Jaký otec, takový syn #4

Jaký otec, takový syn #4

Ve čtvrtém díle seriálu o závodnických rodinách se zaměřím na rod, kde syn je stále aktivní závodní jezdec – tedy Keke a Nico Rosbergovi.

Keijo Erik „Keke“ Rosberg se narodil 6. prosince 1948 ve švédském Stockholmu, občanství má však finské a nějaký čas závodil pod německou závodní licencí. Prošel několika sériemi, v roce 1973 se stal mistrem Evropy a Skandinávie ve Formuli Vee, v roce 1977  procestoval takřka půlku závodnického světa. Vyhrál Tichomořsko-tasmánskou Formuli na Novém Zélandu, účastnil se také seriálu Formule 2 v Evropě a Formule Atlantic (severoamerická závodní série), kde stále v témže roce 1977 skončil na čtvrté příčce. Ve Formuli 1 debutoval v roce 1978 u týmu Theodore (předtím znovu stihl vyhrát tasmánský seriál), poté ještě usedl do monopostů týmů Wolf a ATS. V Mezinárodní trofeji v britském Silverstone v hustém dešti dokázal s Theodore porazit již zavedené hvězdy Formule 1.

Při startu následujícího ročníku ale na něj ve Formuli 1 nezbylo místo, a tak se účastnil závodů CanAm. Poté však tým Wolf opustil James Hunt a Keke získal jeho závodní sedačku. Pro šampionát 1980 zůstal u týmu, který nyní nesl jméno Fittipaldi, když ho odkoupil Wilson a Emerson Fittipaldiovi sponzorovaní cukrovarnickým koncernem Copersucar. V roce 1982 přestoupil poprvé do týmu, který měl techniku zaručující boje o přední příčky. Jednalo se o Williams, který nyní opustil Alan Jones. Zvítězil ve Velké ceně Švýcarska v Dijon-Prénois. Toto jediné vítězství, spolu s třemi druhými místy a spolehlivému sbírání bodu po bodu, mu dopomohlo k zisku mistrovského titulu. Keke Rosberg je prvním finským, a vůbec skandinávským, mistrem světa Formule 1.

V následující sezoně 1983 Williams zaostával za týmy s přeplňovanými motory, přesto je třeba zmínit Rosbergovo vítězství z Velké ceny Monaka. V následujících letech zvládl posbírat pár vítězství a na svou poslední sezonu (1986) ve Formuli 1 přestoupil do McLarenu, kde ale vládl Alain Prost. Při svém poslední závodě, Velké ceně Austrálie, vedl, ale musel nakonec odstoupit. Po opuštění kolotoče Formule 1 se účastnil závodů sportovních vozů za Peugeot v roce 1991 a za Mercedes závodil v roce 1992 v německém seriálu cestovních vozů, přičemž následně založil vlastní stáj.

Nico Rosberg přišel na svět takřka tři roky poté, co se jeho otec stal mistrem světa Formule 1, narodil se 27. června 1985 v německém Wiesbadenu a má finské i německé občanství, ačkoliv je doma v Monaku, přičemž závodil pod finskou i německou závodní licencí a ve Formuli 1 a ostatních šampionátech FIA je reprezentantem Německa. Závodit začal na motokárách v roce 1996. Pro rok 2002 se přesunul do německé Formule BMW, kterou vyhrál. Poté odešel do týmu svého otce do Formule 3 a v roce 2005 začal závodit za ART Grand Prix v nové sérii GP2, kde získal titul. V závěru tohoto roku bylo také potvrzeno, že získal závodní sedačku ve Formuli 1, a sice ve Williamsu, kde jeho otec získal svůj mistrovský titul. Jak moc mu pomáhalo otcovo jméno a vliv, nechť posoudí každý sám.            

Debutem ve Formuli 1 pro něj byla úvodní Velká cena Bahrajnu 2006, kde si vyjel sedmé místo a zajel i jako nejmladší závodník nejrychlejší kolo závodu. Celkem získal v této sezóně čtyři body. V roce 2007 to vypadlo bodově pro Nica Rosberga již lépe, když jich získal celkem dvacet, přičemž jeho nejlepším umístěním byla Velká cena Brazílie, kde skončil na čtvrté příčce. V následujícím roce hned při úvodní Velké ceně Austrálie získal své první pódiové umístění, když závod dokončil na třetí pozici. Po mizérii dalších závodů pro něj znamenala úspěch singapurská grand prix, kde skončil druhý. V následujícím ročníku se na stupně vítězů nepostavil.

Od sezony 2010 začal závodit pro tým Mercedes s navrátivším se Michaelem Schumacherem. Kdo si myslel, že Schumacher slupne Rosberga jako malinu, mýlil se, jelikož Rosberg dokázal sedminásobného mistra světa Formule 1 porážet v kvalifikacích i závodech. První sezonu u Mercedesu zakončil na sedmém místě. Tato konečná pozice pro něj platila i pro sezonu následující. V roce 2012 ve Velké ceně Číny získal svou první pole position a zároveň i své první vítězství v závodě Formule 1, čímž utnul dlouholeté čekání na vysněný triumf. Od sezony 2013 získal nového týmového kolegu Lewise Hamiltona. Nyní se opět čekalo, že ho Hamilton snadno porazí, ačkoliv tomu tak nebylo. Na konci sezony je dělilo 18 bodů ve prospěch Hamiltona. V následující sezoně spolu Rosberg s Hamiltonem na dominujícím Mercedesu svedli boj o titul, který získal v posledním závodě Lewis Hamilton. Loňskou sezonu má většina fanoušků jistě ještě v paměti a proto ví, že ani nyní nedokázal Rosberg Hamiltona porazit a získat mistrovský titul. V úvodu sezony 2016 jsme mohli vidět jiného Rosberga, než na jakého jsme byli v předchozích ročnících zvyklí. Vyhrál úvodní čtyři závody sezony a získal si náskok. Jak se bude sezona vyvíjet, je ve hvězdách. Zvedne vítězství ve Velké ceně Monaka Hamiltona a popere se o svůj čtvrtý titul, dotáhne se Red Bull s Ferrari či získá Rosberg vysněný titul a přidá se s Kekem k Hillovým, kde se otec i syn stali mistry světa?

Sdílejte na:
Zavřít