safety Car stále na trati! Následovala hromadná nehoda a přerušení závodu. Komisaři shledali, že Schumacher při tomto Tohuwabohu předjížděl za žluté vlajky a byl potrestán průjezdem boxy, zatímco Schramm na špičce dojel znovu odstartovaný závod bez chyby vítězně do cíle. Skončil po nehodě Ricarda Fellera (zranění) za Safety Carem v pořadí Schramm, Hoogenboom, Correa, Aberdein a Preining. Dobrá Floerschová získala jako desátá bod.

Zajímavé mistrovství pokračuje 23, července na Red Bull Ringu.

Stav šampionátu po polovině závodů

1. Joey Mawson                202 b.
2. Mick Schumacher         182 b.
3. Kim Louis Schramm      125 b.
4. Mike Ortmann               123 b.
5. Jannis Fittje                   104 b.   

Sdílejte na:
Zavřít